onsdag 11. februar 2009

Big Night (1996)

Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle lage flere innleggskategorier her på Lekkermunn, men jeg har funnet ut at iallefall en kategori til må opprettes; nemlig Mat på Film. I mange år var jeg eier av filmen Big Night på VHS, men filmen forsvant på loppemarked sammen med den gamle VHS-spillere. Etter å ha lese januarnummeret til amerikansk Gourmet (Special Italian-American Issue) merket jeg at jeg igjen burde ha denne filmen i min samling. I forrige uke fikk jeg endelig filmen igjen, raskt ekspedert fra Amazon.  

Handlingen til Big Night er lagt til USA på 50-tallet og handler om de to brødrene Primo og Secondo. De har reist fra Italia med et håp om å gjøre det godt i sitt nye land. Sammen driver de restauranten Paradise. Secondo, som restaurantens ansikt utad, gjør det han kan for å tilfredsstille amerikanske ganer. Primo derimot, er en kompromisløs italiensk kokk, som ikke vil gjøre noen endringer for å glede amerikanere. Hvis han ikke kan lage maten slik den skal være, ja da kan det være det samme for han. Det hjelper ikke at Paradise er på konkursens rand, maten skal være ekte. Secondo går til banken i håp om å få mer hjelp til å holde Paradise på beina, men banken vil ikke lenger være med på tapsprosjektet.

I samme gate som Paradise ligger stedet til Pascal, en annen italiener, som har gjort det bra. Der er fullt hus hver kveld, noe Primo mener skyldes senking av kravene til maten. Pascal tilbyr seg å hjelpe brødrene. Han kjenner nemlig den italiensk-amerikanse sangeren Louis Prima, og han lover brødrene at han skal få Prima og hans band til å komme på en festaften på Paradise. 
Hoveddelen av filmen handler om forbredelsene til denne festen. Det er en fryd å se hvordan det jobbes på kjøkkenet. Den store festkveldens hovedrett er en timpano. En enorm rett, hvor en rekke ingredienser blir bakt inn i en pastadeig. Det hele lages i en stor metallbøtte. Jeg fant en matblogger som har prøvd seg på retten - les mer her.
Festen blir en kulinarisk triumf, selv om viktige ting ikke går som de burde. Det er en fryd å se hvordan italienerne kan nyte rett på rett. Filmen er en strålende leksjon i italiensk matkunst og hvordan bordets gleder skal nytes. 

Blandt skuespillerne finner vi: Stanley Tucci, Isabella Rossellini og Minnie Driver.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er en nydelig film! Har ikke sett den på lenge skal jammen skaffe meg en kopi jeg også! The cook, the thief his wife and her lover kunne også passe inn i din film med mat kategori.....men en helt annen genre enn big night......

Lekkermunn sa...

Ina: Så hyggelig at det er noen andre som har sett den. Når jeg snakker om den er det sjelden jeg engang møter noen som har hørt om den. The cook.... er lånt av en kompis - har faktisk ikke sett den ennå. Så den kommer etterhvert. Og så har jeg Babettes gjestebud og noen andre liggende på vent.