tirsdag 9. februar 2010

Havrekjeks

Jeg er stadig innom Kaffebrenneriet og tar med meg en kaffe tilbake til jobben. Jeg går bestemt inn og tenker at jeg IKKE skal ha med meg noe annet enn en kaffe. Av en eller annen grunn kommer jeg ofte ut med en kaffe og en havrecookie. Jeg kan ikke skjønne det! Min gjentagende trøst til meg selv er at en havrekjeks kan jo ikke være så usunn.
Så: i går kveld tenkte jeg at jeg med selvsyn skulle se hvor sunne disse kjeksene egentlig er. Med hjelp fra min nye anti-kokebok-bok Ratio av Michael Ruhlman (som jeg snart skal gi dere et innblikk i) gikk jeg til oppgaven med liv og lyst (og et billelite håp om at jeg så noe sunnhet). Sunnhet så jeg ikke, men gode ble kjeksene - og i dag serveres de på pensjonistsamling her på jobben min.

Havrekjeks 
(gir 25-30 kjeks)

200 gram smør
100 gram brunt sukker*
250 gram hvetemel
50 gram havregryn**
50 gram rosiner

Pisk smør og sukker sammen til det blir mykt. Tilsett litt og litt av mel og havregryn. Legg til slutt rosinene på benken og kna de inn i deigen. Jeg lagde så en pølse av deigen, pakket den inn plastfolie og la den i kjøleskapet en halv time. Sett ovnen på 180 grader. Skjær skiver av deigen, gi dem så et ekstra dryss med havregryn og legg den på et bakebrett. Kjeksene stekes i 15-18 minutter og avkjøles på rist. 

* Jeg brukte Tate & Lyle light brown soft sugar (du kan selvsagt lage dem med vanlig sukker også, men det brune sukkere gir litt ekstra farge og smak)
** Jeg brukte økologisk, letttkokte havregryn7 kommentarer:

NL sa...

Så lekre og samtidig enkle å lage. Takk for at du deler oppskriften!

Ha en god dag ;)

Huset på Planen sa...

Nam, det så lekkert ut! Jeg har gått over til bare hjemmelagde kjeks til ungene mine, og de elsker det! I mine har jeg enda mer havregryn - men jeg vet ikke om det gjør de noe sunnere for det.
Takk for fine oppskrifter og nydelig blogg, som jeg følger jevnlig.

Lekkermunn sa...

NL: Takk. En fin dag til deg også.

HUset på Planen: Jeg takker. Var inne og tittet på den heftige debatten som har gått på bloggen din. Jeg regner med at du har lest Den hemmelige kokken av Mats-Eric Nilsson? Hvis ikke, så er det på Mammutsalgen i mars. Og - så du at Food Inc ble nominert til beste dokumentar til årets Oscar. Jeg har ventet lenge på at den skulle komme på kino i Norge, men nå har jeg bestilt den på Amazon. Kanskje den kommer hvis den vinner....

Beate :-) sa...

Mmmm, så godt ut, dette skal jeg prøve :-)

Hanne sa...

9-åringen og jeg lagde disse i kveld, og vi er skjønt enige om at de både var lettlagde og lettspiste. Nammenam, takk for oppskrift. :)

Lekkermunn sa...

Hanne: Så bra. Brukte dere hvitt eller brunt sukker?

Hanne sa...

Vi brukte brunt sukker.