torsdag 8. januar 2009

Stekte poteter med en twist

I flere år har jeg sett at poteter stekt med andefett er en gjenganger i britiske matblader før jul. Med dette i bakhodet tok jeg det fettet som har igjen etter en andeconfit i høst og puttet det i fryseren. På nyttårsaften var det klart for å prøve en oppskrift fra siste nummer av Olive. Vi spiste potetene til en deilig entrecôte, men jeg kommer til å prøve potetene til stek, svinefilet, stekt kylling og kalkun. De ble rett og slett helt fantastiske. 

Poteter stekt med andefett

2 kg poteter (jeg brukte Beate)
4 ss andefett
2 ts engelsk sennepspulver
2 ss polentagryn

Skrell potetene, del de to og kok i 5 minutter. Sett ovnen på 220 grader. Sett en ildfastform i ovnen og varm opp andefettet. Når potetene har kokt, ha de over i et dørslag og rist kraftig. Da får du bort alt vannet og kantene på potetene blir litt mer rufsete. Stø blandingen av sennepspulver og polentagryn over potetene. Rist et par ganger slik at alle sider av potetene blir dekket av blaningen. Ta formen ut av ovnen og vend alle sidene av potetene i fettet. Stek potetetne i ca. en time. Du bør titte etter en fin lysebrun skorpe. (Etter en halvtime snur du litt på potetene) Strø litt flaksalt over før servering. 


7 kommentarer:

pepperkverna sa...

Hei du, og godt nytt år!

Poteter stekt i andefett er absolutt en herlighet! Har du prøvd å bruke fettet til annet?

Jeg tar alltid vare på fettet fra hjembrakte Confit-bokser. Lager ofte "Confit" med kyllinglår fra Stange. Gnir lårene inn med Camarguesalt og lar det trekke noen timer. Koker/trekker lårene i andefettet, med hvitløkfedd, rosmarin, timian og litt chili, tli de er møre og mmmm, så gode.

Eller til surret lammestek som får trekke i fett/kraftblanding.....Hege

Anonym sa...

Godt nytt år! Gåsefett funker også bra til dette formålet. Ikke akkurat noe man får kjøpt på Rimi, men det er å få tak i hvis man leter i mer velassorterte forretninger. Selv har jeg kjøpt med meg litt fra England når jeg har vært der.

Anonym sa...

Hei Lekkermunn,
Du har to bilder av juletre (?) pynt som er så nydelig. Er det mulig å spørre hvor du har fått tak i den?
Skal prøve brødoppskriften din i helgen, ser frem til en god frokost i morgen :-)

Lekkermunn sa...

Pepperkverna: Godt nytt år til deg også. Jeg har vel brukt fettet til ovnsbakte rotgrønnsaker, men ikke noe annet.

Morten: Godt nytt åt til deg også. Hehe - jeg tror vi skal sprette Champagnen den dagen man får andefett på Rimi eller Rema. Skal prøve gåsefett når jeg kommer over det. Har faktisk tenkt til å prøve meg på Mortensgås i år (og den bør vel du smake!) Får lure noe fett ut av den.

Anonym: Hei - Juletrepynten er kjøpt i en butikk ved markedsplassen i Krakow - har tatt med litt hver gang jeg har vært der. Det er en fantastisk butikk med alt fra klassiske "kristne" motiver til Disney og afrikanske dyr. Det var en leser som lette etter veien før jul - jeg håper butikken fortsatt finnes. Har navnet på noen esker oppe på loften. Du får si i fra hvis du skal dit (ikke på loftet mitt altså) - så skal jeg sjekke adressen for deg.

Anonym sa...

Poteter stekt med ANDEfett er da virkelig ikke vegetariske?!?

Lekkermunn sa...

Anonym: Jeg vet godt at andefett ikke er vegetarisk. Men for å ikke få enorme mengder med etiketter har jeg valgt å legge denne grønnsaksretten under vegetarisk. Hvis du ikke er vegetarianer regner jeg med at du bare hopper over denne oppskriften.

Maud sa...

Jeg fant gåsefett i den franske ostebutikken på Grunerløkka. Husker ikke helt hva den heter nå, men ligger ved birkelunden i Torvald Meyers gate.