mandag 21. september 2009

Nostalgi i en leirgryte

Dagen i går endte med et nostalgisk måltid på kjøkkenet. For det første så var jeg i min lille kjøkkenhage (som jeg har hos en snill og hageeiende venninne og kollega) og hentet opp de første av årets gulrøtter. Jeg hadde sådd flerfargede gulrøtter, så det var orange, gule, hvite og lilla varianter som kunne hentes opp. De lilla så i grunnen mest ut som vanlige gulrøtter som hadde blitt klemt i en dør, og så blitt blålilla av skadene. Det så ut som om de hadde hatt det vondt. Små var de også. Men nå er det iallefall prøvd.


Nostalgien i dette er enkel, jeg kan ikke huske at jeg selv har dratt gulrøtter opp av jorda siden jeg var barn. Det var en deilig følelsen. Den andre delen av søndags nostalgi fant jeg i en glemt og ensom leirgryte, en ekte Römertopf. Jeg kjøpte min på loppemarked for noen år siden, men den har levd et trist og mørkt liv i boden siden den ble kjøpt. (Jeg så forresten en stor fiskekjele i boden også, det så ut som om den kjedet seg litt der nede) Så sist jeg spiste mat på denne måten, var vel en gang på 70-tallet, når mamma lagde kylling eller høne på denne måten.
Siden min gryte hadde stått så lenge i boden,ga jeg den litt ekstra lang tid i vann før jeg lagde mat. Hvis du har en leirgryte som stadig er i bruk, så holder det med 20-30 minutter bløtlegging før bruk. Jeg hadde min gryte liggende i vann i 4-5 timer.

Kylling i leirgryte

1 stor kylling (min var 1,3 kg)
1 sitron
2 dl vann
flat persille
olivenolje*
salt & pepper
sitronsaft

2 hele hvitløk
1 løk
gulrøtter

Når man lager mat med leirgryte, så skal ovnen ikke være varm når du setter inn gryta. Leirgrytene er ikke spesielt glad i store temperaturforskjeller, så det skal altså inn i kald ovn. Jeg delte en sitron opp i båter og la sitronen og en neve med persille inni kyllingen. I en skål hadde jeg olivenolje, litt sitronsaft, salt og pepper og litt finhakket persille. Så penslet jeg kyllingen med oljeblandingen. Skjær toppene av to hele hvitløk. Ha kyllingen i gryta og legg løk, gulrøtter og hvitløk rundt kyllingen. Hell over 2 dl med vann. Sett ovnen på 200 grader og sett inn gryta med en gang. Jeg lot den stå i en time før jeg satte opp varmen til 250 grader og lot gryta stå i 40 minutter til. Det blir deilig kraft i gryta, så jeg hadde bare ris og kraft til. Du kan selvsagt ha flere eller andre grønnsaker i gryta. Poteter, serrerirot, purre. Hva du vil. Her er det ingen regler!

*Jeg brukte Olivers & Cos olivenolje med mynte (jeg syntes mynte og gulrøtter er så godt sammen)9 kommentarer:

smukke sa...

Dette så veldig godt ut! Problemet med sånne svære former og gryter er jo at man må stue dem bort i skuffer og skap (eller i kjelleren!), og så glemmer man at man har dem...

Anonym sa...

Römertopf er helt konge!

e :)

Monkis sa...

Du tar veldig fine bilder! Hvilke linser er det du bruker?

Terese sa...

Mmmmm det ser deilig ut med en skikkelig høstgryte :)

Lekkermunn sa...

Monkis: Tusen takk skal du ha. Jeg har et Nikonkamera (D700) og til det bruker jeg to objektiver fra Nikkor. Til nærbildene av mat bruker jeg en 60mm f/2.8D Micro (altså et macroobjektiv) og ellers bruker jeg et såkalt normalobjektiv, en 50 mm f/1.4D AF. Det kosta flesk, men jeg er veldig godt fornøyd. Men det står fortsatt ting på ønskelisten....

Monkis sa...

Lyssterke linser med andre ord :)

Jeg låner min samboer sitt Nikon d90 med diverse tamron-linser, den beste er en fast 30mm f/1.4 linse. Men det er ikke alltid jeg husker å bruke den i det Monkis finner å på lage mat men bruker heller pocketkamera... og ja det er dyrt med gode linser! Gode bilder har mye å si for å få en fin blogg:)

Lekkermunn sa...

Monkis: Ja, lyssterke er de. I tillegg er det jo veldig deilig med en makrolinse som har en bedre/ "nærmere" nærgrense. Men en gang jeg bytter til 50mm opplever jeg at jeg går for nær maten - og mister fokus.
Det høres ut som om det er greit å ha en kompaktkamera også, siden Monkis tydligvis ikke er helt lett å holde i tøylene :-)
Fant forresten en morsom svensk blogg her om dagen - der er det en kanin som stadig vekk holder på ....
http://annlouise-sjostrom.com/2009/august/tagen-pa-bar-garning.html

Monkis sa...

Takk for blogg-tipset, den var virkelig herlig :)

La Tartine Gourmande sa...

What a lovely shot of the carrots. Love it! I want to dig them out too!