onsdag 6. januar 2010

Bagatelle - Oslo

Jeg ertet opp noen av dere den natten jeg skrev at jeg hadde vært på Bagatelle, det kom nemlig ingen rapport fra meg. Men nå kommer den endelig.

En av grunnene til at jeg ikke ville skrive med en gang var at jeg hadde tenkt til å skrive om et annet restaurantbesøk først. Jeg var nemlig på Restaurant Oscarsgate i november, akkuratt en måned før Bagatellebesøket. Men etter besøket på Bagatelle ble den ennå vanskeligere å skrive om mine opplevelser på Oscarsgate. Så jeg fikk ikke helt bestemt meg for hva jeg skulle gjøre.

Men dette er altså historien om mitt første (og eneste) Bagatalle. I flere år har jeg og en venn snakket om at vi skulle gå ut og spise vår første Michelin-middag. Bagatelle var lenge det eneste vi snakket om, men etterhvert fikk jeg mer og mer lyst til å spise på Restaurant Oscarsgate. Jeg hadde en følelse av at det var mer moderne, ikke så satt og kjedelig som Bagatelle. Min venn stod på sitt. Han ville på Bagatelle, så det ble mye snakking og lite handling. Men en lørdag morgen i desember fikk jeg følgende tekstmeling: "Har du lest DN? Hellstrøm slutter på Bagatelle. Nå må vi hive oss rundt!" Artikkelen i DN kunne også fortelle at det var fullt på restauranten frem til Hellstrøms siste arbeidsdag, 21. desember. I tillegg var jeg naiv nok til å tenke at stedet kom sikkert til å være (allefall nesten) like bra uten Hellstrøm. Man kunne jo ha fått følelsen av at hans virke har vært TV og bøker den siste tiden og ikke restauranten han ledet. Så jeg tenkte at vi kunne jo like gjerne vente til etter nyttår.
Vidar kastet seg likevel rundt og stod på telefonen i det Bagatelle åpnen den lørdagen og vi fikk bord allerede den påfølgende mandagen. På mandagen fikk vi vite av kelneren vår at de hadde måtte stenge telefonen til slutt. Alle ville ha bord. Folk hadde til og med tilbudt penger for å få et bord!
Jeg skal innrømme at jeg var sånn passe interessert. Skuffelsen etter den første Michelin-opplevelsen en måned før var så enorm at jeg nesten ikke hadde lyst til å gå. Og det var faktisk med ganske mye motvilje meg gikk fra jobben mot restauranten. Den samme dagen, hadde imidlertid hele Bagatelle-fremtiden bitt lagt i grus med nyheten om at hele personalgruppen hadde sagt opp sammen med Hellstrøm. Så jeg forstod iallefall at dette virkelig var siste mulighet.
Hadde jeg ikke hatt et annet Michelin-besøk frisk i minnet hadde jeg nok gått for en stor meny - Bagatelles Grand Menu Creation, men jeg valgte istedenfor å plukke fire retter fra à la carte-menyen. Mine to medsammensvorne denne kvelden valgte den store menyen (og jeg fikk smake - thihi)
Selv om stemningen i lokalet var litt stiv den første halvtimen, så var personalet veldig livlig og uformelle. Kanskje hadde den noe med tingenes tilstand å gjøre, ikke vet jeg, men vi hadde både en kelner og en vinkelner som møtte oss "som oss" og ikke som noen stive gjester som ønsket formell service. Sånn sett var min forrige Michelin-opplevelse meget humørløs og forferdelig formell. Dette lovet iallefall godt.
Før vi begynte på ordentlig, kom det en rekke amuse bouche (et fantastisk ord - glede munnen - altså små smakfulle tester på hva kjøkkenet har på gang).
Vi fikk en overraskende god olivenoljeis, blåskjell i potet- og purresuppe, kongekrabbesalat med blomkålkrem og sjøkrepsgelé, viltterrin og ikke minst, oliven-lollipop (sorte oliven bakt i italiensk marengs). Alt smakte godt og det var så lite av hver smak at man virkelig fikk lyst på mer av alt. Alt dette var fulgt av Champagne.

oliven i italiensk marengs

blåskjell i potet- og purresuppe


olivenoljeisNå fikk jeg en liten pause mens mine venner begynte å jobbe seg gjennom den store menyen. Og på passende steder fikk jeg mine fire retter (+ hvileretter) lagt inn. Det skal også sies at jeg fikk smake på alt det mine venner fikk....

Man kan kanskje lure på om det er lurt å bestille pasta på et sted som dette, men det skal jeg si med en gang, det er veldig lurt. Jeg har aldri spist bedre pasta i hele mitt liv
Min første rett var spagettini med parmesankrem, pata negraskinke og hvite Albatrøfler. Himmelsk var det. En rett hvor du bare må lukke øynene og høyt si "Muuuuuummmmmmm". Parmesamkremen var ikke salt, den var silkemyk og med sødme. Skinken smeltet i munnen. Og hvite trøfler hadde jeg mitt første møte med. Jeg kunne gjerne fått litt mer av denne retten på min tallerken, men jeg led ingen nød.
spagettini med parmesankrem, pata negra og hvite Albatrøfler

Senere, fikk jeg sammen med storspiserne, en hvilerett: grapefruktsuppe med is av Granny Smith og te, sammen med skum av Moscato d'Asti.


her hviles det med grapefruktsuppe

Til hovedrett spise jeg reinsdyrfilet med savoykål, krosnerrot* og gresskarpuré. Nok en gang en deilig opplevelse, med et kjøtt som smeltet på tungen. Det eneste negative jeg har å si om noe som helst denne kvelden er at sausen var litt for salt. Jeg er veldig sart på salt, men også mine venner, som fikk den samme retten som meg (dog i halv posjon) var enige om at det var litt for mye salt...


reinsdyrfiletEtter kjøttet var det bare å velge og vrake i et enormt utvalg av ost....Nam man...hummm......


Jeg avsluttet med utvalgte iser og sorbeter. Og som jeg skrev den natten jeg kom hjem fra Bagatelle - den basilikumisen kan man drømme om. I tillegg til den, var det vanilje, ananas, banan, aple, pære solbær og grapefrukt.... Nok en gang "Huuuuummmmm".deilig is


Som seg hør og bør, måltidet ble avsluttet med konfekt, småkaker og godis. I tillegg prøvesmakte jeg flere ting fra mine venners Grand Menu - og jeg kommer spesielt til å huske et fantastisk kamskjell, den første gode gåseleveren jeg har spist - og DEN BESTE tiramisu jeg noensinne har spist. Og jeg har spist endel i jakten på en som smaker mer en en middelmådig dessert.


Kvelden var fantastisk, godt selskap, en småfull Bagatelle-eier som vaklet mellom bordene og veldig hyggelige kelnere. Vi satte oss til bords klokken 2000 - og klokken 0210 gikk vi ut døren, som de siste gjestene. Småfulle, glade og samtidig ganske triste. Vi hadde siste på Bagatelle før første, eneste og siste gang. Og prisen.....tja....rundt 8000,- for to på full meny, meg på en 4-retters o g alle ganske så gladfulle! Veldig dyrt, men en opplevelse vi kommer til å leve på i mange, mange år.

Og hva var så spesielt? Ja, det er vanskelig å ikke sammenlikne med besøket på Oscarsgate en måned før. Jeg syntes at smakene på Bagatelle var renere og enklere. Du får en ting på tallerkenen som smaker himmelsk - ikke fem, ti eller flere ting som eksploderer i munnen med så mange forskjellige smaker at du nesten ikke vet hva du spiser. Den gode smaken og ikke den rare eller overraskende konsistensen står i sentrum - og det liker jeg godt. Det er ingen fasit på hva som er best, men for meg var matopplevelsen på Bagatelle mye, mye større enn den jeg hadde på Oscarsgate. Og servicen - hyggelig, morsom og inkluderende. Ikke stiv og "overfra og ned" som jeg opplevde det på Oscarsgate.Første, eneste og siste måltid på Bagatelle er ferdig. Vi er de siste gjestene og noen har allerede begynt å støvsuge i hovedsalen....På tide å finne en taxi hjem.... Det er jo det lommeboken trenger nå, en taxiregning!

*Jeg har skrevet krosnerot i mine notater, men jeg finner den ikke igjen på noen nettsider. Kan noen hjelpe meg her? (Morten?) Liten rotgrønnsak, ligner litt på en veldig "krøllete" mandelpotet. Den heter korogi på svensk og Chinese artichoke eller Stanchy affinis på engelsk.


Oppdatering:5. april 2010: Her har vi den (takk for tipset til en anonym leser)

11 kommentarer:

Monkis sa...

Slafs! Vann i bomulls-munnen min ;)
Monkis

Matilde sa...

Så herlig ut. Liker bloggen din; veldig fine bilder, og veldig fint lys på dette innlegget.

Torill sa...

Artig å lese beskrivelsen din fra Bagatelle. Jeg har vært så heldig å besøke Bagatelle flere ganger opp gjennom årene, og jeg har aldri blitt skuffet. Helt enig med deg i beskrivelse av servicen. Jeg kommer til å savne den restauranten! Men jeg håper Hellstrøm kommer sterkt tilbake med en ny restaurant :-)
Liker bloggen din kjempegodt forresten!

Anonym sa...

Det er ikke skorsonnerrot du har spist?

Den er en av mine yndlingsgrønnsaker, men alt for sjelden å få kjøpt :).

Jeg følger bloggen din med glede!

IT

Alt godt sa...

Skorsonerrot? Det trur eg det må vere. http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=15770&mnu1id=8050&mnu2id=8053&mnu3id=1129&mnu4id=1154

Colonialen På Hjørnet sa...

Lucky you!
Vi skulle nok alle ha ønsket en tur på Bagatelle, ja.
Jeg lukket øynene et par ganger og følte virkelig jeg var der....

Morten sa...

Ikke skorsonnerrot, nei. Det er sjelden denne knollen omtales på norsk, men jeg har sett "kinaskokk" brukt. "Kinesisk artisjokk" også. Stachys affinis er det latinske navnet.

Lekkermunn sa...

Monkis: Thihi

Mathilde: Tusen takk :-)

Torill: Takk skal du ha. Vi får håpe at han starter opp noe nytt, kanskje en deilig fransk bistro - som ikke blir så dyr. Men like god!

Anonym: Nei det er det ikke. Det har jeg dyrket i sommer - og det var noe annet.

Alt godt: Nei, dessverre. Men takk for forslaget.

Colonialen på hjørnet: Vi burde fått et slikt besøk en gang i året...kanskje fra Oljefondet?? :-)

Morten: Tusen takk skal du ha. Du svikter aldri! Sikkert lite brukt fordi den nesten er umulig å skrelle.

Ugla sa...

Moro å lese om besøket ditt.

Når det gjelder restaurantbesøk som jeg husker så står Bagatelle i særklasse. Dessverre ble det bare et besøk på meg, selv om vi egentlig kunne gjort det mange ganger iløpet av årene.

Mitt besøk var i 98, Italiensk aften med vanvittig mye god vin. Det var en kjempeopplevelse spesielt siden det var første gangen jeg smakte risotto og desserten var parmesan med pære og en slags sirup. Jeg husker til og med prisen - 1200 kroner. Og det var veldig billig for vi fikk 5 retter ++ og 10 forskjellige viner (med påfyll hvis vi ønsket - ikke til å stikke under en stol at de fleste av oss var brisne da vi gikk derifra :-)

Akkurat nå så angrer jeg på at vi ikke fikk ut fingeren for å gå der flere ganger. Jeg får kompensere med å stille meg i kø utafor pølsebua til Hellstrøm når den åpner :-D

Lise Mette sa...

åååh, deilige bilder!
hørtes utrolig ut!

Anonym sa...

Er vel kanskje denne du er på jakt etter: http://www.frukt.no/artikkel.aspx?mnu1id=8050&mnu2id=8053&mnu3id=1129&mnu4id=1144&artid=15760