tirsdag 4. november 2008

Dansk ribbe med kinesisk vri

Helt siden tidlig barndom har min familie vennskapelig blitt fôret av en dansk familie. På 70-tallet kom de kjørende med tommevis av dansk hermetikk, leverpostei og dansk kirsebærvin (som min søster og jeg tidlig fikk smaken på). De siste årene har vi fått, i tillegg til kirebærvinen (som ikke går av moten), kandiserte fioler og agurk! Jeg har aldri skjønt hvorfor det hver gang har dukket opp agurk. En til mamma, en til søsteren min og en til meg. 
Forbauselsen var derfor stor da jeg for noen uker siden leste om "Shopping week-end i Oslo" i den danske damebladet ALT. Det stod det nemlig at Oslo var verd en tur selv om agurken er så dyr! Vi har altså blitt utsatt for Blom-familiens lokale Marshall-hjelp. Gi familien Ødegård agurker! Danskene mener tydeligvis at norske agurker er altfor dyre. Agurk er den kjipeste grønnsaken jeg vet om - så jeg kjøper aldri agurk selv. Men er den virkelig så mye dyrere enn andre grønnsaker? Er det verd en biltur fra Danmark? Ikke vet jeg. Jeg vet iallefall om mange ting i en dansk matvarebutikk jeg er mer lysten på en agurker.
 
Men, men. Denne agurkhistorien var i grunnen bare for å fortelle at jeg lagte ribbe i helgen. En ribbe som i sommer kom med bil fra Danmark til Norge sammen med, ja - en agurk. Det var tidlig august og det føltes ikke helt riktig med ribbe, så jeg la den i fryseren. Men når vinterdekkene måtte frem i helgen følte jeg at det var på tide å fri fryseren for dette danske kjøttstykket. Jeg hadde nylig fått en pose med five spice (kinesisk blandingskrydder som tydligvis kan inneholde litt forskjellig, men som ofte har  blant annet kanel, ingefær, nellik og stjerneanis i seg)  av kusinen min og  jeg fant ut at jeg skulle prøve den til ribba. 

Dansk ribbe med kinesisk vri

et stykke ribbe
brunt sukker
five spicekrydder
salt &pepper

Hvis svoret ikke er rutet tar du en kriv og skjærer ruter eller striper i svoren. Bland sammen sukker, five spice og salt & pepper og gni det godt inn i svoren. Bruk begge hendene og få det gnidd helt inn i kjøttet. Jeg tok også litt krudder i bunnen av formen. Stek ribben med svorsiden opp - og avslutt med noen minutter under grillelementet i ovnen din. 
Jeg serverte ribba med grønne bønner og en mos av søtpotet, rødløk, smør og koriander. 3 kommentarer:

Buster N sa...

Vil bare si at jeg er så glad for å ha oppdaget denne bloggen. Du har jo en konfekteske av en blogg.

Lekkermunn sa...

Buster: Jeg takker og bukker (og neier).

Anonym sa...

Det ribbemåltidet høres helt nydelig ut!!Femkrydder er kjempegodt, men har som regel bare brukt det i suppe og gryter!Så denne varianten skal jeg sjekke ut ved neste anledning. Vil også takke for at du tipsa meg om bloggen din, den er både morsom og inspirerende!!Tusen takk! Mvh Linda Broks