onsdag 2. desember 2009

Surdegsbröd - Martin Johansson

"Att baka med surdeg är hur enkelt som helst - och samtidig världens mysterium"

Etter å ha fulgt den fantastiske brødbloggen
Pain de Martin i lengere tid, var gleden stor da jeg fant boken til Martin Johansson i postkassen min. Boken Surdegsbröd er et resultat av iherdig blogging. Oppskriftene er i tillegg testbakt av en rekke av bloggens leserne. Som fast leser av bloggen har jeg i lang tid visst at en bok stod til heving, og boken følger opp alt jeg liker ved bloggen. I tillegg til oppskriftene, svarer Martin på de fleste spørsmål du måtte ha om surdeigsbaking.
Jeg har sjelden lest en blogg som vitner om større innlevelse, pågangsmot eller nysgjerrighet for brødbaking. Martin tester og tester, og han forteller om ting som ikke fungerer. I tillegg syntes jeg han er god på det som er det viktigste arbeidet med en surdeig, og det er ikke å lage den, men det er å ta vare på den deigen man har satt. En surdeig kan nemlig leve i årevis hvis man passer ordentlig godt på den.

Selv har jeg for det meste dårlig erfaring med langvarige surdeigsprosjekter. Ofte er jeg ikke hjemme i tilstrekkelig mange dager til å få pleiet den som jeg skal. Men nå er jeg i gang. På søndag satte jeg en starten på en surdeig, og i dag tidlig stod jeg og blandet vann og rugmel inn i starteren som ble satt i helgen. Forhåpentligvis kan jeg lage brød til helgen.

Boken finnes kun på svensk, men det er jo ingen hindring. Du kan kjøpe den her.


2 kommentarer:

Trine ;) sa...

Jeg er også en ivrig følger av bloggen til Martin. Driver nå og baker meg gjennom boken til Morten Schakenda, og har i likhet med deg en surdeig som snart er klar for bruk. Det blir spennende! Lykke til med surdeigsbakingen, blir spennende å lese om erfaringene dine i bloggen!

Ha en fin førjulstid!

Trine ;)

Katarina sa...

Jeg har akkurat oppdaget Martins bok og syns den virker veldig lovende. Gleder meg til å sette surdeigen:-)