tirsdag 6. januar 2009

Hverdagsbrød

Brød har jeg bakt i mange år. Og jeg har bakt ofte. Men jeg har sjelden bakt så mange mislykkede brød som  siden jeg startet denne bloggen. Jeg har nemlig i alle år drevet med måfåbaking. Jeg har brukt litt mel fra den posen og litt fra en annen og så har jeg bare justert deigen mens jeg har holdt på. Men med en blogg som krever litt mer presise oppskrifter enn som så. Så når alt skal veies og måles mister jeg litt av godfølelsen med bakingen. Men i forrige uke syntes jeg endelig at jeg fikk til et brød som fortjener en plass her på Lekkermunn.

Hverdagsbrød

550 gram hvetemel
300  gram sammalt rug (fint)
250 gram sammalt hvete (grovt)
100 gram solsikkefrø
100 gram valnøtter
2 ss olje
2 ts salt
ca. 8 dl vann
1 pakke gjær
1 ss sirup

Bland sammen de tørre ingrediensene. Rør ut gjær og sirup i vannet som holder 37 grader. I en kjøkkenmaskin blander du så sammen mel og vann. Kjør deigen i maskinen i fem minutter, den vil ikke være veldig fast. Sett deigen til heving et lunt sted. Når deigen har doblet sin størrelsen baker du ut deigen til to brød og etterhever bredene i minimum 30 minutter. Stek brødene i en time på 200 grader. Avkjøles på rist. 
(Hvis du er aleneboer som meg - del brødene i to og frys ned det som ikke kommer til å bli brukt de første to-tre dagene. Da har du bedre brød lengere)

 

3 kommentarer:

Janicke sa...

Hm, dette er litt skummelt - tenkte å sende deg en melding om du hadde en god brødoppskrift - nyttårsforesettet er nemlig bla å bake mer brød - og vips når jeg går inn på siden din ligger oppskriften klar! Thank u!

Anonym sa...

Jeg har testet den - brødene ble super! Og gode!

Fredrikke sa...

Nå har jeg kjøpt meg Kenwood på finn.no til 300 kr så nå skal jeg prøve dette brødet :)