onsdag 27. mai 2009

Spaghetti CarbonaraJeg er helt sikker på at det finnes like mange carbonaraoppskrifter som det finnes italienere - og på lørdag stod vi to stykker på kjøkkenet, så denne oppskriften ble til med litt fram hver av oss. Det er få ting som slår dette hvis man er veldig sulten. Vi hadde vel i grunnen dempet det verste av sulten med godt brød og fantastisk gode produkter fra Sicilia (det er nemlig sicilianske uker på Olivers & Co)

Spaghetti Carbonara
(4 pers)

1 løk 
godt med bacon eller pancetta
2-3 dl fløte
4 eggeplommer
muskatnøtt

parmesan
(også spagetti eller annen pasta)

Ha hakket løk i en panne og stek den godt gylden. Ha løken i en bolle. 
Hvis du ikke får tak i italiensk pancetta går det selvsagt fint å bruke vanlig bacon. Denne gangen hadde vi kjøpt to pakker med såkalt omelettbacon (altså i terninger), men tynne baconskiver går like fint. Stek baconet godt, jeg liker iallefall at det nesten blir...ja....svidd....Det skal iallefall ikke være mykt og slapt. Når baconet hadde fått riktig steking hadde vi løken oppi panna med baconet og så hadde vi fløten opp der. Kok det litt inn, men la det være litt væske igjen, så retten ikke blir altfor tørr. Så pisket vi eggeplommene og hadde litt revet muskat i. Når pastaen er ferdig hadde vi først eggene over pastaen og rørte dette inn - før bacon, løk og fløte også gikk i gryta. Vi hadde selvsagt masse nykvertet pepper over og god parmesan. Vi hadde kokt altfor mye pasta, men det var ingenting igjen!
11 kommentarer:

turid sa...

Dette hørtes godt ut. Jeg har ingenting 'godt' i skapet, men jammen tror jeg at jeg kanskje har ingredienser til en carbonara.

Jeg bruker å piske sammen egg, fløte og parmesan og røre det i den ferdigkokte pastaen, men dette var jo også en fin variant som bør prøves.

Og er HELT enig i at baconet bør være godt stekt - derfor jeg har sluttet å kjøpe denne retten på restaurant, for jeg blir alltid så skuffa av det vasne baconet.

Midnight sa...

Fikk vann i munnen nå ja! Så skikkelig godt ut! =)

grete sa...

For en lekker blogg! Og lekre bilder! Har allrede lagret bloggadressen....

Hva gjør du med eggehvitene? Laget selv denne retten en gang for lenge siden, men synes den ble tørr. Kanskje fordi jeg brukte hvitene?

Hilsen kajakkursassistenten

Lekkermunn sa...

Turid: Jeg er helt enig med deg - det er sjelden jeg får god carbonara ute (det samme med tiramisu i grunnen)

Midnight: Thihi - løp og lag :-)

Grete: Takk for i går, det var deilig og bølgete. Men snart dupper jeg vel i sjøen som en annen fugl jeg også.... Eggehvitene ville jeg i disse dager brukte til en pavlova (jeg foretrekker den med myknet vaniljeis istedenfor prisket krem... og så med noen bær over. Eller kanskje de makronene som jeg hadde som forrige oppskrift....de er veldig gode.
Håper vi treffes på fjorden igjen snart.

Morten sa...

Dette er sikkert også godt, men jeg er i puritanergruppen når det gjelder spaghetti carbonara. Jeg lærte det i Bologna og der tilsier tradisjonen at en carbonara skal følgende ingredienser:

Spaghetti laget i bronseform (meget viktig!)
Hvitløk
Egg
Bacon/pancetta
Parmesan
Salt og pepper

Jeg har smakt en del varianter, men har aldri funnet noen jeg likte bedre enn denne enkle versjonen. Her pisker man eggene sammen med parmesan, salt og pepper. Bacon sprøstekes og hvitløken stekes blank og myk helt på slutten. Dette blandes med spaghetti og til slutt blandes alt med eggesausen.

Muskat må jeg dog prøve, det har jeg aldri vært borti før.

Anonym sa...

Det beste med carbonara er masse nykvernet pepper! Av en eller annen grunn smaker pepperet eksepsjonelt bra på carbonara.

Jeg vet ikke om jeg tør å vispe opp til debatt her, men min venn fra Bologna har også indikert det totale fraværet av fløte i en carbonara. Jamie har forresten fløte i sin versjon...

I min italienske matbibel står spaghetti alla carbonara interessant oppført med 50/50 parmesan/pecorino. Noen som har forsøkt det?

Spaghetti carbonara er i alle fall noe som kan debatteres i det uendelige. Se for dere de italienske husmødrene... ;)

Lekkermunn sa...

Morten: Jeg skal prøve meg på din oppskrift neste gang jeg skal lage carbonara.

Janna. Du er hjetelig velkommen til å piske opp enhver debatt. Jeg har ikke prøvd pecorino - det må testes. Når det gjelder hva som skal i en rett eller ikke så er det jo sjelden fasiter. I mye av husmannskosten hadde man jo baser, men man tok også det man hadde. Oppskrifter er jo sjelden helt statiske. I følge Wikipedia er den første carbonaraoppskriften fra 1927, men allerede i 1945 tok amerikanske soldater med seg oppskriften tilbake til USA og der har fløten vært med hele tiden. Og der står det faktisk at det er pecorino som skal i (nå er vel ikke W et sannhetsvitne)
I et av de første innleggene jeg skrev i fjor sommer skrev jeg inn litt melk i en fransk omelett og det var det også noen som reagerte på. Etterpå titte jeg gjennom en rekke franske oppskrifter og resultatet var kanskje 50/50 med og uten. Når jeg tenker meg om burde jeg sikkert ikke kalt det carbonara hvis man ikke bruker pancetta heller...
Det blir ikke lett dette her......jeg kan iallefall tenke meg at alle italienske menn mener at deres egen mor lager den beste carbonaraen de kan få. :-)

Anonym sa...

Hello matglade venner:)
Jeg har laget dette et par ganger, men synes det blir litt lite saus, og noe smakløst...er det bare å hive oppi mer av godsakene som egg og fløte?? og bacon? jeg pleier tilogmed slenge oppi fettet som baconet avgir seg ved steking:s ingen slankemiddag, men det er da heller ikke meningen;)


Mvh Li:)

Rafael sa...

Bruker denne ikveld. Thanks :)

ojr sa...

Veldig bra og veldig godt mottatt av resten av familien. Alt forsvant og det er jo stort sett et godt tegn.

~Maja~ sa...

Takk for oppskriften, testet den ut i dag og det var NYDELIG :-)