mandag 30. mars 2009

Crème brûlée med... (fyll inn)

Det er ikke alltid at ting går helt som det skal på kjøkkenet mitt. Helgen er ofte den tiden hvor jeg skal lage nok god og vellykket mat som kan presentere her på Lekkermunn. På lørdag skulle jeg ha to middagsgjester - og vi ble enige om at vi skulle lag mat sammen og kanskje drikke litt Champagne mens vi holdt på... Jeg hadde tenkt ut fire-fem ting jeg ville lage og som forhåpentligvis kunne brukes her på siden.
Jeg kom på at det kanskje var lurt at jeg lagde desserten før gjestene kom - siden jeg skulle lage crème brûlée. Hovedsaken med denne deilige og (egentlig) enkel desserten er egg, sukker, melk og fløte. Ofte er det i tillegg en vaniljestang inne i bildet.
Etter tre turer til Marokko har jeg en hel skuff full av tørket lavendelblomster. Egentlig ment for noen flotte broderte linposer, som jeg skal lage en dag, og så gi i vertinnegaver når jeg blir invitert bort. Men det var dette med tiden da....

Så jeg bestemte meg for å lage crème brûlée med lavendelsmak. Det finnes vel en million oppskrifter på denne desserten og jeg hadde et skrått blikk på Eyvind Hellstrøms Enkelt & perfekt (merk deg ordet perfekt) Jeg syntes oppskriften så "litt stor ut" for mitt bruk og jeg delte den ca. på to. Jeg kokte opp melk og fløte. Hadde i en spiseskje tørket lavendel, lot dette trekke i 30 minutter, pisket opp sukker og egg. Kokte opp fløteblandingen igjen, blandet det med eggeblandingen. Silte den. Hadde den i former - og vannbakte den i ovnen på 95 grader (som det stod i Hellstrøms bok) i 40 minutter. Og da skulle den være ferdig... Men etter 55 minutter hadde jeg en egge- og lavendelsuppe med snerk! Og jeg hadde en lammestek og fløtegratinerte poteter som skulle stekes.....
Jeg tok derfor formene ut, kanskje med et håp om at de skulle "sette seg" på egen hånd og stekte lammet og potetene. Når middagen var klar til servering var jeg i grunnen ikke noe lengere med desserten. Jeg kjørte derfor opp varmet til 150 grader og den stod faktisk i 50 (!!) minutter til før massen hadde satt seg.
Det skal sier at det står i boken - at steketiden avgjøres av formene som brukes. Og ja, det er riktig at jeg ikke brukte de laveste formene, jeg brukte ramekinformer som er litt høyere i kantene enn klassiske brûléeformer. Men 50 minutter ekstra?? Så mye for enkelt & perfekt.
Når de endelig var klare og jeg skulle gi sukkerlaget på toppet en ildkule, ja da var brenneren tom for gass. Så knakk jeg tuppen på gassflasken jeg hadde kjøpt til påfyll av brenneren. Så, da ble det noen sekunder under varme grillelementer i ovnen i stedenfor. Det gikk iallefall ganske bra.

Men, men. Det ble faktisk veldig godt til slutt - og det jeg egentlig ville si noe om var at det er ingen dum idé å smakssette denne typen desserter litt. Det kan gjøre dem litt mer friske og orginale. Det er mye forskjellig du kan trekke sammen med fløte-og melkeblandingen. Sitrongress, verbena eller andre friske urter, stjerneanis, ingefær, skall fra sitrusfrukt, nellik, kanelstang. Litt rosevann + noen roseblader (når det blir sommer). Bruk fantasien.
Jeg skal ikke gi deg min oppskrift på dette her, for det gikk jo ikke helt på skinner, men husk at du lett kan gjøre den litt sprekere.


5 kommentarer:

Ramme Alvor sa...

Crème brûlée er en favoritt her. men jeg sliter litt med å finne oppskrifter som ikke smaker så mye..egg. Kanskje lavendelsmak er en ide :)

Britt

Alt godt sa...

Dette bekreftar mine dårlege erfaringar med Eyvind Hellstrøm sine oppskrifter, mannen er sikkert konge på kjøkkenet, men oppskriftene hans er kontraintuitive og arrogante.

(Kan ein lage arrogante oppskrifter? Ja, når du føreskriv ein type sennep som finst i til saman to butikkar i heile landet, og ikkje skriv kva som er det særeigne ved den sennepen, slik at du kan erstatte den med noko anna, det er arroganse.)

Det mest originale eg har opplevd når det gjeld smaksetting av bruléar er sigarbrulé! Det var faktisk ganske godt, fekk det på ein fancy restaurant i Bergen.

Lekkermunn sa...

Britt: Ja, prøv lavendel. Jeg fikk forresten lavendelsorbet som hvilerett i et bryllup en gang - det var veldig godt.

Alt godt: Det finnes helt klart arrogante oppskrifter. Det er det ingen tvil om. Jeg lurer på i hvilken grad han har noe kjennskap til hvordan mange spiser. Jeg vet ikke om han gjorde seg til eller om han snakket sant når han i Dagbladet uttrykte sjokk over at mange nordmenn har ketchup i kjøleskapet. Men jeg har likevel veldig lyst til å spise på Bagatelle. Jeg har et glass på soverommet som sakte men sikkert samler opp penger til en middag der. Men dette crème brûlée-oppskriften hans burde jo ha vært plankekjøring....
Hum....sigarbrulée....ja kanskje...

Terje sa...

Jeg har også merket med andre oppskrifter på CB at steketiden er altfor kort. Den har gjerne stått inne 1,5-2 timer. Noe er rart her! :D

Ragnhild sa...

Prøv med en fem-seks hele solbær i hver form- det setter en fantastisk smak og litt friskhet til Crème brûlee!