onsdag 25. mars 2009

Hva kan vi egentlig gjøre?

Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne hen. Helt siden jeg leste Den hemmelige kokken i høst har jeg følt meg mer og mer utilpass når jeg handler mat. Det er nedslående lesning på matvarenes innholdsdeklarasjoner og det føles neste umulig å handle "rene produkter". Jeg har blitt merkbart mer kritisk til tilsetningsstoffer og da jeg før jul kjøpte oppskåret skinkestek fra Gilde var jeg sikker på at jeg kjøpte et rent produkt. Men det gjorde jeg ikke. Det var nemlig puttet fargestoffet karamell i skinkesteken! 
Jeg sendte en mail til Gilde og spurte hva som var grunnen til at tilsatte farge i et rent kjøttrodukt. Her er svaret jeg fikk: "Grunnen til at karamell benyttes er ønsket om bedre farge på produktets ytterside. Det benyttes veldig liten mengde innblandet i en blanding med salt og pepper. PGA ønsket/kravet om mer ensartet skivestørrelse pr pakning må produktet formes i en "tarm" av celulose-fiber som ikke tåler "normal" steketemperatur som da resulterer i dårlig "stekefarge" på helt produkt. Karamell hjelper oss da med å oppnå ønsket farge på skinkestekens ytterside (først og fremst synlig på hele produktet før oppskjæring"

Har jeg forstått dette riktig? Vi forbrukere vil altså ha skivene like store. Og derfor formes kjøttet - og da får yttersiden - som nesten ikke syntes ved oppskjæring - en farge vi forbrukere ikke vil ha? Og derfor må tilsetningsstoffet karamel tilsettes? Javel??

Jeg vil oppfordre dere til å sende mail til produsenter som putter ingredienser, som for deg virker unødvendig, i maten. Både i Storbritania og Sverige har denne typen "press" ført til at produkter har fått mer "naturlig" innhold. Send meg gjerne en mail med svarene dere får. Jeg legger de gjerne ut her på Lekkermunn. 

Det var dagens tekst om tilsetningsstoffer - nå til økologisk mat

Den 22. februar hadde Aftenposten en forside som i krigstyper slo fast at Bioforsk mente at økologisk landbruk/mat ikke var noe bedre enn konvensjonelt landbruk. Jeg stusset veldig over saken og har i ettertid sett at Aftenposten har fått kritikk for sin fremstilling og at forskere på Bioforsk har kommet med en rekke kommetarer på innholdet i artikkelen.

Som forbruker er det vanskelig for meg å forstå at ikke et økologisk landbruk, spesielt innen den delen av landbruket som har med levende dyr å gjøre, vil være bedre enn det konvensjonelle. Det er mulig at den "vanlige" landbruket har fått strengere retningslinjer om hvordan dyr skal behandles, men jeg kan på ingen måte forstå at det ikke er en kjennsgjerning at dyr vil ha det bedre i økologisk landbruk enn i det konvensjonelle. Hvis man ser bilder fra kyllingfarmer eller fjøs stappet fulle med griser eller kyr så har jeg vanskelig for å tro at dette vil være bedre enn de strenge kravene som stilles til økologisk dyrehold. I Sverige har det nå kommet frem at griser har blitt skoldet levende fordi produksjonspresset har vært så stort at man har slurvet med bedøvelsen til dyra. Dette ville ikke skjedd med dyr som skal markedsføres under Debios krav til økologiske produkter. Om man ikke vil betale ekstra for knekkebrød eller mel som er økologisk så er det en sak, men jeg mener at dyrene fortjener at vi velger økologisk der det er dyr som "sørger for produktet"; kjøtt, meieriprodukter, egg osv.


Jeg vil nok en gang komme med en anbefalingen om å lese Den hemmelige kokken. Jeg vil også anbefale NRKs Bokprogrammet (fra tirsdag denne uken) - som handler om bøker skrevet om emnet matkvalitet og matproduksjon.5 kommentarer:

Janicke sa...

Vi får begynne å dyrke selv :-)

Lekkermunn sa...

Janke: Ja - og så får vi ha høner på balkongen:-) Så kan naboen min få gratis hønsegjødsel.

Janicke sa...

Eller vi kan flytte på landet. Syntes det virker veldig fristende. Les siste av Helle Helle - den forgår på landet. Alle er snille og alle hjelper hverandre. Det hadde vært noe..
(neida, jeg stemmer ikke SP)

Eva sa...

Ja! Amen!

Jeg tror økologisk landbruk har skeiet litt ut med tanke på markedsføring om at økologisk mat har mer vitaminer/er sunnere enn annen mat. Det finnes det visst ikke beviser for.

Men det betyr ikke at man ikke skal handle økologisk. Det er jo tross alt mye mer etisk forsvarlig. Hvis bare de økologiske eggene ikke kostet 20 kr mer enn de vanlige hadde det blitt lettere for studenter å kjøpe dem...

Eliz the Wiz sa...

Så flott blogg med fine oppskrifter, bilder og viktige tema! Jeg er forfatter av SUPERMAT som er innkjøpt av Bokklubben Nye Bøker og fåes på www.mao.no. Der finner du mange tips om hvordan spise sunt ved å unngå foredlede produkter. Det er lettere enn folk tror. Håper du vil lese boken min! Lykke til videre!