mandag 17. november 2008

Deilig hermetikk

Jeg skal love dere at jeg ikke er noen stor hermetikkfan, men det er jo en ting man ikke kan nevkte seg selv - og det er hermetisert andeconfit. Confit er en gammel konserveringsmetode hvor kjøtt først blir gnitt inn med salt, så lagt til å hvile før det blir kokt i sitt eget fett. For oss som ikke har nær tilgang til ender og deres fett er de store hermetikkboksene en velsignelse. Spesielt nå på vinteren syntes jeg dette er deilig mat. I min familie har jeg innført andeconfit som middag på lille julaften. Det er to grunner til dette, for det første er det raskt å lage og for det andre så setter det en god standard for resten av resten av julens fettinntak. Man kommer godt i gang, for å si det sånn. Du får andeconfit (Confit de canard) på Smart, Ultra og Centra. 

Jeg spiser som regel anda med ovnebakte rotgrønnsaker og en salat. I helgen så brukte jeg gulrøtter, poteter, sellerirot og persillerot. Skrell grønnsakene og skjær de i jevnstore båter eller staver. Ha grønnsakene i en ildfast form, ha nykvernet pepper og salt over og bland i flere skjeer med andefett fra boksen. Stek grønnsakene i ca 30 minutter på 200 grader - ta så formen ut og legg andestykkene på toppen av grønnsakene. Bruk en kniv og skrap av så mye som mylig av fettet på kjøttet, men kast det ikke. Stek videre i 10 minutter. Server med en grønn salat med vinaigrette


4 kommentarer:

Anonym sa...

Da tar jeg helt ujålete og skamløst og anbefaler oppskriften Husets Herre bruker på andeconfit. Hjemmelaget sådan. Den blir kjempegod.
Oppskriften er lenket opp fra innlegget:
http://smgj.wordpress.com/2008/11/15/husets-herre-kokkelerer/
Husets Herre hopper som regel over linsesalaten. Men den oppskriften på andeconfit er faktisk rimelig enkel - og man kan tilsette akkurat så mye nelikkspiker som man selv liker best.

Janicke sa...

Hei Lekkermunn.
Jeg kjøpte en fersk lammeconfetti hos Gutta på haugen - den var dyr og de sa at den var knall god. Den skulle skjæres i tynne skiver for så å varmes opp i ovn. Men den ble rett og slett litt grøtete. Har du gode tips?

Avil sa...

Me brukar også ovnsbakte rotfrukter til anda. Min favoritt er dei søte: Søtpoteter og pastinak pensla med olje og strødd raust med godt salt før dei får bake i ovnen.

vegarck sa...

Som et tips til tilbereding av confit kan jeg anbefale å varme boksen på stekeplaten før den åpnes. På den måten får du smeltet fettet og kan kontrollere mengden lettere. Ellers vil jeg råde dere til å lage confit selv av f.eks. lamme- eller svineribbe. Gni inn med salt og pepper, la ligge over natten før legger ribben i en ildfast form og dekker den med olivenolje eller gåsefett. Legg så i noen fedd hvitløk, rosmarin for lam og laurbærblader for svin og stek i ovnen på lav temperatur i 5-6 timer evt over natten. Serveres med frisk salat og ovnsbakte grønnsaker. Rett før servering sprøsteker dere skinnsiden. En ung fruktig rødvin eller en frisk riesling er klassisk tilbehør!