søndag 22. juni 2008

Omelett som kulinarisk mål?

Jeg har flere ganger hørt TV-kokker si at ens evne til å lage en klassisk fransk omelett er et godt tegn på om man er en god kokk. Jeg er sikkert på at det er mulig å lage en god omelett og samtidig ha store problemer med det meste andre på et kjøkken...men men. Når jeg ble velsignet med en bunt fransk villasparges fant jeg ut at tiden var inne for å sjekke hvor god jeg er på kjøkkenet. Jeg har nemlig i alle år stort sett laget store, høye omeletter, gjerne med poteter og paprika i. Men nå var det altså klart for en tynn og nesten rennende fransk omelett. 


I følge mine franske kokebøker skal man ha en egen stekepanne til omelett - og den må aldri brukes til noe annet! Men jeg fortalte ikke eggene at det ikke var en omelettpanne, så jeg tror faktisk ikke de merket noe som helst.

Fransk omelett

3 egg
1 ss melk
smør
salt
pepper
evt. litt revet ost (gjerne Comté eller Gruyère)

Når man lager fransk omelett lager man bare omelett til en og en person. Du skal altså ikke ha mer en 2-3 egg i pannen om gangen. Pisk egg og melk sammen. Ha smør i middels varm panne og ha i eggemassen når smøret begynner å boble. Bruk en gaffel og pisk litt rundt i pannen, i det kantene begynner å stivne litt løfter du litt opp på kantene og vipper litt på pannen slik at den eggemassen som ikke er stivnet renner under. Det hele skal bare ta rundt et minutt. Du skal ha en ganske myk kjerne på omeletten. Brett omeletten dobbelt, la den ski ned på en tallerken og smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt revet ost over også. Jeg avsluttet omeletten med litt stekt villasparges. Godt var det, men jeg tror ikke jeg er utlært på kjøkkenet av den grunn. Jeg tror det må mer til, Gordon Ramsay!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei snuppa - og takk for hærli inspirasjon! Kom hjem i natt etter nån drinks der ute i seine Oslo-kvelden, og da dukka tanken på digg omelett og sprø sparris opp. Huska vagt ka æ hadde lest på ny-bloggen din, og gjor som Schønberg Erken - "man tager hva man haver". Uten gruyere el vill-asparges ble det dog et aldri så lite hærremåltid for mæ i seine nattetima. Omelett-trikse m raspa parmmmmmmesan og asparges som ikkje va helt vill, men fra tyrkern på hjørne, og veldi masseprodusert i Peru, smakte bare alldeles himmelsk! Så moralen e - la ikkje et glass, eller alt for mange m boble, hindre dæ i å spise nokka anna enn rusk og rask fra Deli el 7/11 etter en laaaang og gla kveld ;-)
Trur æ må teste ut den greske frokosten i helga :-)
Keep up the good work and inspire the masses!
Tudelu.....

Anonym sa...

Dette var en deilig blogg :-)

Men en klassisk fransk omelett skal da ikke ha melk?

Julia Childs klassiker "Det gode franske kjøkken" (Mastering The Art of French Cooking, MTAFC) foreskriver i alle fall kun egg, salt, pepper og smør - høy temperatur og kort steiketid. 15 sekunder er gjerne nok, tida brukt til intens røring med gaffel. Mmmm.

Anonym sa...

Ser at det ligger video på youtube, hvor Julia Child lager omeletter. Her får man det inn med teskje :) http://www.youtube.com/watch?v=GpIndUafTJU

Lekkermunn sa...

Det strides sikkert de lærde om. I følge Larousse Gastronomique kan 2-3 spiseskjeer melk eller noe mindre fløte blandes med 8 egg i en klassisk omelett. I Le Cordon Bleus kokebok er det ikke melk. Så det er kanskje smak og behag? Ikke vet jeg. Jeg klarer ikke å lage en omelett på 15 sekunder, men kanskje er jeg for feig med varmen eller så er det min frykt for brent smør eller for raskt stekt egg som skremmer meg.
(Hvis du skal følge Julia Child til punkt og prikke skal du også ha kokkepanne av jern nr. 24 med diameterbunn 17,5 cm og du skal piske eggene med 30-40 kraftige tak - og det kan jo kanskje bli litt vel detaljstyrt for de fleste av oss) Noen kokker mener også at hvite og plomme skal piskes hver for seg. Jeg skal ta en titt på youtube og se om jeg blir noe klokere:-)