lørdag 20. desember 2008

Mat- og vinkurs som julegave

Jeg lover dere - dette er den siste bloggposten med juelgavetips denne julen. Jeg satt nemlig og tenkte på at det må jo finnes ennå noen gode gavetips til folk som er glad i mat, enten det er noe du kan ønske deg eller det er noe du kan gi til noen andre.


Hva med et mat- eller vinkurs? Jeg har vært på kurs hos noen av disse aktørene, andre har jeg bare hørt om. Men her er tipsene mine.  • I november var jeg på tekurs i den ene av butikken til Palais des Thés. Der får man en gjennomgang av hvordan te skal tilberedes optimalt, man går igjennom de ulike produksjonsformene og man smaker en rekke teer; hvite, sorte, grønne, fermenterte, halvfermenterte og røkte. Veldig spennende og lærerikt. Det koster 300,- for en person eller 500,- for to. Man kan jo gi det i gave til en man ikke får sett ofte nok, og så kan man gå på kurs sammen. Gavekort kjøpes i butikkene.
  • For nesten hundre år siden var jeg på en kveldskurs på Bølgen & Moi på Høvikodden. Det var veldig bra den gangen. Du kan se kursoversikt her.
  • Jeg har også vært på et veldig godt kurs på Gastronomisk Institutt (GI) for endel år siden. GI gikk konkurs i sommer, men har gjennoppstått. Nå kun i Stavanger. Så hvis du bor i de traktene kan du finne kurs her.
  • I Oslo arrangere Apérifit en rekke spennende kurs det neste halvåret. Det er både mat- og drikkekurs. Se kursoversikt her.
  • Jeg har kun hørt om kursene til Masala Magic. Det er kurs i indisk mat. Mer informasjon her
  • Jeg har selv en tanke om at jeg skal bli flinkere på vin i det nye året. Jeg har nettopp handlet inn et såkalt aromahjul (som skal hjelpe meg til å sette ord på vinnopplevelsene). Armonahjulet er kjøpt hos In Vino Veritas som arrangerer en rekke vinkurs i det nye året. Les mer på kursene her og om aromahjulet her
Bildene er fra tekurset på Palais des Thés

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hei hei, skikkelig flott kalender, her gleder du mange!!!
Jeg lurer på hvor jeg får tak i vanilje ekstrakt som skal være i sjokolade moussen? eller kan man erstatte den med noe annet?

Lekkermunn sa...

Anonym: Jeg tror jeg har funnet den fasken jeg har i bakehyllene. Prøv en Ultra eller tilsvarende hvis du har det i nærheten. Det finnes vel noen småflasker som er like som konditorfargeflaskene, med mandelessens og vaniljeessens.

Anonym sa...

Men vaniljeessens og vaniljeekstrakt er ikke det samme. Jeg har kjøpt min ekstrakt på CC på Majorstua (i kjelleren i bygningen via-à-vis Colosseum).

Anonym sa...

En venninne av meg fikk tak i vanilje essens på traktøren i Oslo. Det er ikke alltid så lett å få tak i.

Anonym sa...

Jo, vaniljeessens er et helt kurant produkt som finnes i bakehylla i de fleste vanlige butikker, sammen med konditorfarge, mandelessens og romessens. Men så vidt jeg vet, er det et kunstig produkt, og ikke det samme som vaniljeekstrakt, som inneholder ekte vanilje.

Janicke sa...

Jeg er med på vinkurs :-) Ja - kanskje noen av de andre også. Gi et vink om hvilke kurs du skal gå på ;-)
God jul, kjære lekkermunn. takk for alle de flott oppskriftene i året som gikk!!
Snø- og vindfylt hilsen fra Haglebu

Anonym sa...

Jeg fant vaniljeekstrakt på Jakobs på Holtet. Nigella bruker dette mye.