torsdag 25. februar 2010

Litt sykepleie og sykemat

I en uke har jeg ligget rett ut. Jeg har vekselvis kjempet mot en ugrei hals, knitrende ører, tannverk og hissige bihuler. Det har vært ordentlig kjedelig og matlysten har vært helt borte. Noen vil kanskje si at det er ingen fare om jeg mister matlysten i noen dager, men det har ikke vært moro.

Denne uken i senga (og på sofaen) har fått meg til å tenke på "gamledager", da man endelig ble stor nok til å være alene hjemme når man var syk. Det var ordentlig kjedelig! En TV-kanal (i sort/hvitt og som bare sendte rare programmer fra undervisningsavdelingen) og en radiokanal. Og på NRK radio kunne man høre radiovarianten av Trim for eldre, fiskerimeldinger, valutakurser (En escudo ned 0.4) og ikke minst dagens børsnoteringer (Saga Petroleum opp 3,2) Det var drepende kjedelig, men man fikk allefall lov til å ta med dyna ut i stua og ligge på sofaen. Ingen ting var bedre enn at pappa kom hjem, med et Donald og kanskje en liten sykegave... Kanskje en blyantholder fra Holly Hobby? Og så fikk man varm melk med honning og kanel.

Nå kan jeg ligge hvor jeg vil. Jeg har 1000 radiokanaler, 100 dvd-er, nett-tv, mengder med bøker, masse musikk, men det er like kjedelig å være syk. 

I går, siste sykedag, lå jeg og leste i min gamle Schønberg Erken fra 1914. Stor kokebok for større og mindre husholdninger (med illustrasjoner må vite) fra 1914 - og det så ut til at det var litt mer greie på "hjemmesykepleien" på den tiden. Dette får mine egne gamle dager til å fremstå som ganske nylig.

Dette er sakset fra kapittelet Litt sykepleie og sykemat: 

"Faar du sygdom i hjemmet, saa forsøk av bedste evne at stelle godt for den syke. Velg det bedste værelse, og hold det luftig og rent. Sørg for saa god seng som mulig, stil den ut fra væggen, hold den ren og luftig; husk at den syke er avhængig av sin seng. Læg et ekstrateppe over den syke mens der luftes..
....La der staa et litet bord ved sengen; men se efter, at det staar saaledes, at den syke kan naa det. 
La ikke lyset genere den syke. 
....Gaa ikke paa taa; bruk ikke knitrende skotøi, ikke tøfler. La ikke blomster staa i sykeværelset om natten. Byt vand paa dem hver sag og klip litt av stilkene. La aldrig den syke vente paa noget"

Dette er ikke dårlig - er det rart damene ikke kun jobbe hjemme? Vi fortsettet med noen flere perler:

"Vær lykkelig, vær taknemlig for, om du selv kan passe en av dine kjære. Ved indkjøp av næringsmidler maa der kun vælges de bedste og friskeste. Hvis mulig, maa intet kokes i den sykes værelse. Maal eller vei alt, hvad der benyttes ved tillagningen av den sykes mat; her har du ikke lov til at slumpe. Spørg aldrig den syke, hvad han vil ha at spise, tænk selv ut det bedste. Glem ikke serviet. Ta matrester straks væk fra værelset. Glasset med læskedrik kan bli stående"

Det må jeg si. Tenk å bli syk i en slik husholdning. Det hadde vært saker. Det skal nevnes at jeg fikk levert to posjoner med Julia Childs Boeuf Bourguignon på døren (og det var den beste varianten jeg noen sinne har smakt), men ellers har det vært triste matdager.

Fru Henriette Schønberg Erken var ikke snauere enn at hun i sykematkapittelet også viste hvordan man burde dekke bordet for den som er syk. Hva syntes dere om dette? Hvilken variant pleier dere å bruke?

Jeg syntes at sykebord I er litt enkelt og kommer derfor til å gå for sykebord III neste gang jeg er syk:

Ja, da vet dere alle hva dere har å strekke dere etter neste gang noen er syke. Bare så synd at så mange av oss bor alene og må ordne alt sammen selv!

Dette var det jeg fikk til denne uke - varm melk, med honning og kanel. Verken mer eller mindre:

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

God bedring!

Her i huset er det treåringen som er syk, og hun får den oppvartning hun etterspør. I dag er det fang, teppe, kosedyr, vann og tidenes grusomste tegnefilmer. So be it...

Fredrikke sa...

;) Du får komme å bo i annekset hos oss neste gang du er syk, da skal jeg behandle deg som prinsessen på erten.

Det hørtes jo ut som luksus og være syk i 1914 he he utrolig funny.

Unknown sa...

Hi.. I was planning to write to you for sometime.. I guess you had been to the Food blogger workshop in Mexico and that's how I found your blog. Hope you had a blast there.

Since then I liked your posts. Have gone through many but not all. I was looking for food bloggers in Norway as well.. and hence, would like to keep in touch :)

Good wishes,