onsdag 11. juni 2008

Surt men godt


Når man sier ordet rabarbra er det mange som lager en aldri så liten grimase. Selv har jeg minner fra en venninnes dukkestue i en stor eplehage Vi satt med hver vår rabarbrastilk og et lite glass med sukker, det var surt, ikke spesielt godt, men det var iallefall et sikkert tegn på at det var sommer. Kanskje er det slike minner som gjør at så mange ikke bruker rabarbra, til tross for at det er en villige, billige og anvendelig ingrediens i sommerens matlaging? Jeg har i flere år brukt manglende hage som mitt alibi for å ikke bruke rabarbra, men nå har jeg fått fri "slang-tilgang" til en hage i næheten. Nå har jeg ingen unnskyldning lengere. Har du ikke tilgang på egen eller venners rabarbra så er det ikke mange kronene du må ut med for en kilo, så nå er det slutt på bortforklaringene. Løp og kjøp!


Jeg har tidligere laget chutney og syltetøy, men jeg har ennå ikke prøvd meg på god gammeldags rabarbragrøt. Det har ikke gjort det i dag heller, jeg har derimot laget muffins.

Rabarbramuffins
160 gram smør
400 gram hvetemel
170 gram brunt sukker
4 ts bakepulver
3 ts kanel
1 ts salt
2 dl skummet melk
200 gram naturell yoghurt
2 egg
1 ts Santa Maria Cacao & Chili*
300 gram rabarbra

Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Pisk eggene sammen med det smeltede smøret, melken og yoghurten. Bland alt sammen - og ta i små biter av rabarbra. Jeg brukte de store, såkalte amerikanske, muffinsformene og da fikk jeg 18 muffins. Ha gjerne litt brukt sukker på toppene før du setter formene i ovnen.

*Har kjøpt dette i Sverige. Hvis du ikke får tak i det tar du 1 ts kakaopuver og noen tørkede chillifrø og knuser dette i en morter (kan droppes)

Stekes i midten av ovnen i ca 25 min. (kortere tid hvis du bruker små former). Avkjøles på rist.


Hvis du er har lyst til å prøve en ny sommerdrink - prøv denne her:

Rabarbravodka

Ta det største Norgesglasset du har. Ha i 300 gram brunt sukker og fyll hele glasset fullt av rabarbrabiter. Hell så over vodka uten smakstilsettning. Jeg satte glasset i kjøleskapet i 2 måneder og ristet på det en gang i blant. Så silte jeg av rabarbraen og helte spriten over på en flaske. Jeg har i grunnen ikke hatt så lyst på den i vinter, men nå som sommeren er her igjen skal jeg innrømme smaking. Veldig godt.Et siste rabarbratips: Bruk de slanke stilkene til baking og de grovere til vodkaen eller til syltetøy og chutney. Rens gjerne noen stilker og putt de i fryseren, så skal jeg gi deg en oppskrift på rabarbra- og plommesyltetøy når de norske plommene kommer til høsten.

1 kommentar:

cinnamon sa...

Gratulerer med en fresh og deilkat blogg.
Jeg leser og fabler om hvilken oppskrift jeg skal prøve neste gang. Rabarbra er min favoritt! Prøv å si det på min dialekt så får du en ekstra schwung over det:-)