Nilsson begynte å jobbe med dette stoffet da han for noen år siden oppdaget at pistasjeis ikke inneholder spor av pistasjnøtter, men faktisk får sin farge av spinat! Siden har han arbeidet seg gjennom en rekke ingredienslister og sjekket hvordan moderne matproduksjon har utviklet seg. Det er jo ikke det at jeg ikke har visst at det finnes tilsettingsstoffer i mat, men i det omfanget som blir beskrevet, det er nesten ikke til å tro. Noen ganger når jeg leser bøker av denne typen kan jeg sitte igjen med en følelse av at virkeligheten sikkert ikke er så ille som en eller annen "fanatisk" forfatter hevder. Men jeg føler at denne boken er høyst troverdig og det skremmer meg. Jeg kan heller ikke tro at det er noen forskjeller mellom Sverige og Norge - og følgelig kan Nilssons svenske virkelighet fint overføres til Norge.
Noen av tingene som blir tatt opp i boken er
- omfanget av tilsettingsstoffer (blant annet aroma og fargestoffer)
- brødproduksjon
- bruken av smaksforsterkere (E621 Mononatriumglutatat)
- lettprodukter
- den manglende forskningen på virkningene av den "tilsetningscocktailen" vi får i oss
- produksjonen av matvarer som liksom skal være laget etter tradisjonelle eller hjemmelagede metoder.
Jeg har blitt så satt ut av boken at jeg nevner den hver gang jeg får anledning og den vanligste kommentaren jeg får av folk er "jammen, da kan vi jo ikke spise noen ting da!". Jo vi kan det, men spørsmålet burde vel heller være om vi bare skal akseptere at det er slik. I Sverige har flere produsenter endret ingredienssammensetningene i sine produkter etter at boken kom ut i Sverige. Noen har gjort den av egen fri vilje, andre har gjort det etter forbrukerpress. Det samme har skjedd etter liknende bokutgivelser i Storbritannia. Men kommer det til å skje i Norge? Neppe. Jeg tro vi er altfor bevisstløse i forhold til hva vi spiser. Og vi har det for godt. Men jeg skal gjerne innrømme nederlaget hvis det plutselig reiser seg en stor og sterk norsk forbrukerbevegelse som vil at matprodusentene skal ta en gjennomgang av bruken av tilsetningsstoffer.
Noen vil kanskje hevde at jeg er en matsnobb som i det hele tatt bryr meg om dette - men jeg mener at vi har helt mistet fokus på hva maten skal gjøre for oss. Det skal jo ikke lenger ta tid å lage mat. Og nei, jeg har ikke tre sure og sultne barn som skal ha mat med en gang man kommer hjem. Men jeg mener likevel at det kun tar deg noen minutter ekstra å lage en middag fra bunnen av, med ferske råvarer som du vet ikke inneholder tilsetningsstoffer. Har vi virkelig så dårlig tid at vi ikke kan spandere 30 minutter på en familiemiddag, selv om det "bare" er en hverdag? Er vi kanskje for dårlige til å planlegge våre innkjøp og vår matlaging? Hvis man kommer så sent hjem at man ikke "rekker" å lage mat fra bunnen av så blander man sammen noe fra et glass eller en boks. Et glass fullt av E'er. Lag større posjoner, putt i fryseren, planlegg innkjøpene, gjør noe kvalt kvelden før. Ikke vet jeg, men jeg er sikker på at det er mange som kan kutte sterkt den på de produktene som ikke er rent.
Det er kanskje ikke uten grunn at et glass med pastasaus kan holde seg i et år i romtemperatur eller at endel mat er blitt så billig at det umulig kan være "ekte" vare i produktet du kjøper?
I D2-saken hevder Toro sin produksutviklingssjef at grunnen til at det ikke finnes eggeplomme i Toros bernaisesaus er at den nå kan spiser av folk som er allergiske for eggeplomer. Det er en fin kommentar. Hvis man ikke har eggeplome i en bernaise så har man kanskje ikke en bernaise? Kanskje Toro kunne laget et ordentlig produkt (i den grad du kan kalle en posesaus ordentlig) og så kunne eggeplommeallergikere spise en annen saus. La oss lage en kyllingssuppe uten kylling sånn at fjærfreallergikere kan spise den! Kanskje handler det mer om at det er enklere og ikke minst billigere for en matprodusent å hoppe over eller minske mengden av ordentlige og dyrere råvarer enn at de virkelig bryr seg om noen allergikere.
I D2-saken hevder Toro sin produksutviklingssjef at grunnen til at det ikke finnes eggeplomme i Toros bernaisesaus er at den nå kan spiser av folk som er allergiske for eggeplomer. Det er en fin kommentar. Hvis man ikke har eggeplome i en bernaise så har man kanskje ikke en bernaise? Kanskje Toro kunne laget et ordentlig produkt (i den grad du kan kalle en posesaus ordentlig) og så kunne eggeplommeallergikere spise en annen saus. La oss lage en kyllingssuppe uten kylling sånn at fjærfreallergikere kan spise den! Kanskje handler det mer om at det er enklere og ikke minst billigere for en matprodusent å hoppe over eller minske mengden av ordentlige og dyrere råvarer enn at de virkelig bryr seg om noen allergikere.
Er det noen av dere som har lest boken? Og eventuelt gjort noen med det? Jeg har ryddet i skap og kjøpeskap og har ikke kjøpt et lettprodukt siden jeg leste ferdig boken. Og jeg ville gjerne spre budskapet, så det er nok noen som får denne boken til jul.
Maten i Mosambik er økologisk, uten tilsetningsstoffer og nærodlet, men det er vel kanskje et lite stykke å gå når det gjelder dyretransport? Denne geita "kjørte" foran meg fra Xai-Xai til Maputo. I 100km/t og i høljende regn.
11 kommentarer:
Kanskje på tide at forbrukerne reagerer. Opprøret kan starte her på lekkermunn og bre seg utover massene :-)
Oppfordringen er herved overlevert!
Et annet alternativ er at vil alle lager lekkermunn-mat, den er vel fri for tilsetningstoffer?
Fikk lyst å lese den boka nå, jeg.
Jeg kjøpte den svenske originalen allerede i våres, men har dessverre ikke fått lest den ennå, og nå kunne jeg kanskje like gjerne ha kjøpt den norske utgaven, som så vidt jeg skjønner er tilpasset norske forhold.
Jeg prøver å lage mest mulig fra bunnen av istedenfor å bruke ferdigprodukter, men selv blant tilsynelatende "rene" råvarer er det sikkert en del som ikke er så upåvirket som man tror. Det får jeg vel vite mer om når jeg får somlet meg til å lese boka, tenker jeg!
Æææh... Nå ble jeg litt sånn i tvil på om jeg skal tørre å lese denne boka eller ikke, men du fikk virkelig vekket interessen min her!!
Har en mann som er veldig matinteressert, så han skal nok få denne av meg.
Nå er jeg i alle fall veldig glad for at det brukes lite lettprodukter og ferdigmat her hjemme..
Janke: Hehe - er litt usikker på hvor store massene egentlig er her på Lekkermunn - men det er jo en god idé. Ellers er det riktig at det jeg lager er rimlig tilsetningsfritt - det går vel en ts med currypaste i ny og ne - det er jo ikke noe problem å lage den fra bunnen av. Men det er noen ganger min enkvinneshusholdning tyr til litt currypaste. Sorry:-)
Anonym: Ja - jeg sier bare - løp og kjøp!
Morten: Ja, den er oversatt av en som er aktiv i Slow Food Norge - et par skivebom på noen oversettelser, men ellers bra. Nilsson kommer med ny bok og en nettside hvert øyeblikk. Jeg sier i fra når det skjer noe mer fra den mannen. Skal til Malmø neste helg og se om jeg ser den.
Serendipitycat: Jo, du bør lese den. Og så må du be folk du kjenner lese den. Spre budskapet!
Ha en fin dag alle sammen.
Du har så absolutt rett. Og det er et viktig tema. Maten vi tilbys innholder skremmende mye rart. Har en gutt på 8 år som har en kronisk magelidelse,som gjør at vi må være veldig påpasselig med hva som puttes inn i den munnen. Så gjennom de siste årende har jeg blitt en kløpper i å lese innholdsfortegnelser. De fleste vil ikke tro alt det maten inneholder....I dag skal mat være lettvint, rask og billig. Paradokset er at man kan lage mye god og sunn mat som ikke tar lang tid. Bare råvarene holder mål. Og det er vel der vi har problem i Norge i dag, vi som forbrukere bør sette mye mer press på for å øke utvalg av økologisk mat, kortreist mat og fersk mat, mat som ikke er behandlet med all verdens midler. (Har noen sett et skrukkete Granny Smith eple? Gjør et forsøk-----de kan ligge fremme i månedsvis og se like glatte ut!) Så la oss starte en bevegelse......En lekkermunn beveglse. Jeg er med! Hege
Bravo! Et svært viktig innlegg du skriver.
Jeg har lest innholdsfortegnelser siden jeg var barn (jeg er født i tvillingene, og vi leser alltid bakpå melkekartongen - og alt annet vi kommer over). Mamma fikk mange spørsmål om hva alt betø og hva som var i maten. Men jeg har vært heldig å vokse opp i et hjem hvor mamma bakte sitt eget brød, hadde grønnsaker til hvert måltid og forbød sjokoladepålegg og industrisyltetøy. Jeg støtter ditt syn 100 %.
Jeg har lest boka, og synes ikke du er noen matsnobb. Kjenner jeg må blogge dette selv, også. Det er heftig lesning.
Jeg har også lest boken og er helt enig med deg. Dessverre tror jeg ikke det er nok interesse for å prøve å forandre situasjonen vi er i nå. Jeg prøver i hvertfall å kjøpe minst mulig prefabrikert mat.
Ja, denne boken var helt fantastisk. En lærebok der det bare er å suge til seg alt.
Jeg synes denne boken var fantastisk interessant, og synes nesten det var litt trist når jeg hadde lest den ut - skulle ønsket at den var mye lenger! Når mat er tema når jeg snakker med andre, så kommer jeg ofte inn på noe jeg har lest i denne boken, som jeg synes ALLE burde lese! Noe av det jeg ble mest provosert over i boken er hvordan "light"-merkingen av produkter ofte bare er skalkeskjul for å benytte billigere ingredienser, men ta en høyere pris. Kan du tenke deg? Man er ikke matsnobb når man er opptatt av hva en spiser - det er matvett. Og jo flere som vet hva de spiser, jo bedre. Heia matrevolusjon!
Legg inn en kommentar