onsdag 12. november 2008

Lasagne

I forlengelsen av mitt forrige innlegg vil jeg slå et slag for mat som er lettlaget, fra bunnen og som du kan lage mye av og fryse ned. Sist jeg lagde lasagne, brukte jeg to kilo kjøttdeig. Dette holdt til et valgvake med 6 voksne, to middager til bestemor og bestefar, en middag til fire voksne + fire middager i fryseren til meg. Det er ikke dårlig - eller hur?

Jeg skal innrømme at det ikke finnes en fast oppskrift på dette her, jeg tror aldri at jeg har laget to like lasagne, men denne ble veldig god - med lang koketid og rødvin.

Lasagne
(til mange - se over)

2 kilo kjøttdeig
3 store løk
6 fedd hvitløk
4 stilker stangselleri
2 gulrøtter
2 persillerøtter
salt&pepper
2 bokser med hakkede tomater
2 store glass tomatpuré
1 rød chilli
1 flaske rødvin

Saus
100 gram smør
100 gram hvetemel
1 1/2 l H-melk
litt revet muskatnøtt

Pastaplater

Ost
(jeg hadde Västerbottenost og Norvegia i fryseren)

Med slike mengder tar det litt tid med stekingen. Jeg setter en stor jerngryte på benken, setter på Puccini (Messa di Gloria) på full guffe og steker litt og litt i olivenolje. Alt går innom stekepanna - kjøtt og alle grønnsakene. Jeg salter og peprer underveis. Og så går det fortløpende i gryta, hvor tomater, tomatpuré og vinen venter. Når alt er i den sorte gryte - lar jeg den koke opp før jeg lar den putre i en time. Imens kan du rydde opp og lage den hvite sausen.
Smelt smøret i en kjele før du rører inn melet. Ha litt og litt melk i slik at sausen tykner. Smak til med litt revet muskatnøtt. Du kan evt. ha litt revet ost i den hvite sausen også.

Smak til kjøttsausen med evt. mer salt og pepper. Hvis du lager middager til å fryse ned er det bare å lage i størst mulig form og heller fryse ned mindre enkeltposjoner i folie.
Start med et lag kjøtt, så lasagneplater og til slutt den hvite sausen. Fortsett til du nærmer deg kanten av formen din. Avslutt med et kjøttlag og så ost.
Stek den på 200 grader i ca. 30 minutter. Nå har du enten middag til mange venner - eller mange gode middager til deg selv.9 kommentarer:

pepperkverna sa...

Nam,nam. Ser herlig ut. Haa slags pastaplater bruker du? Forkoker du de? Dersom jeg bruker tørre pastaplater synes jeg det ofte har en tendens til ikke å bli riktig "kokt", at pastaplatene blir litt for harde. Selv om jeg har sausene aldri så fuktige. Og ferske pastaplater er vanskelig å finne her hjemme. Så har du noen tips her blir jeg glad?! Hege

Anonym sa...

Du må ha mange småspiste i familien :)

Lekkermunn sa...

Pepperkverna: Jeg husker ikke hva de het, men det var bare vanlige plater - og det funker som bare det. Alternativer er jo evt. å koke de i moen munitter først eller lage pasta fra bunnen av. Jeg har en oppskrift på det under pasta.

Terje: Hehe - det skal innrømmes at bestemor og bestefar på 88 og 92 er litt småspiste - men to kilo kjøtt og masse grønnsaker gjør susen. Det skal sies at jeg serverer salat og brød til - men likevel. Mette ble vi. Og jeg skal love deg en ting - jeg er ikke småspist. Franskmenn ville kalt meg en gourmande (storspiser)

Anonym sa...

Pepperkverna: De har utmerkede ferske lasagneplater i Nordby-butikkene, om du bor i nærheten.

Malla sa...

Her i huset er det far sjøl som lager stor posjon med lasagne. Alltid like populært! Og sånn som hos deg varierer oppskriften fra gang til gang.

Anonym sa...

Først - kjempefin blogg, denne kommer jeg til å se mye i, har akkurat kommet over den i kveld.

Angående lasagne så lager jeg (synes jeg selv) god kjøttsaus med løk, bokstomater, hvitløk, tomatpure, urter ++, og den hvite sausen smaker også godt, selv om jeg har ost i den. Synes heller ikke at noen av sausene er for tynne.

Men når det monteres som en lasagne så blir det ikke godt. Det flyter i hop, har ikke noen motstand, synes det blir nesten som grøt. Skal det være sånn, eller har du noen ide om hva jeg gjør feil?

(noen ganger lager jeg med Dolmio kjøttsaus og Dolmio bechamel, synes den blir bedre, men jeg vil gjerne lage ekte hjemmelaget - platene er stort sett de samme. )

Lekkermunn sa...

tbeinet: Hei - takk for hyggelig kommentar om Lekkermunn. Jeg kjenner godt til problemet med at lasagnen blir til en "grøt". Så sant jeg har anleding lager jeg lasagn på forhånd - da setter den seg og jeg syntes også den smaker bedre. Når man så varmer den opp før servering har den en mye fastere form enn hvis den serveres etter første steking. Ta evt. litt folie over ved oppvarmingen hvis du er redd den skal bi brent på toppen.

wine-fueled narcissism sa...

"stinker stangselleri"? ;)

Lekkermunn sa...

Wine-fueled narcissism: Hehe. Rettet! :-) Takk skal du ha