I min barndom stod raclette på menyen på søndager etter skitur og hver gang vi var på ferier i Sveits. Pappaen min hadde nemlig en barndomsvenn som hadde flytttet til Sveits og det var han som introduserte hele familen for osten. Hver gang Store-Bjørn kom hjem til Norge hadde han en koffert full av sveitsisk raclette. På 70- og 80-tallet fikk man nemlig ikke tak i ekte vare her hjemme. Nå får du raclette i gode butikker, i tillegg til at endel bruker Port Salut som erstatning.
Raclette er et halvfast og salt ost som smeltes, enten på en racllettegrill eller i stort stykke foran peisen. Hvis du spiser det på en fjellstue i Sveits vil kelneren ta med tallerkenen din bort til peisen og skrape av ost etter hvert som den smelter.
Jeg vet at endel griller biffer, pølser eller kylling ved siden av osten, men det har jeg aldri gjort. Osten er så kraftig i seg selv at at ofte holder, men hvis du er kjøttsulten så ha gjerne litt spekeskinke ved siden av.
Jeg spiser racletten med kokte poteter, sølvløk, sylteagurker og rødbeter - og så litt pepper og malt paprika på osten før den grilles.
Hvis du har raclettegrill hjemme - kanskje du skal børste støv av den og ha en runde med raclette før sommeren kommer og tar oss - dette er ultimat vintermat.
3 kommentarer:
Deilig!
Vi er heldige som er en stor vennegjeng som har lang tradisjon på å arrangere full oppdekning på nyttårsaften. De siste årene har det vært Raclette på menyen, begynner å bli tradisjon det også. Den ultimate kose-seg-lenge-ved-bordet-maten.
Dette er fantastisk herlig mat og vi bruker det rundt vinterferie/påske :-). Raclettejernet står nedstøvet i kjelleren ja :-)
Torunn
Åh, nå fikk jeg lyst på raclette!
Vi har raclettejern på hytta. Må kanskje ta oss en tur dit i påsken, gitt.
Vi spiser den med sølvløk, poteter, sylteagurk og litt spekepølse.
Legg inn en kommentar