torsdag 16. oktober 2008

Place Djemaa El Fna, Marrakech, MarokkoMarokko har vært et populært reisemål i mange år, men nå som Norwegian flyr rett til Marrakech er det mange som får med seg mer spennende opplevelser enn Agadir. Det er nok strengt tatt ikke nødvendig at jeg forteller folk som planlegger en Marrakechtur at de må ta turen til Djemaa El Fna på kveldstid - fordi du skal være ganske bevisstløs hvis du ikke får med deg stedet, men her kommer iallefall en stemningsrapport fra det som omtales som verdens største utendørsrestaurant. 

Fra tidlig morgen er det i grunnen ganske rolig på plassen, som ligger som en inngang til byens souk (marked).  Sakte fylles plassen opp med vogner hvor det selges tørket frukt og deilig nypresset appelsinjuice. Det er godt med plass og du finner en salig blanding av turister, historiefortellere, slangetemmere, aper, lokale helter og rådyre hennamalere. I det solen begynner å falle på himmelen dukker det opp stadig flere mennesker, de fleste i full gang med å sette opp de enkle bordene og benkene som blir gjort om til restauranter på kvelden. Mat blir lagt klar på utstilling og det tennes stadig flere griller. Hver enkelt bod har sitt navn, nummer og faste plass. Du kan derfor lett finne tilbake hvis det er et sted du liker veldig godt. Du kan også melde fra til byens turistpoliti hvis du har fått servert dårlig mat. Hele kvelden er det full fart med rop, skrik, skrål og en stadig tettere matos og grilltåke. Du vil kanskje tro at det kun er turister som spiser på plassen, men det er det ikke. Dette er like mye et spisested for marokkanere. 

Jeg har bare spist god mat på Djamaa El Fna, enten det er turistifisert tagine eller sauehode (jeg feiget ut når sauehjernen kom på bordet). Det er ikke stedet for alkoholservering, her er det ikke en dråpe å oppdrive. Så spis, kos deg og dra heller på et av de mer moderne stedene etterpå hvis alkoholbehovet blir for sterkt. 

Hvis du noen gang skal til Marrakech - lov meg at du faktisk spiser nede på "gølvet" og ikke bare sitter opp på terrasen til en av de franskinspirerte kafeene rundt plassen og titter ned på de som spiser der nede. Det er der nede du skal være - der den gode maten er.


Ingen kommentarer: