Jeg har mange ganger lest om saltbaking i kokebøker eller sett det på matprogrammer, men jeg hadde aldri laget det selv. Før på søndag. På Ultra fant jeg fisken dorade royal og tok med meg to stykker på 500 gram hver. Jeg har mailet med oversetter-Morten for å finne et godt norsk ord på denne fisken, men det er ikke lett. Butikken solgte den som dorade royal, det engelske ordet er sea bream og det er en fisk av flere i fiskfamilien havkarusser..... Klokere? Den er iallefall en slektning av tunfisken og er lettere å få på kroken i Middelhavet enn i Oslofjorden, for å si det sånn.
Men, men - nok om navnet. Jeg skal heller fortelle dere om hvordan dette gikk.
Saltbakt dorade
(4 personer)
2 dorade royal (à 500 gram)
urter (jeg brukte dill og persille)
olivenolje
4 kg (!) grovt havsalt
3 eggehviter
1 sitron
Sett ovnen på 200 grader. Rens fisken, men la hodet og halen være. Stivpisk eggehvitene og bland hviten og saltet. Hvis det kjennes for tørt kan du blande inn en skje eller to med vann. I en ildfast form legger du ut et godt lag med saltblandingen. putt urter og halve sitronskiver inni fisken. Smør fisken inn med olivenolje og pass på at du ikke laget noen hull i fiskeskinnet (da sivet saltet inn og fisken blir uspiselig). Ikke full fisken med mer urter enn at du klarer å lukke den godt sammen i buken. Legg fisken over saltlaget i pannen og ha resten av saltet over og rundt fisken. Det er ikke nødvendig å dekke hodet og halen, det skal likevel ikke spises. Press saltet godt rundt fisken og stek fisken i ca. 30 minutter. Det tette saltlaget gjør at all fuktigheten forblir i fiskekjøttet. Når fisken er ferdig tar du den ut av ovnen og lar den hvile i noen minutter. Saltlaget er nå helt hardt og du må takke hull på det får å få fisken ut. Pass på at du får av alt saltet.
Mens fisken hviler lagde stekte jeg tynne strimler av fennikel i en panne med olivenolje og noen hele fedd hvitløk. Enkelt og greit. Fisken på fat, legg fennikel, dampede bønner og pinjekjerner rundt fisken - og server med ris. I tillegg hadde jeg en salat av avokado, tomater og rødløk.
Fisken var god, fast og veldig saftig. Og gjorde stor lykke rundt middagsbordet. Nesten gang skal jeg prøve meg på en saltbakt kylling.....
9 kommentarer:
Apropos det norske navnet på denne fisken -- jeg fant følgende diskusjon på nettet:
http://www.fiskersiden.no/forum/index.php?showtopic=443&pid=5450&mode=threaded&show=&st=&#entry5450
Se særlig disse innleggene:
http://www.fiskersiden.no/forum/index.php?showtopic=443&pid=5462&mode=threaded&show=&st=&#entry5462
http://www.fiskersiden.no/forum/index.php?showtopic=443&pid=5464&mode=threaded&show=&st=&#entry5464
Havkaruss ser ut til å være gjengs på norsk, men fiskenavn er et vanskelig felt! :)
Morten: Takk, det var morson lesing..Det er tydeligvis ikke lett dette her Er enig i forslagt om at all fisk burde selges (også) med latinsk navn, så er det lettere å vite hva det er på ulike språk og i ulike land...
Du kunne ikke dy deg med videre jakt på navnet? :-) God natt.
Saltbaking er super måte å tilberede fisk på! Resultatet er jo så saftig. Og Dorade er jo nydelig da! Men her hjemme er ikke alltid Dorade like lett å få tak i. Jeg ha fosøkt med hel uer (som ikke skrapes) noen ganger, det blir slettes ikke dumt. Maten og bildene dine er bare lekre! Hege
Kunne ikke dy meg, nei ... yrkesskade. ;)
Dorade er fantastisk! Har spist det ved Middelhavet flere ganger. Italia, Spania og sist i Byblos i Libanon.
Saltbaking er også utrolig godt..
e.
Spennende! Dette vil jeg prøve.
Litt mer om navnet: Jeg har ofte kjøpt "orata" på fiskemarkeder i Italia. Der er den vanlig, men ikke av de billigste. Herlig fisk! Tett, hvitt, smakfullt kjøtt på den. God også til grilling og all slags ovnsbaking.
Samme saltbaking har jeg også gjort med kjøtt, mest av roastbiffstørrelse, har ikke prøvd med tynnere stykker. Mulig med mye eksprimentering her!
Fin side du har her! Rett i bokmerker med den! :)
Hilde
Hilde: Takk skal du ha :-) Veldig hyggelig at du liker bloggen min. Jeg håper du kommer igjen.
Er i grunnen klar for å prøve det samme med kjøtt også.... Høres kanskje ut som et høstprosjekt.
Saltbaking meget vanlig i Thailand, kjempegodt!
Akkurat nå har jeg en kveite på 3,5 kg i ovnen, selvfølgelig saltbakes den! Tar ca. 30 min.
Serveres med "appelsinsaus", friskpresset appelsinsaft som er redusert til noe under halvparten. Smør røres i like før servering så den blir passe tykk (og full med herlige kalorier).
Grønnsaker er gullrøtter og squash som er slicet i lange strimler med ostehøvel. Unngå kjernen i squasjen, den går bare i stykker. Omtrent bare dyppes i kokende vann med litt salt og sukker.
Legg inn en kommentar