mandag 23. februar 2009
Ferie
Klokken er tre på natten og jeg hadde planer om å skrive litt blogg før jeg drar på ferie. Men nå må det soves litt. Jeg setter meg på flyet til Sharm-el-Sheikh om noen timer. Jeg er tilbake for fullt tirsdag 3. mars.
fredag 20. februar 2009
Dansk moro
Jeg har allerede skrevet litt om Smak '09 som jeg var på for noen uker siden. Jeg pratet saklig og ordentlig med mange utstillere, men det var først når jeg fant frem til Søbogaards stand at det virkelig ble gøy. Det er ikke sikkert du kjenner firmanavnet, men jeg er ganske sikker på at du ved en eller annen anledning har sett noen av produktene dere. Iallefall hvis du har vært på kafé i Danmark. Søbogaard har eksistert siden 1976 og grunnlegger Poul Hansen var på Smak sammen med de to norske guttene som importerer varene til Norge.
Det produktet det er størst sannsynlighet for at du har smakt eller sett er nok hylleblomstdrikken deres. Det var også den som fanget oppmerksomheten til importørene Anders og Ole-Kristian i selskapet Bloom da de satt på kafé i Danmark og så at alle hadde en flaske Søbogaard på bordet. Dette produktet måtte til Norge!
grunnlegger Poul, en rendyrket hippie
Men tilbake til denne standen på Lillestrøm. Vi startet pent med å smake på noen av et par av de såkalte caféflaskene med saftevand. Selvsagt hylleblomst (klassikeren), men også eple og kirsebær, rød grape og sjælevarmer. Jeg nevnte at disse hadde vært gode som blandevann til drinker og før jeg viste ordet av det ble det tryllet frem både vodka og gin produsert av Søbogaard. I likhet med de andre produktene var også spriten økologisk. Og deretter ballet det bare på seg. Både likører og snaps dukket opp. På vei ut i vinterkvelden fikk jeg med meg en flaske med Øcola, Søbogaards heltmodige forsøk på å krige mot en stor amerikansk leskedrikkprodusent. Det var på Søbogaard sin stand at jeg tok bildet av den den hjemmesnekrede reklameplakaten for Øcola. Jeg vet ikke riktig om den kan hamle opp med julenissen til amerikanerne.
I tillegg til å drive stort innen økologisk landbruk i Danmark er Søbogaard involvert i et prosjekt for å dyrke frem økologisk hylleblomst i Nepal - og de driver jammen meg Guest House der også. Overnatting for en billig penge hvis du skal i den retningen.
Du finner produktene på disse stedene og jeg har blitt hvisket i øret av bartenderne på Internasjonalen i Oslo laget veldig gode drinker basert på Søbogaard sine produkter.
Jeg ligger godt garantien til gutta i Bloom: Hvis du ikke liker vår hylleblomst, kontakt oss, så får du en til. Du fortjener en ny sjanse!
dansk og økologisk - sunn sprit?
onsdag 18. februar 2009
Saltbakt fisk
Jeg har mange ganger lest om saltbaking i kokebøker eller sett det på matprogrammer, men jeg hadde aldri laget det selv. Før på søndag. På Ultra fant jeg fisken dorade royal og tok med meg to stykker på 500 gram hver. Jeg har mailet med oversetter-Morten for å finne et godt norsk ord på denne fisken, men det er ikke lett. Butikken solgte den som dorade royal, det engelske ordet er sea bream og det er en fisk av flere i fiskfamilien havkarusser..... Klokere? Den er iallefall en slektning av tunfisken og er lettere å få på kroken i Middelhavet enn i Oslofjorden, for å si det sånn.
Men, men - nok om navnet. Jeg skal heller fortelle dere om hvordan dette gikk.
Saltbakt dorade
(4 personer)
2 dorade royal (à 500 gram)
urter (jeg brukte dill og persille)
olivenolje
4 kg (!) grovt havsalt
3 eggehviter
1 sitron
Sett ovnen på 200 grader. Rens fisken, men la hodet og halen være. Stivpisk eggehvitene og bland hviten og saltet. Hvis det kjennes for tørt kan du blande inn en skje eller to med vann. I en ildfast form legger du ut et godt lag med saltblandingen. putt urter og halve sitronskiver inni fisken. Smør fisken inn med olivenolje og pass på at du ikke laget noen hull i fiskeskinnet (da sivet saltet inn og fisken blir uspiselig). Ikke full fisken med mer urter enn at du klarer å lukke den godt sammen i buken. Legg fisken over saltlaget i pannen og ha resten av saltet over og rundt fisken. Det er ikke nødvendig å dekke hodet og halen, det skal likevel ikke spises. Press saltet godt rundt fisken og stek fisken i ca. 30 minutter. Det tette saltlaget gjør at all fuktigheten forblir i fiskekjøttet. Når fisken er ferdig tar du den ut av ovnen og lar den hvile i noen minutter. Saltlaget er nå helt hardt og du må takke hull på det får å få fisken ut. Pass på at du får av alt saltet.
Mens fisken hviler lagde stekte jeg tynne strimler av fennikel i en panne med olivenolje og noen hele fedd hvitløk. Enkelt og greit. Fisken på fat, legg fennikel, dampede bønner og pinjekjerner rundt fisken - og server med ris. I tillegg hadde jeg en salat av avokado, tomater og rødløk.
Fisken var god, fast og veldig saftig. Og gjorde stor lykke rundt middagsbordet. Nesten gang skal jeg prøve meg på en saltbakt kylling.....
Ut i Berlin
Jeg skal på ingen måte påstå at jeg er en kjenner av Berlin. Tre ganger har jeg sust gjennom byen på 24-timersopphold og sist november var jeg der i fire dager. Siste gangen var jeg med en stor gruppe og hadde ingen kontroll over hvor vi skulle spise. Men siden min trofaste leser Morten skal til Berlin i neste uke, skal jeg iallefall nevne de to stedene som var bra. Hvis det er noen av dere andre som har noen spisetips i Berlin så er det bare å fyre løs.
Restauration 1900
Husemannstr. 1
Prenzlauer Berg
Her var vi den første kvelden og vi dro hit for å spise klassisk tysk mat; det vil si eisbein (svineknoke) og apfelstrudel (eplekake). Maten var god og vi fikk god service. Stedet minnet meg litt om gode gamle Raymonds Mat og Vinhus eller eller Markveien Mat og Vinhus. Avslappet og hyggelig sted.
Hasir
Adalbertstr. 10
Kreuzberg
Før vi reiste hadde vi snakket om at vi burde prøve en tyrkisk restaurant i bydelen Kreuzberg - hvor store deler av byens store tyrkiske befolkning holder til. Etter at vi hadde spurt tre forskjellige tyrkiske taxisjåfører om tips stod vi kun med et forslag - alle tre hadde nemlig nevnt Hasir. Hasir er et liten kjede, med seks restauranter rundt i Berlin. Vi valgte den i Kreuzberg, men på hjemmesidene deres kan du også se hvor de andre ligger også. Det var helt uproblemaisk at vi var en stor gruppe, men vi hadde bestilt bord og mat før vi kom. Vi spiste og spise og følte oss bortimot mette før vi forstod at det kun var forrettene vi hadde fortært. Vi spise en god blanding av varme og kalde retter. Grillet kjøtt, meze, humus osv. Deilig var det og ubehagelig mette ble vi:-)
Ellers i Berlin.....
feinschmeckeretage på kjøpesenteret KaDeWe er obligatorisk
Helmut Newton på Museum für Fotografie
og på en vegg i byen hang det en bil...
mandag 16. februar 2009
Laksetartar
Jeg syntes det er så mye rart for tiden jeg, sa bestemor i det jeg satte forretten ned på bordet i går. Jeg lurte et øyeblikk på om det var forretten som var så rar, men min kloke bestefar svarte raskt. "Mor, det var jo i grunnen mye rart før også!" Og det var i grunnen bestemor enig i.
Jeg hadde besteforeldre på 88 og 92 år på middag i går og siden bestemor ikke orker så mye tung mat ble det fisk til både forrett og hovedrett. Denne forretten er god, enkel og den kan gjøres i stand i god tid før gjestene kommer. Hvor mye fisk du har per person avhenger av hvor mye mat som serveres etterpå. Jeg brukte 300 gram fisk til fem personer og det ble en god apetittvekker, men selvsagt ikke til å bli mett av.
Laksetartar
SALMA-laks
sjalottløk
lime
en god olivenolje
dill
salt & pepper
Skjær laksen i små terninger. Ha laksen i en bolle og ha i en god og frisk olivenolje (jeg brukte denne med sitron i). Finhakk sjalottløk og ha det i med laksen. Riv litt skal av limen og bland det og litt finhakket dill i blandingen. Ikke ha i limesaften ennå! Saften vil sette i gang en kokeprossess og laksen vil bli grålig i farge. Sett blandingen i kjøleskapet til den skal serveres. Ved serverving blander du i salt, pepper og limesaft. Server på toast eller helt for seg selv.
lørdag 14. februar 2009
onsdag 11. februar 2009
Crêpe Suzette
I kveld har jeg tittet gjennom matbilder jeg har tatt og oppdaget at jeg hadde helt glemt å skrive om desserten på nyttårsaften. Da lagte jeg nemlig crêpe suzette. Dessverre tok jeg de fleste bildene av flamberingen rett under viftelampa og da var det ikke så lett å se at vi faktisk fikk til flamberingen ganske bra. Desserten var veldig god, men det var kraftige saker.
Crêpe Suzette
en pannekakerøre
revet skall fra en sitron
til appelsinsmøret:
1 stor appelsin (både skall og saft brukes)
4 ss appelsinlikør (Grand Marnier eller Cointreau)
100 gram mykt smør
2 ss melis
Lag en vanlig pannekakerøre og ha i revet skal fra en sitron. Du skal ha to tynne pannekaker per person. Stek pannekakene og dekk de til.
Appelsinsmøret lager du på følgende måte: Press juicen fra appelsinen og sil bort kjøttet. Ha det myke smøret i en bolle og bruk en gaffel til å blande inn melis, appelsinuice, finskåret appelsinskall og 2 ss appelsinlikør. Når alt er blandet godt sammen setter du smøret i kjøleskapet.
Ved servering:
Varm opp en stor stekepanne. Varm opp appelsinsmøret i panna, legg en og en pannekake i panna når smøret er smeltet. Brett pannekaken i fire og bruk en skje til å helle varmt smør over pannekakene. Når du har de pannekakene du trenger, tar du med pannen til bordet. Hell de to siste spiseskjeene med appelsinlikør over pannekakene og tenn forsiktig på med en fyrstikk. Server med en gang det er sluttet å brenne - ha gjerne en kule med vaniljeis ved siden av.
Big Night (1996)
Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle lage flere innleggskategorier her på Lekkermunn, men jeg har funnet ut at iallefall en kategori til må opprettes; nemlig Mat på Film. I mange år var jeg eier av filmen Big Night på VHS, men filmen forsvant på loppemarked sammen med den gamle VHS-spillere. Etter å ha lese januarnummeret til amerikansk Gourmet (Special Italian-American Issue) merket jeg at jeg igjen burde ha denne filmen i min samling. I forrige uke fikk jeg endelig filmen igjen, raskt ekspedert fra Amazon.
Handlingen til Big Night er lagt til USA på 50-tallet og handler om de to brødrene Primo og Secondo. De har reist fra Italia med et håp om å gjøre det godt i sitt nye land. Sammen driver de restauranten Paradise. Secondo, som restaurantens ansikt utad, gjør det han kan for å tilfredsstille amerikanske ganer. Primo derimot, er en kompromisløs italiensk kokk, som ikke vil gjøre noen endringer for å glede amerikanere. Hvis han ikke kan lage maten slik den skal være, ja da kan det være det samme for han. Det hjelper ikke at Paradise er på konkursens rand, maten skal være ekte. Secondo går til banken i håp om å få mer hjelp til å holde Paradise på beina, men banken vil ikke lenger være med på tapsprosjektet.
I samme gate som Paradise ligger stedet til Pascal, en annen italiener, som har gjort det bra. Der er fullt hus hver kveld, noe Primo mener skyldes senking av kravene til maten. Pascal tilbyr seg å hjelpe brødrene. Han kjenner nemlig den italiensk-amerikanse sangeren Louis Prima, og han lover brødrene at han skal få Prima og hans band til å komme på en festaften på Paradise.
Hoveddelen av filmen handler om forbredelsene til denne festen. Det er en fryd å se hvordan det jobbes på kjøkkenet. Den store festkveldens hovedrett er en timpano. En enorm rett, hvor en rekke ingredienser blir bakt inn i en pastadeig. Det hele lages i en stor metallbøtte. Jeg fant en matblogger som har prøvd seg på retten - les mer her.
Festen blir en kulinarisk triumf, selv om viktige ting ikke går som de burde. Det er en fryd å se hvordan italienerne kan nyte rett på rett. Filmen er en strålende leksjon i italiensk matkunst og hvordan bordets gleder skal nytes.
Blandt skuespillerne finner vi: Stanley Tucci, Isabella Rossellini og Minnie Driver.
mandag 9. februar 2009
Smak '09
I forrige uke var det lukket fagmesse for folk i mat- og drikkebransjen. Messen er i første rekke rettet mot aktører innen bl.a. hotel, restaurant, storkjøkken og dagligvare, men jeg skal love dere at en matinteressert blogger hadde mer enn nok å titte (og smake) på også. Jeg hoppet raskt over hallen med NM i oppvask (!) og løsninger for storkjøkken, istedenfor brukte jeg tiden i de hallene hvor en rekke mat- og drikkeprodusenter, importører og mer "normale" utstyrsleverandører hadde sine stands. Jeg drømte om både El Bullis kjemisett og flotte kobberkjeler natten etter jeg var på messen.
Jeg smakte på Mack sitt nye økologiske øl, jeg drakk vin og spiste godt biffsmørbrød hos Mills og jeg smakte Diplom-Is sin nye og meget velsmakende hylleblomstsorbet. Armene var lange av posebæring og kroppen var varm av både øl, vin og sprit når jeg til slutt gikk ut i vinteren.
Jeg kommer til å gi dere noen innlegg om noe av det jeg fikk smake og ikke minst noen av de morsomme og spennende menneskene jeg snakket med i ukene som kommer. Jeg fikk også med meg noen godsaker i kjøleskapet som skal prøves ut i løpet av de nærmeste dagene.
I første omgang får dere noen bilder fra Smak '09
fine farger i fiskedisken
fredag 6. februar 2009
Danske frikadeller
Son nevnt tidligere denne uken har jeg dagdrømt om danske frikadeller i det siste. Og i går kveld ble de endelig laget. Jeg spiste noen få til middag mens resten puttet jeg rett i fryseren. Neste helg har jeg nemlig invitert familien på dansk søndagslunsj og da skal de dekke danske rugbrødskiver.
Det er nok nesten like mange oppskrifter på frikadeller som det er dansker, så jeg tok et blikk på smørbrøddronningen Ida Davidsens oppskrift. Jeg endret likevel noe på den, da jeg ikke fikk tak i kalvekjøttdeig. Mange av Ida Davidsens smørbrød har fått navn etter danske kjendiser og denne oppskriften følger med smørbrødet Uffe Ellemann Jensen (tidl. dansk utenriksminister) og er opprinnelig oppskiften til hans kone Alice.
Danske frikadeller
400 gram kjøttdeig av okse
600 gram kjøttdeig av svin
3 egg
100 gram mel
1 stor løk (grovhakket)
2,5 dl blå Farris
1 ts Provencekrydder
1 ts salt
1 ts pepper
Bland alle ingrediensene sammen og sett blandingen i kjøleskapet i minimum 30 minutter. Deigen ble veldig løs så jeg kunne ikke forme frikadellene i hånden. Jeg brukte to skjeer og la deigen forsiktig i stekepannen. I motsetning til svenske kjøttboller er de danske variantene ofte litt flatere, så dytt deigen litt ned etter at du har lagt den i panna. Stek frikadellene i en blanding av smør og olivenolje.
onsdag 4. februar 2009
A. Idsøe kjøtt- og pølseforretning - Stavanger
I årevis har jeg hørt om og lest om den legendariste kjøtt- og pølseforretningen i Stavanger og i går kom jeg meg endelig inn dørene på Idsøe.
Etter to dager på Jæren fikk jeg nemlig en guidet gourmettur gjennom Stavangers gater av en god kollega. Min eneste ønske var et besøk på Idsøe og ellers var jeg åpen for det meste. A. Idsøe ligger i Verksgaten 3-5 og butikken har eksistert siden 1828, så det er mye kunnskap og erfaring i de veggene.
Jeg hadde litt dårlig tid i går, men jeg kom meg hjem til Oslo med bagen full av pølser og annet deilig kjøtt. Blant annet kjøpte jeg med meg chorizo og kylling- og kalvepølser. Og så kjøpte jeg med mergues (sterke nordafrikanske pølser) til en god venn fra Algerie og kjøtt til å lage danske frikadeller (som jeg har drømt om i ukesvis nå).
Jeg håper det ikke blir så lenge til jeg kommer meg tilbake og da skal jeg nok få med meg noe godt kjøtt fra Prima Jæren.
tirsdag 3. februar 2009
En god gammel klassiker
Jeg har bladd igjennom den siste boken til Jamie Oliver Jamie's Ministry of Food og prøvd meg på en av oppskriftene. Det er kanskje ikke de store overraskelsene i Jamie sine bøker mer, men noen ganger trenger man heller påminnelser om gamle slagere. Dette er iallefall en barndomsslager for min del.
Chilli Con Carne
2 løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
2 stilker selleri
2 røde paprika
1 toppet ts chillipulver
1 toppet ts spisskummen
1 toppet ts kanel
1 boks kikerter
1 boks røde bønner
2 bokser hermetiserte tomater
500 gram kjøttdeig
1 god neve koriander
2 ss balsamicoeddik
salt & pepper
Skjær løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og paprika i terninger og stek de møre i litt olivenolje. Tilsett chillipulver, spisskummen og kanel. Smak til med salt og pepper.
Hell vannet av bønnene, ha bønnene og tomatene i kjelen og la det hele koke opp. Ha kjøttdeigen i kjelen og bruk en skeiv til å dele opp kjøttet. La det hele koke i ca. 10 minutter. Ha finhakket koriander og balsamicoedikken i kjelen og la gryta småkoke i 5 minutter til. Sjekk om du trenger noe mer salt eller pepper.
Vi spise gryta med ris, limebåter, naturell yoghurt, guacamole og gratinerte nachoschips (og på bordet hadde vi brun duk for den ekte 70-tallsfølelsen)
mandag 2. februar 2009
Lag rundstykker i kjøleskapet!
Jeg har aldri helt forstått at det er mulig å kaldheve gjærdeiger. I all min tid har jeg lett etter et lunt og småvarmt sted jeg kan sette deigen min. På lørdag kveld la jeg likevel min skepsis til side og rørte sammen en deig til kaldheving. Ideen har jo alltid appellert til meg - nemlig at hevingen er ordnet når du står opp om morgenen. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt ikke helt stolte på konseptet idet jeg satte deigen i køleskapet.
Men søndag morgen hadde deigen hevet til dobbel størrelse, og det var bare utbaking og 15 minutter etterheving som skulle til. Perfekt hvis du har lyst til å glede noen med nybakt til frokost.
Kaldhevede rundstykker
(16 rundstykker)
6 dl kaldt vann
25 gram gjær
2 ts salt
1 ss honning
700 gram mel (+ til utbaking)
50 gram gresskarfrø
1 egg (til pensling)
valmuefrø
På kvelden: Bland ut gjæren i vannet. Tilsett salt og honning og rør det hele godt ut. Tilsett melet og frøene og rør til du har en jevn deig. Den skal være ganske tynn. Dekk til deigen og sett den i kjøleskapet til neste morgen.
Neste morgen: Sett ovnen på 225 grader. Bak ut rundstykkene og la de etterheve i 15 minutter. Før steking pensler du rundstykene med et pisket egg og strør litt valmuefrø over. La rundstykkene først steke i 10 minutter på 225 grader. Sett så ned varmen til 200 grader og stek videre i 20 minutter til. Avkjøles på en bakerist.
Min nabo så forresten ganske forundret ut når jeg ringte på hos han kl. 10 på søndag med varme rundsstykker (Jeg kan jo ikke spise opp alt jeg lager til denne bloggen - men jeg smakte på et og det var veldig godt)
Abonner på:
Innlegg (Atom)