mandag 2. februar 2009

Lag rundstykker i kjøleskapet!

Jeg har aldri helt forstått at det er mulig å kaldheve gjærdeiger. I all min tid har jeg lett etter et lunt og småvarmt sted jeg kan sette deigen min. På lørdag kveld la jeg likevel min skepsis til side og rørte sammen en deig til kaldheving. Ideen har jo alltid appellert til meg - nemlig at hevingen er ordnet når du står opp om morgenen. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt ikke helt stolte på konseptet idet jeg satte deigen i køleskapet. 
Men søndag morgen hadde deigen hevet til dobbel størrelse, og det var bare utbaking og 15 minutter etterheving som skulle til. Perfekt hvis du har lyst til å glede noen med nybakt til frokost. 

Kaldhevede rundstykker
(16 rundstykker)

6 dl kaldt vann
25 gram gjær
2 ts salt
1 ss honning
700 gram mel (+ til utbaking)
50 gram gresskarfrø

1 egg (til pensling)
valmuefrø

På kvelden: Bland ut gjæren i vannet. Tilsett salt og honning og rør det hele godt ut. Tilsett melet og frøene og rør til du har en jevn deig. Den skal være ganske tynn. Dekk til deigen og sett den i kjøleskapet til neste morgen. 
Neste morgen: Sett ovnen på  225 grader. Bak ut rundstykkene og la de etterheve i 15 minutter. Før steking pensler du rundstykene med et pisket egg og strør litt valmuefrø over. La rundstykkene først steke i 10 minutter på 225 grader. Sett så ned varmen til 200 grader og stek videre i 20 minutter til. Avkjøles på en bakerist. 
Min nabo så forresten ganske forundret ut når jeg ringte på hos han kl. 10 på søndag med varme rundsstykker (Jeg kan jo ikke spise opp alt jeg lager til denne bloggen - men jeg smakte på et og det var veldig godt)


10 kommentarer:

Anonym sa...

Ser godt ut!

Får jeg spørre hvordan/hva du fotograferer lekkerhetene dine med?

e

Anonym sa...

Perfekt! Særlig for meg som ikke er så veldig god på gjærbakst. Regner med at man kan gjøre det samme med søtdeig? Men er det sånn at all væske man putter i skal være kald?

Frew

p.s.
Er innom bloggen din nesten hver dag! Super blogg:)

Lekkermunn sa...

Frew: Det gar vel kanskje med en søtdeig også. Kanskje jeg skal prøve boller til helgen:-)

Eirik: Ja - det er et viktig veilskille her. Frem til 14. november ble bildene tatt med et Canon 350D (med en 18-55mm kit-linse). Siden november har jeg tatt bilder med et Nikon D700 og en Nikon 60 mm Micro. Det er himmelsk moro.

Anonym sa...

Aha. Heldiggris! Ville nesten trodd du var fotograf. Ser så godt lyssatt ut..

Det høres ut som en spennende oppdatering, ja! Jeg byttet ut et helt likt Canon umiddelbart mot et Nikon D70 i sin tid. Har hatt det nå i mange år, men kjøpte meg en 50mm (30mm) F1.4 i går :) Gleder meg til å teste det i matsammenheng.

Jeg tilhører også de som følger med hver dag..Keep it up.

e. :)

Lekkermunn sa...

Eirik: Tusen takk skal du ha. Jeg tenker at den 50mm 1.4 kommer til å gjøre susen. Har nesten lyst på en sånn jeg også, men tror jeg trenger å kjøpe meg en zoom først.
Ha en fin dag (fra en konferanse på Jæren)

swimzy sa...

ser skikkelig godt ut, skal prøve ut disse:-D

Strikkelaura sa...

Hvordan løser gjæren og honningen seg opp i kaldt vann? Mulig det er et meget dumt spørsmål.

Lekkermunn sa...

Strikkelaura: Det var slett ikk enoe dumt spørsmål - det var nemlig jeg også veldig spent på. Men det gikk fint det. En gaffel og fem minutters røring så var det hele oppløst:-)

Strikkelaura sa...

Bra :) Da blir dette "Valentine's" rundstykker til min kjære lørdags morgen ;-) Genial oppskrift!!

Lekkermunn sa...

Strikkelaura: Så hyggelig. Lykke til med bakingen, jeg håper dere får en fin dag:-)