tirsdag 8. september 2009

Forbrukermakt - finnes det?

Hvis du tror dette er en kjedelig og sutrete innlegg, hold ut, det er nemlig en bokgave på slutten!

De to bøkene Den hemmelig kokken og Ekte vare av Mats-Eric Nilsson burde være obligatorisk lesing for alle som er opptatt av god og real mat. (Men det har jeg vel i grunnen sagt før) Jeg har vært oppgitt og frustrert, og ikke skjønt hvordan jeg kan bidra til å påvirke matprodusenter til å bli opptatt av å lage så ren mat som mulig. Men saker er at det er faktisk er noe man kan gjøre, men det må være flere enn jeg som gjør det. Hvis vi alle sammen tar i et tak, spør, stiller kristiske spørsmål og velger bort de varene vi syntes er for fulle av tilsetningsstoffer og smaksforsterkere, kan vi kanskje påvirke noen. Det er en kjent sak at matprodusenter følger med på salgsstatistikkene. Dessverre tror jeg at det er altfor mange som ikke har noe bevisst forhold til dette og derfor føler heller ikke produsentene presset. Når en produsent argumenter for bruk av vanilin (istedenfor ekte vanilje), sier han at vi i dag ikke lenger vet hvordan ekte vanilje smaker, og det er smaken av vanilin som har blitt vår målestokk. Men vi vil ha ekte vanilje! Ikke en kjemisk fremstilt smak, basert på råtten tømmer.

Det siste året har jeg begynt å sende mail til produsenter som skuffer meg, jeg får svar, men jeg vet ikke om de bryr seg så veldig mye om lille meg.
Jeg skal gi dere tre eksempler på mail jeg har sendt:

1.
Før jul kjøpte jeg meg en pakke med Gilde skinkestek (skivet til kjøttpålegg). Jeg var sikker på at jeg hadde kjøpt en ren vare, jeg så jo nemlig at det var skåret av helt kjøtt. Likevel var skinkesteken farget med fargen karamell! Jeg skrev mail og fikk dette svaret fra Gilde (Nortura):

"Grunnen til at karamell benyttes er ønsket om bedre farge på produktets ytterside. Det benyttes veldig liten mengde innblandet i en blanding sammen med pepper og salt. Pga ønsket/kravet om mer ensartet skivestørrelse pr pakning må produktet formes i en "tarm" av celulose-fiber som ikke tåler"normal" steketemperatur som da resulterer i dårlig "stekefarge" på heltprodukt. Karamell hjelper oss da med å oppnå ønsket farge på skinkestekens ytterside (først og fremst synlig på helt produkt før oppskjæring)"

Altså: Gilde bruker et fargestoff på skinesteken for at yttersiden av steken, som blir noen millimeter tykk, når den skjæres opp, skal ha en fin farge. Og det er ikke kjøttflaten det er snakk om, det er den lille kanten rundt. Trenger vi det fargestoffet eller klarer vi oss ute?

2.
Iskremprodusenten Charlotte hevder at deres iskrem er super premium og de forteller på sine nettsider at deres mål er å bli markedsledende innen segmentet høykvalitetsiskrem. Hvis man vil bli det - burde man da ikke putte vanilje og ikke kjemist fremstilt vanilin i isen sin? Jeg smakte på isen deres på Smak '09 og så at de ikke brukte ekte vanilje. Jeg sendte en mail og spurte hvordan dette var mulig. Her er svaret jeg fikk i februar:

"Vi har i forrige uke faktisk startet å produsere vanilje med ekte vanilje og frø. I første omgang kommer den ekte vaniljen i 4.5 liter. Etter hvert komme vi nok til å gå over til ekte vanilje også i 500ml og 1000ml"

Altså: Ekte vanilje skal de bare bruke i 4,5 litere (som jeg regner med leveres til storkjøkken). 500ml og 1000ml, som selger i en rekke butikker, til vanlige mennesker får ikke ekte vanilje. Jeg mener at man kanskje ikke bør bli ledende på "gourmetis" hvis man ikke kan spandere ekte vare. (Sist jeg tittet i en frysedisk, i forrige uke, var det fortsatt vanilin i Charlottes produkter)

3. Så til en skikkelig overraskelse. Jeg handlet nemlig noen fiskekaker på Rema 1000 (Gode Hav grove fiskekaker), pakken var pent pyntet med en gullmedaje, varen hadde nemlig fått gull i NM for sjømatprodukter. Og varen inneholdt, i henhold til ingredienslisten ingen tilsettningsstoffer. Gjett om jeg ble skeptisk. Jeg tenkte at her er det noen som har "glemt" noe - og nok en gang sendte jeg en mail og spurte om dette kunne stemme.

Svaret: "Det finnes ingen tilsetningsstoffer ut over det som står nevnt på etiketten"

Altså: Noen som har gjort det de kan for å levere et rent produkt. De kunne sikkert ha puttet både farge og smaksforsterkere i disse fiskekaken, men det gjorde de ikke.


Jeg vil herved oppfordre dere til å sende mail og be om svar hvis det er noe dere syntes er rart. Et eksempel er Tines vaniljeyoghurt, pent prydet med en tegning av en vaniljestang, dog uten fnugg av vanilje i produktet.

I forbindelse med at jeg skrev om boken Ekte vare for noen uker siden, kontaktet jeg forlaget Spartacus for å få låne et forsidebilde av boken. Forlaget har sendt meg to eksempler av boken. Det enet eksemplaret har jeg sendt videre til bokbloggeren Janke (som har bloggen Jeg leser). Hun skal gjesteblogge her på Lekkermunn når hun har lest ferdig boken. Det andre eksemplaret har jeg tenkt til å gi et en av dere. Men det fordret innsats.

Jeg vil ha en kommentar om hva dere mener om dette temaet, tips om hva man kan gjøre for å påvirke eller eksempler på noe dere har gjort for å gjøre en produsent oppmerksom på deres misnøye med et produkt.
Du kan svare anonymt, men da er du ikke med i trekningen av en bok. Hvis du har lyst på boken må du gi meg et navn som jeg kan skrive på en lapp.
Ha en fin dag alle sammen


13 kommentarer:

Enotria sa...

BRA!! Dette liker jeg.

Forøvrig sendte jeg etter forrige Danmarkstur en mail til Ringnes og spurte om det var noen forskjell på dansk og norsk Tuborg. Svaret var helt klart nei - hverken mht ingredienser, fremstilling eller smak.

Samtlige som blindsmakte noterte markante forskjeller på ølet - ikke overraskende til fordel for dansk Tuborg.

e.

Elise sa...

Bra med en holdningskampanje!
Det hender at jeg med jevne mellomrom skriver til produsenter, både de jeg er fornøyde med og de jeg er misfornøyde med.

Dette er ikke matrelatert men et lite eksempel på forbrukermakt der jeg tror at jeg direkte bidro til å endre en reklamekampanje som Zett.no stod for i fjor.

Zett hadde lagd en nettreklame for alle tingene en kunne selge via deres nettsted. Bildet i reklamen viste inventaret til ei stue der de fleste gjenstandene hadde fått en liten prislapp.
Det jeg reagerte på var at på gulvet lå en dalmatinerhund som hadde blitt prissatt til kr 0,- mens bildet på veggen, det kostet kr 50,-.
Jeg skrev en liten mail til Zett og gjorde de oppmerksomme på at dyrebeskyttelsen i Norge blir nedringt av folk som vil kvitte seg med kjæledyrene sine når det ikke passer å ha de lengre. Listen over dyr som venter på omplassering er også milelang Jeg skrev at ved å sette prislapp på hunden til kr 0,- oppfordrer de til en bruk-og-kast mentalitet når det gjelder kjæledyr og ba de vurdere hvilke signaler de sendte ut. Dagen etterpå hadde hunden fått ny prislapp og kostet kr 2000.

Verdens merkevareleverandører innen matvarebransjen lever hver eneste dag med kniven på strupen for at deres produkter skal ha salgssuksess, og de fleste nye merkevarer som lanseres skrotes ganske raskt.
jeg tror at boikott er det mest effektive virkemidlet en har som forbruker, og ikke minst det å drive holdningsskapende arbeid blant sine nærmeste (eller i bloggeverdenen).
Jo flere som får opp øynene for ren mat, jo bedre er det. Pulver er for pyser!

Liz Mortensen sa...

Ja, ja, JAAA!!! Jeg blir så glad når jeg leser slikt! Ja til god mat, ren mat, mat uten sminke og uggne tilsetningstoffer. Nei til brød som smaker papp og er fulle av tilsetninger. Nei til burgere og pommes frites som ikke mugger på ett år: http://www.dagbladet.no/2009/09/02/magasinet/mat/mcdonalds/tilsetningsstoffer/restaurant/7909354/

Ja til bondens marked, økologiske produkter og lykkelige kyr.

Mads-Eric Nilssons bøker burde vært obligatoriske i skolen! Folk burde få vite at pistasj-isen er grønn av spinat, vanilje er juks og Tropicanas "ferske" juicer er opptil 10-11 måneder gammel (men jeg har bare Den Hemlige Kocken, ikke Ekte Mat.. hint hint)

Vi blir rett og slett lurt!
http://halvtomtglass.blogspot.com/2009/08/lurt-igjen-og-igjen.html

Jeg vil også anbefale disse bøkene: Michael Pollan "In Defense of Food" og Marion Nestle "Food Politics" samt klassikeren fra Eric Schlosser "Fast Food Nation" (finnes på norsk "Fastfood Nasjonen" Gyldendal Fakta 2003)

Ja til ærlig mat og bevisste forbrukere. Sammen kan vi påvirke!

Anonym sa...

Strålende initiativ, jeg er så enig, så enig. Selv vandrer jeg mellom butikkhyllene og leser etiketter, men finner stort sett ingenting som jeg mener er "spisende".

I går stod jeg på butikken og lurte på hvilken tomatpuré jeg skulle kjøpe. "Alle" inneholdt "bare" tomatpuré, men hva betyr så det? Jeg kommer til å sende noen mailer for å sjekke!

Jeg prøver å finne erstatninger så godt jeg kan, samt at jeg lager all mat fra grunnen. Sukker har forsvunnet ut av kostholdet; noen erstatning har jeg ikke funnet enda. Noen som har tips? Stevia? Birkesød? Hva kan anbefales?

Hilsen H.H.

smukke sa...

Først: Takk for en fin blogg! Har lest den en stund, og liker den godt. Stikker hodet ut av mitt leserskjul nå for å kommentere det jeg synes er et viktig tema.

Jeg tror absolutt det nytter å henvende seg til matprodusenter slik du har gjort. Jeg innbiller meg at slike er følsomme for hva folk synes om maten deres - særlig dersom mange nok sier ifra hva de synes. Det er vel noe sånt som ligger bak deres tilsynelatende umettelige behov for markedsundersøkelser, av typen "Hvilke assosiasjoner får du om vi sier Pizza Grandiosa?".
Dessuten er det tilfredsstillende for en selv å si ifra. Jeg føler meg ikke så avmektig overfor mat med alskens rare tilsetningsstoffer, når jeg får henvendt meg til produsentene og kjeftet på dem. Har for tiden en korrespondanse med Gilde om hvorfor skogsbaconet deres har blitt semmert i den senere tid - får se hva som kommer ut av det...;)

Liz Mortensen sa...

Hvor i all verden ble burger linken til Dagbladet av... den var litt lang så den ble systemamputert?? Vel, søk på "Dagladet Burger Ett År" så kommer artikkelen opp. Skummelt er det!

Tomatpuré er vel ikke av verstingene, men de inneholder konserveringsmiddel (stort sett kaliumsorbat og natriumbenzoat)men jeg lagde ketchup her en dag, enkelt og gøy! Oppskrift på blogg.

Verstingene er farsemat, suppeposer, kjeks og kaker med lang holdbarhet... her er det mye huff!

Er stevia blitt "lov" i Norge nå? (Stevia er en naturlig søt urt som er 100 - 300 ganger søtere enn sukker, dvs kan fungere som naturlig søtningsmiddel i motsetning til det kjemiske fremstilte apertam, kamuflert som E951)

Eva sa...

Det er så bra at du setter fokus på denne saken. Det er så unødvendig mye kjemikalier i mat at det er helt skremmende.

Jeg er helt med på en bpoikottkampanje, har nesten sluttet helt med å kjøpe "ferdigpodukter". Poenget er at vi som er matinteresserte vet alt dette fra før. Det er de "vanlige" menneskene som må opplyses, og jeg bli alltid like glad hver gang jeg ser at dagbladet skriver om disse tingene.

Jeg foreslår å motivere venner og kjente - vise hvor lett man kan lage gode og sunne middager uten å bruke ferdigprodukter, og det å være kritisk til hva de kjøper. Det er forstemmende når folk sier at de ikke gidder/vil vite hvordan maten lages. Dette bør jo være almennkunnskap.

"Uten tilsatt sukker" er også et fenomen jeg gjerne vil til livs. Litt sukker er mye mindre usunt enn aspartam, sukralose og alle de andre midlene. De virker veldig negativt både på fordøyelsessystem og andre kroppslige funskjoner (viker konseverende).

Jeg tror oppriktig at det er en grunn til alle allergiene vestlige barn har skyldes alle disse stoffene.

Uansett - beklager at jeg kommer med langt innlegg men jeg er så glad for at du tar opp denne saken!

Anonym sa...

Liz, sant nok, det er nok ikke av verstingene.. Har holdt meg unna posemat, farsemat etc. så lenge at jeg knapt "husker" at det eksisterer..rart det der.

Nei, Stevia har nok ikke blitt lov enda, men jeg har fått forsyninger fra en kollega i USA...

Prøver å påvirke venner og familie til å lage mat fra grunnen av, og det går faktisk fremover.

H.Hansen

Smilla sa...

Bra innlegg, og jeg tar oppfordringen. Har selv sendt noen mailer til produsenter når jeg ikke har vært fornøyd med kvaliteten, og jeg har èn gang oppfordret en produsent til å kutte ut palmeolje i sitt produkt.
Jeg tror faktisk vi kommer til å se en bedring på området ettersom det for meg virker som om folk er mer oppmerksom på tilsetningsstoffer enn tidligere.. eller er det bare noen få som er opptatt av dette?

Jenny sa...

JAAA!!! Forbrukermakt finnes; men kanskje det er "tilbakemeldingskulturen" som ikke finnes i Norge. Man velger heller å svelge en kamel eller to, før man faktisk sier ifra om at man er misfornøyd med et produkt. Og jeg...ja, jeg må innrømme at jeg også var slik, inntil jeg leste bloggen din i går. Derfor har dette innlegget åpnet øynene mine enda mer...og i dag har første klage-e-post gått ut til en norsk produsent. Jeg er spent på et evt. svar.

Nå setter jeg også i gang en liten "forbrukermaktkampanje" overfor venner og kjente!

Sesselja sa...

Det er så kjekt å lese om folk som bryr seg om slikt! Som veggis og matinteressert er jeg blitt vant til å lese etiketter, og en av de tingene som irriterer meg om dagen er Tines tilsetting av gelatin i yoghurt. (Akkurat det er vel neppe et tilsetningsstoff som plager de fleste av dere, men som veggis er det ufattelig irriterende at det dukker opp i produkter som yoghurt, som burde kunne lages uten utkokte dyreknokler.) I det hele tatt irriterer Tine meg, med deres "mildhetstyranni" - hva med en ost som IKKE er mild og god, men smakfull og sprek? Hva med en cheddar som smaker som cheddar og ikke som plast? Osv.
Dette ble visst litt off topic fra innlegget...

Eva sa...

Skriver mail til Q-meieriene ang. bruk av aspartam i deres nye produkt Skyr. Utrolig irriterende at de ikke bruker naturlig fruktsukker e.l.

Kat sa...

Så bra du fokuserer på dette! Må nok si meg enig i at du preker for troende.. Men vi kan alle påvirke! Jeg har nok ikke vært så på hugget til produsenter, bortsett fra å la være å kjøpe varer som ikke er `realt`laget. Men jeg jobber i en restaurant hvor jeg hele tiden utfordrer kokkene til å lage alt fra bunnen av, jeg er sikkert veldig irriterende, men jeg forstår ikke hvorfor man skal servere aioli som er full av tilsetningsstoffer, når det er verdens enkleste sak å lage selv? Klarer jeg det, klarer alle! Jeg utfordrer alle til å spørre hvordan maten er laget når man spiser ute. Det skjerper både servitører og kokker...
Ren mat smaker best!
K