tirsdag 27. oktober 2009

Julie & Julia


Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway


Det er nesten et år siden jeg så den første traileren for filmen Julie & Julia og jeg har gledet meg siden. Både fordi jeg liker Meryl Streep og fordi jeg i flere år har vært nysgjerrig på hvem Julia Child egentlig var. Det er nemlig mange år siden jeg regelrett stjal et eksemplar av den norske oversettelse av hennes store verk, Mastering the Art of French Cooking (Det gode franske kjøkken) fra min mors kjøkken. Det skal nevnes at boker er skrevet sammen med to franske damer, men boken blir ofte omtalt som Childs verk.
Jeg har jo fortsått at boken har vært veldig viktig i USA, men med utrolig omstendelige oppskrifter og en drepende kjedelig layout, har jeg ofte hoppet over boken hennes når jeg lage fransk mat. Poteter skal være 5x2,5 cm, en røre skal vispes 40 ganger (middels hardt må vite!) og kjelen skal være tykkbunnet, emaljert og med et volum på 1 1/2 liter. Du skjønner?

Etter å ta sett Meryl Streep tolke den 1,88 høye damen, ser jeg nå kokebøken i et helt nytt lys. Den har plutselig blitt helt fantastisk, jeg hører nå stemmen hennes i det fjerne når jeg nå leser boken på nytt. Jeg er faktisk fristet til å gå løs på det samme prosjektet som matbloggeren Julie gjør i filmen. Hun koker seg gjennom alle 524 oppskriftene på et år. Ideen er selvsagt ikke orginal lenger, men jeg er sikker på at det franske kjøkken sitter godt i fingrene hvis man går igjennom det samme prosjektet. Men slapp av, jeg skal la det være.

Den norske versjonen av boken ble utgitt i 1992 og den er ikke å finne i norske bokhandlere i dag. Det undrer meg litt at boken ikke har kommer i en ny utgave i forbindelse med filmen, men jeg håper forlaget iallefall har tenkt tanken. Hvis du har lyst på boken, må du nok finne en brukt en. Jeg har av og til sett boken på loppemarkeder og i antikvariater. Kanskje du også har et sted du kan stjele den fra?

Hvis du vil se orginale opptak av Julia Child, så er det mye morsomt å se på You Tube.
I tillegg til Streeps gode spill i Julia & Julie, så var det godt å se igjen Stanley Tucci i nok en matfilm. Han spiller Julias mann Paul Child. (Tucci har spilt i filmen Big Night om italiensk mat).

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Hvis du ikke har sett filmen ennå, så har du iallefall min varme anbefaling. Jeg har sett filmen to ganger og venter nå på DVD-slippet. Jeg kan garantere deg at du går sulten ut av kinosalen.

Bon appétit!

9 kommentarer:

Trine ;) sa...

Jeg var og så filmen i går og anbefaler den også på det varmeste!

Trine ;)

Kristin Aafløy Opdan sa...

Denne filmen gleder jeg meg voldsomt til å se. Både som blogger og matelsker. Synes prosjektet med å lage alle rettene i løpet av et år, slett ikke virker avskrekkende på meg, som hyppig leser av bloggen din, så jeg venter i spenning... ;-)

Ha en fin dag.

Anonym sa...

Kokkelerer ikke så henrykt mye, men filmen skal jeg sannelig se...

Maliva`s verden sa...

Takk for tipset...er en smule frankofil,så dette må være filmen for meg:o)Maliva

Groskro sa...

Åja, en fantastisk film, og ikke minst en fantastisk Meryl Streep!! :-)

Huset på Planen sa...

En fantastisk film! Jeg har nettopp sett den, og sitter her både sulten og tørst. Heldigvis hadde jeg litt chablis i kjøleskapet som jeg koser meg med i dette nu.

(Og jeg må si at det var ekstra morsomt å se den - siden jeg også blogger litt.)

Lekkermunn: Du har en flott blogg som jeg nettopp har oppdaget. Jeg skal bruke tid i arkivet ditt, og det gleder jeg meg til.

Anonym sa...

Noen som vet hvor man kan kjøpe denne boken oversatt til norsk (Det gode franske kjøkken)?

Lekkermunn sa...

Anonym: Som skrevet i teksten - du må på loppemarked eller i et anitkvariat:

Anonym sa...

Den filmen må jeg se! Boka har jeg allerede. Den kjøpte jeg i en ung og amisiøs peridoe. Hvem vet kanskje den får et nytt og spennede liv i mitt hjem etter filmen?