onsdag 4. november 2009

Har du lyst til å se Julie & Julia?

I forrige uke fortalte jeg om min vinnerlykke. Jeg vant en flott Le Creuset-gryte og to billetter til filmen Julie & Julia etter at jeg var med på en konkurranse på Le Creusets hjemmeside. Jeg har allerede sett filmen to ganger og jeg tror jeg skal klare meg frem til jeg får kjøpt filmen på DVD. Så jeg lurer på om det er noen der ute som har lyst på de to billettene?

Jeg trekker ut en som får begge billettene (det er Norgesbilletter, så de kan brukes på alle kinoer). Men først må det jobbes! Du må nemlig fortelle jeg og alle andre noe først. Siden filmen er en hyllest til fransk mat, så lurer jeg på hva du syntes om fransk mat. Fortell om en opplevelse, god eller dårlig. Syntes du fransk mat er topp eller oppskrytt? Har du hatt en god opplevelse med fransk mat, enten i Frankrike eller et annet sted i verden. Snegler, oksegryte, froskelår, kaker....? Eller har du kanskje trodd du bestilte noe og fått noe helt annet? Hva vet jeg!

Mitt første matminne med fransk mat: Vår franske nabo Michele som lagde fantastiske middager. Min søster og jeg som fikk sove på sofaen, mens de voksne drakk vin, spiste gryter, fiskesupper og gode kaker. Jeg var nok ikke så veldig gæern etter maten på den tiden (4-6 år), men den fantastiske atmosfæren og luktene sitter i, som om det var i går.


Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

15 kommentarer:

smukke sa...

Da jeg var på interrail som 18-åring med en venninne dro vi blant annet til Paris. Det var første gang jeg var i Frankrike. Vi var litt engstelige i matveien - det hadde blitt en del McDonaldsspising tidligere på turen. Da vi kom til Paris gikk vi på en fettete, røykfylt café for å spise lunsj. Vi prøvde oss med vår skolefransk til verten bak disken, og skjønte svært lite av det han sa tilbake. Jeg så at de hadde soppomelett på menyen, og tenkte noe sånt som at "jeg liker sopp, og jeg liker omelett, så dette blir sikkert godt". Så jeg bestilte det, og det var nydelig. Jeg kan fortsatt se for meg den fine gylne eggeomeletten, og de mørke stekte champignonene inne i den. Omeletten ble spist opp til siste smule. Siden har jeg fortsatt å lage soppomelett - laget det senest i går...

Monica sa...

Hei:) Har tenkt å se filmen, så får hive meg med i konkurransen. Har litt minner når det gjelder fransk mat ja:) Husker godt en studietur der vi besøkte Paris noen dager. Jeg var ikke så bevandret i den franske kokekunsten da, men den lange, tynne og sprø baguetten var Frankrike for meg:) Eneste nisten jeg hadde på en lang bussreise (dog uten pålegg). Men det jeg husker best(eller minst) er den første gangen jeg spiste snegler. Jeg er stort sett altetende og veldig glad i å prøve nye ting, men snegler det skulle jeg ALDRI prøve, ALDRI. Men slik gikk det altså ikke. Var på ferietur sammen med en venninne og møtte på noen andre kjentfolk. Det regnet den dagen, så vi ble sittende på lunsjkafèen og drikke, og drikke og drikke. Da kvelden kom fant vi en restaurant, og da vi saumfarte menyen fant vi ut at snegler var tingen. Vi spiste og koste oss, og mesket oss i snegler. Selv idag skjønner jeg ikke hva som gikk av meg, jeg måtte ha vært helt i en annen verden, for snegler, nei ALDRI mer, selv om det var toppers den kvelden:)

Hanne sa...

Skal definitivt se filmen, og frister vinnerlykken her.
Skjønt det kan bli vanskelig, siden jeg aldri har satt mine bein i Frankrike og heller ikke er det spor bevandret i fransk mat. Jeg er nok mer på den nordiske maten, og litt gresk/spansk/italiensk...

Men mine umiddelbare assosiasjoner til "fransk mat" kan jeg jo alltids bidra med.
1: Min venninne dro til Frankrike som au pair etter gymnaset, midt på 80-tallet. Vi som satt hjemme fikk svært detaljerte og levende skildringer av hvordan det hadde vært for henne å delta i halshogging av høner på hoggestabben på det franske tunet...
2: Da hun kom hjem, serverte hun deilig ratatouille, og det syns jeg den dag i dag er et utrolig morsomt ord å si. Og godt å spise!
3: Og så har jeg jo sett Rottatouille...

Holder det til et lodd?

Sonja sa...

Jeg var i Paris første gang for tre år siden med Mamma. Da besøkte vi en liten, sjarmerende restaurant på Monmatre, Le Basilic. Maten var helt nydelig, og stemningen god. I fjor reiste jeg tilbake til Paris, med kjæresten min. En av kveldene hadde jeg planlagt at vi skulle spise på samme restaurant som ved første besøk. Kjæresten min hadde tydeligvis skjønt at den restauranten var spesiell, og ønsket å gjøre kvelden perfekt. På vei opp til restauranten skulle vi gå om Sacre Coeur. Der var det nydelig utsikt over byen, solnedgang og god stemning. Der frir kjæresten min til meg, og jeg svarer selvfølgelig ja! :) Deretter gikk vi til Le Basilic, og nøt en deilig middag med andebryst og jordbærterte. En fantastisk avslutning, på en fantastisk kveld. I dag er vi lykkelig gift, og det er ingen tvil om hvilken restaurant vi skal tilbake til ved neste Paris-reise. :)

Anonym sa...

Jeg var bare syv år da jeg hadde min første franske matopplevelse. Familien min ferierte i en liten by ved den franske rivieraen. Dette var ingen typisk turistby, så alle innbyggerne snakket utelukkende fransk, noe ingen i min familie gjorde. Hvert måltid ble bestilt med håndbevegelser, mimikk og tegning. Jeg fikk servert noen relativt uskyldige biter av hvitt kjøtt, på smak forveksling lik kylling. Da jeg var halvveis i tallerkenen kom det en kelner bort som kunne litt engelsk og sa: little girl like frog? En påfølgende oversettelse til norsk resulterte i hyl og skrik. Men 20 år etter er dette fremdeles en god feriehistorie:)

- Frosken:)

Lilla sa...

..kan jeg få være med, selv om jeg aldri har vært i frankrike, og bare lager Ratatouille..?
Har med andre ord en del å lære, derfor ville det vært fantastisk å få inspirasjon fra filmen :o)

Carmen sa...

Høsten for to år siden besøkte jeg Paris for første gang, sammen med mine godt voksne foreldre. Det var med andre ord ikke akkurat duket for romantikk. Trodde jeg! I det flyet senket seg over et tindrende Paris visste jeg at dette ville bli helt spesielt. Og i løpet av den uken jeg var der forelsket jeg meg heftig og mektig i alt Parisisk: De sure madammene, metro'en, kirkene, avenyene - men mest av alt i maten. Absolutt ALT jeg smakte på var himmelsk! Allerede første dag fant jeg min "egen" lille bistro, hvor jeg spiste foie gras og løksuppe hver eneste dag :) I tillegg oppdaget jeg croissant au beurre, makaroner, lekre pommes frites tilberedt i hasselnøttolje og stablet som lubne kubber, og ikke minst confit de canard! Paris og fransk mat er blitt min salighet, og etter endte studier til jul, planlegger jeg nå å reise tilbake - simpelthen for å nyte mer av det franske, gode liv: den deilige maten. Og hvilke andre steder i verden får du kyss på hånden av vinkelneren? :)

Carmen sa...

Mitt beste franske matminne:

En uke i Paris, Oktober, to år siden: Foie gras og løksuppe. Lubne kubber av pommes frites, fritert i hasselnøttolje. Croissant au beurre og makaroner. Confit de canard som smeltet på tungen. Konstant pirret appetitt og sensuell nytelse. Absolutt ALLE måltider var perfeksjon, til og med maten på supermarkedet imponerte meg. Min uke i Paris var en eneste stor salighet. Jeg skal etter endte studier tilbringe et par måneder i Paris, for å lære fransk. Men mellom oss er det for å nyte verdens mest velsmakende og delikate mat og bli kysset på hånden av 80 år gamlevinkelnere!

ingvild sa...

Jeg har ingen erfaringer med fransk mat, men når noen nevner ordet "fransk mat" tenker jeg med en gang på froskelår og snegler :) Vet ikke hvorfor, men dette er nok hvorfor jeg fks ikke lette etter en fransk restaurant i oslo når jeg og pappan skulle ut på romantisk date. Så for meg oss to, et rundt bord og en skål snegler :D
Ha en fin kveld

Lekkermunn sa...

Smukke: Det er lite som slår en ordentlig god omelett.

Monica: Hehe, det er utrolig hva litt alkohol og god stemning kan gjøre for apetitten. Ellers må jeg jo si at man trenger jo ikke pålegg hvis man får en ordentlig god baguette.

Hanne: Det at du har sett Ratatouille er en god søknad det!

Sonja: Sukk....så fint. Du kommer jo alltid til å ha et spesielt forhold til den byen. Har du sett kortfilmsamlingen Paris, je t'aime?

Frosken: Thihi. Det er alltid litt spesielt når man skjønner hva man har spist. Jeg satt en gang i England og spiste ...og tenkte "kidney, kidney....hve betyr nå det igjen" Og så kom jeg plutselig på det.....

Lilla: Selvsagt kan du være med. Det er jo kanskje et ordentlig god grunn til å være med :-)

Carmen: Ja, de kan flørte... Jeg fikk forresten veldig lyst på confit de canard nå!

Myrsnipa: Det er nok kanskje mer en klisje enn en sannhet med de to tingene der :-) Men hvis du skal ut og spise fransk i Oslo en kveld - vil jeg på det sterkeste avbefale Brasserie de France. Søk etter det her på Lekkermunn (jeg har skrevet om stedet flere ganger) Veldig bra (og jeg tror iallefall ikke at jeg har sett frosk på menyen der)

Marita sa...

Jeg er med tiden blitt skikkelig frankofil, og elsker fransk mat. Men det måltidet i Frankrike jeg tror jeg husker best er fra vår første tur til Paris. Det var på en fortauskafe, og jeg var litt sulten og så at mennene på bordet ved siden av hadde et fat med ost, og jeg tenkte at jeg ville prøve det jeg også. Så jeg endte opp med et enkelt glass vin og et fat med kun noen ostebiter og litt brød. Men du verden for et måltid! Ostene var nydelige og brødet ferst, sprøtt og kjempegodt. Og det faktum at det ikke var annet tilbehør til gjorde at man virkelig kunne kjenne smaken av hver ost. Akkurat da fikk jeg virkelig sansen for ordentlige oster.

Muskatt og kardemomme-Kjersti sa...

Går bare og gleder meg til å se Julie og Julia,så denne konkurransen passer bra!
Ble hekta på fransk mat for mange år siden på vår første Provancetur.
Lager selv bl.a.en vidunderlig god creme brulee.
Har ei vakker,tykk bok om Provance.
Der er bl.a.ei deilig oppskrift på tomatpai.
Fikk smaken på rosevin i Provance.
Spiste også mange gode oster der.
Croque mis...er også veldig godt(grillet tost med fyll)
Kom på en dessert som jeg skulle prøve ut på Provancetur,som var mislykket:Creme brulee med lavendelsmak.Smakte skikkelig kunstig!
Mang gode minner dukket opp hos meg her nå,takk for konkurransen.
Ellers må jeg bare fortelle at vi har fått en franskmann til nabo i gata,og mad ham følger det også godt mat :o)
Kjerstiklem

Kristin Aafløy Opdan sa...

Det kreves kondis å sette til livs 11 retter med utsøkt gourmetmat. Det fikk jeg erfare til gangs på mitt, til nå, første besøk på Bagatelle i Oslo. Det ble en selsom opplevelse. Med full vinpakke ble det nemlig akkurat litt for mye for denne frøkenen. Etter cirka syvende rett, himmelsk som alt annet, reise jeg meg pent fra bordet, vaklet de få metrene inn på Bagatelles toalettfasciliteter og... vel, for å si det slik så var jeg endel lettere i magen da jeg forlot toalettet, tørket meg kjapt rundt munnen og var så igjen klar for flere utsøkte retter...
Skal tilbake dit, det er helt sikkert, men nå har jeg lært at halv vinpakke er også en mulighet.

KATE ♥ sa...

Jeg har sett filmen jeg også.
Den var hærlig.
Kle

Lekkermunn sa...

Marita: Åååå, nå fikk jeg jammen meg lyst på ost også. Det skal ikke så mye til for å lage et godt måltid.

Kjersti: Provence er bra. Har selv bodd der i 1 1/2 år og hadde det fantastisk. Det ligger en lavende cremé brûlée-oppskrift her på Lekkermunn. Kanskje den ikke er så sterk som den du smakte...

Kristin: Hehe - ja, må man så må man. Jeg skal spise "stjernemat" for første gang neste fredag og det gleder jeg meg veldig til. Halv vinpakke har jeg faktisk nettopp hørt om og det høres ut som en god idé. Full vinpakke blir man som regel...ja, litt full av...

Kate: Ja, ikke sant. Man blir i veldig godt humør og så blir man så SULTEN!