søndag 14. desember 2008

De ultimate julekakene - mammas cocktailkaker

Jeg er egentlig ikke så gal etter tradisjonelle julekaker. Jeg syntes nemlig det er mye kjedelig og tørt som bæres inn og ut i løpet av julen. Ofte har jeg også følelsen at det store mengder med tørre kaker som kastes etter at julen er over. Derfor har det sjelden vært mer en to julekaker hjemme i mitt barndomshjem. Og juletradisjoner skal man jo ikke tulle med, så jeg føler at jeg må lage de to kakene hver jul. Kromkaker og mammas cocktailkaker er det som må til for at jeg føler at julen kan starte. I min barndom gikk det meste av desember med til å jakte på deigen til cocktailkakene. Mamma lage nemlig en stor bolle med deig og så stekte hun litt og litt. Søsteren min og jeg lette høyt og lavt i sportbod, matbod og på loftet for å finne den deilig og veldig usunne deigen og spise den før kakene ble stekt. Den var god og det er den i grunnen fortsatt. 

Den sene bloggposten i dag skyldes at kakene har blitt stekt på morgenkvisten i dag. 

Mammas cocktailkaker

250 gram sukker
250 gram smør
200 gram rosiner
200 gram skoldede mandler (hakkes grovt)
275 gram hvetemel
2 ss vaniljesukker
5 ss melk
2 ts bakepulver

Sukker og smør røres hvitt i kjøkkenmaskin. Bland i resten av ingrediensene. Jeg lager vanligvis deigen dagen før jeg skal steke kakene, så jeg lar den stå en natt i kjøleskapet. Sett ovnen på 180 grader. Når du jobber med deigen vil den være litt kald, men bruk en gaffel og "bryt" av deigbiter på størrelse med en liten spiseskje. Legg deigkulene utover på bakepapir. Jeg steker 3x4 kaker per brett. Med hånden dytter jeg deigen litt ned på brettet før steking. Kakene stekes i ca. 10 minutter (NB! Følg med på stekingen, plutselig er de for mye stekt og du må kaste et helt brett) Avkjøles på rist og oppbevares i bakeboks.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmm dette er mine FAVORITTER!

Trine ;) sa...

Dette er gode julekaker, ingen tvil om det! Ellers vil jeg si at det er så koselig å følge adventskalenderen din - jeg er inne og sjekker dagens "luke" omtrent hver dag. Gleder meg til fortsettelsen!