mandag 16. februar 2009

Laksetartar

Jeg syntes det er så mye rart for tiden jeg, sa bestemor i det jeg satte forretten ned på bordet i går. Jeg lurte et øyeblikk på om det var forretten som var så rar, men min kloke bestefar svarte raskt. "Mor, det var jo i grunnen mye rart før også!" Og det var i grunnen bestemor enig i. 
Jeg hadde besteforeldre på 88 og 92 år på middag i går og siden bestemor ikke orker så mye tung mat ble det fisk til både forrett og hovedrett. Denne forretten er god, enkel og den kan gjøres i stand i god tid før gjestene kommer. Hvor mye fisk du har per person avhenger av hvor mye mat som serveres etterpå. Jeg brukte 300 gram fisk til fem personer og det ble en god apetittvekker, men selvsagt ikke til å bli mett av.

Laksetartar

SALMA-laks
sjalottløk
lime
en god olivenolje
dill
salt & pepper

Skjær laksen i små terninger. Ha laksen i en bolle og ha i en god og frisk olivenolje (jeg brukte denne med sitron i). Finhakk sjalottløk og ha det i med laksen. Riv litt skal av limen og bland det og litt finhakket dill i blandingen. Ikke ha i limesaften ennå! Saften vil sette i gang en kokeprossess og laksen vil bli grålig i farge. Sett blandingen i kjøleskapet til den skal serveres. Ved serverving blander du i salt, pepper og limesaft. Server på toast eller helt for seg selv.
 

4 kommentarer:

Therese sa...

Hvor kjøper du laks som du føler deg trygg på at er fersk og god nok? Dette frister... :)

Lekkermunn sa...

Therese: Prøv den. Det ble veldig godt. Jeg kjøpte Salma-laks på Ultra. Ta en titt på hjemmesidene til SALMA - www.salma.no - der finner du oversikt over de butikkene som selger fisken. Denne fisken føler jeg meg trygg på. Jeg ser at både Bagatelle og Haga bruker fisken - og da får vi satse på at det er et godt tegn. Eller?

Anonym sa...

Hvis fisken ser frisk ut og den ikke lukter fisk, er den fersk. Fersk fisk er forøvrig sjelden å finne, med mindre du bor i fjæra eller fisker den selv.

Laksetartar er konge. Jeg pleier å 'raspe' kjøttet av med en gaffel istedet for å skjære. synes det blir en kul, luftig konsistens.

Nå skal jeg lage verdens billigste 'luksus'-forrett. Økologisk andelever (18 kr) stekt 2 sek i panne, servert på toast. :)

e.

Therese sa...

Tusen takk for svar! Gleder meg til å prøve :)