onsdag 18. juni 2008

Et rede med snadder i

Jeg er en storforbruker av mat- og vinbladet og noen ganger tror jeg at jeg husker en oppskrift og setter igang uten frykt. Jeg finner nemlig sjelden igjen oppskriften når jeg trenger den. Derfor slo jeg til med en dessert etter vag erindring i går. Det gikk greit, men med denne justeringen tror jeg det blir ennå bedre. Et sted hadde jeg lest at hvis man byttet ut hvitt sukker med brunt sukker får man en flott beigefarge på marengsen. Jeg byttet ut halvparten av det hvite sukkeret i går, men jeg tror at bare en liten mengde brukt sukker gir den ønskede effekten. Det er fortsatt rabarbrasesong og de norske jordbærene er på vei - så dette er virkelig en dessert i høysesong.


Marengsrede med rabarbra og jordbær
150 gram hvit sukker
25 gram brunt sukker
eggehvite fra 3 store egg
1 ts eddik (gjerne av hyllebær, bringebær el.)

Sett ovnen på 150 grader. Pisk eggehviten til du begynner å få stive topper i bollen. Ha litt og litt sukker i den piskede hviten. La mikseren gå hele tiden og la sukkeret hele tiden bli ordentlig innblandet før du tilsetter mer sukker i bollen. Når alt sukkeret er blandet inn pisker du inn en teskje med eddik. Når man lager marengsreder er det best å bruke en pose til å sprøyte massen utover på bakepapir. Massen blir så klissete og lite samarbeidsvillig at det er vanskelig å få formet redene med skje eller fingre. Denne oppskriften kan gi 10 reder, men jeg lagde 6 reder og stekte resten av massen som små pikekyss. 
Sett bretten inn midt i ovnen og la de stå inn i ca 1 time. La de avkjøles på rist. Rabarbrasausen lagde jeg enkel: 

Rabarbrasaus
5 stilker rabarbra
50 gram brunt sukker
3 ss vann
1 vaniljestang

Skjær rabarbraen i biter og ha det i en kasserolle med sukker og vann. Kos det opp og la det koke på svak varme i ti minutter. Del vaniljestangen på langs og ha frøene og stangen i sausen og la det koke i noen minutter til. 
Tilbred marengsredene med vaniljeis, varm rabarbrasaus og skivede jordbær. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmmm, dette var noe for meg ...