onsdag 2. september 2009

Fransk sitronkake (tarte au citron)

Jeg har lenge gledet meg til å lage en fransk sitronterte. En kake jeg har spist mange ganger, men aldri laget selv. Helt siden jeg kjøpte det franske bladet Cuisine et Vins de France, med tema klassiske bistrodesserter, har jeg tenkt at dette kommer til å smake godt. Etter studietiden i Frankrike er det nemlig mange minner knyttet til denne kaken. Og når storhandling av sitroner til forrige ukes lemonade hadde gitt meg et lager av sitroner, så var det ikke lenger noen unnskyldninger til ikke å lage kaken.
Jeg hadde med min tarte au citron på søndagsmiddagen i forrige uke, og det ble stor suksess;
Frisk! Som å spise en kjempe-Fox! Den beste kaken jeg har spist - og jeg som ikke engang liker kaker!

Gled deg, sier nå jeg.

Fransk sitronkake

til fyllet:
4 egg + 4 eggeplommer
4 sitroner (saft og skall)
250 gram sukker
100 gram smør

til deigen:
250 gram mel
40 gram finmalte mandler
125 gram smør
80 gram melis
1 egg
en klype salt

Bland sammen ingrediensene til deigen i en foodprocessor. Legg deigen i plastfolie og legg den en halvtimes tid i kjøleskapet. Sett ovnen på 210 grader.
Nå er det tid for fyllet: Smelt smøret. Riv skallet på sitronene og ta vare på både skallet og sitronsaften. Pisk samme eggene og sukkeret. Tilsett så sitronskallet, smøret og 2 dl sitronsaft. La dette hvile mens du steker bunnen til kaken.
Smør kakeformen med smør på sidene og legg et bakepapir i bunnen av formen (Jeg brukte en 24 cm kakeform) Med fingrene presser du så deigen ned i formen. Du skal dekke hele bunnen og et godt stykke opp på sidene. Ta så en gaffel og prikk endel hull i bunnen av deigen. Stek deigen i ca 15 minutter. Hvis du ser at bunnen blir helt rar og deformert (dvs at den ikke holder seg på bunnen av formen), åpner du raskt ovnsdøren og stikker noen hull til i bunnen. På den måten slipper du ut den luften som evt. har samlet seg under deigen. Pass på at du ikke lager for store hull, da vil nemlig fyllet som du snart skal ha i kaken, renne gjennom deigen. Og det vil du ikke!
Etter 15 minutter tar du formen ut og setter ned varmen i ovnen til 180 grader. Fyll så den flytende eggemassen opp i formen. Jeg var litt redd for å skjære bort overflødig deig fra kantene etter at jeg hadde fylt opp med eggemassen. Jeg tenkte nemlig at den kom til å heve litt. Men det gjorde ikke min kake, så jeg kunne ha skjært bort den deigkanten som var høyrere enn fyllet.
Det er iallefall bedre å kaste litt av eggemassen enn å fylle så fullt at den renner ned mellom deigen og kakeformen. Stek kaken videre i 20-25 minutter. Avkjøles på rist og gis et dryss med melis før servering.13 kommentarer:

Tromsøpalmen sa...

Hei, denne så jo bare helt lækker ut, den må jeg prøve å lage en gang. Jeg elsker sitron så jeg tror den kan passe bra her i huset. Takk for at du deler dine flotte oppskrifter med oss :)

karin1976 sa...

Hei denne oppskriften så bare helt lækker ut, den må jeg prøve. Jeg elsker sitri\on og da tror jeg denne oppskriften kan passe meg bra *:)
Takk for at du deler dine flotte oppskrifter med oss :)
Ha en fin dag

pepperkverna sa...

Mmmmm, så lekker! Jeg også elsker de franske sitronterter. De skaper litt rom i en full mage.....Hege

Anonym sa...

Den beste kaken jeg har smakt! Nam, nam!

Hanne sa...

Ooooooh! Tusen takk!

Sesselja sa...

Hvis du er glad i sitronterter, vil jeg anbefale denne: http://www.viivilla.no/sommerlig-sitronmarengspai.aspx?menu=&area=&noarea=0&category=&std=false

(sorry, vet ikke hvordan jeg legger inn lenker i tekst). Dette er en utrolig herlig kombinasjon av syrlig sitronfyll, søt marengs og god bunn.

Tromsøpalmen sa...

Hei jeg bakte denne kaken i dag og den samkte himmelsk :) Du har rett i det du sier, edn smaker som fox :O)

Tromsøpalmen sa...

Heisann, jeg laget denne kaken i går og den smakte alldeles nydelig. Jeg beklager på det sterkeste det med den lemon currien, jeg har sittet og lett etter hvor jeg fant den. Takk for at du gav meg beskjed. Jeg har nå fikset det og håper jeg er tilgitt. Var ikke meningen å støte deg da: )
Jeg har foresten laget den lemon currien og den var fantastisk som saus til is.

Senjavekja sa...

Ordet kjempe fox var nok til at kaken måtte testes, og guuuu mmmm , himmelsk var den. Takk for at du deler oppskriften med oss.

Eva sa...

Denne så helt fantastisk ut! Et lite spørsmål: Maler du mandlene selv? Hvis ja - hvordan gjør du det, hvis nei - hvor kan man få kjøpt malte mandler?

Salatbolla sa...

Mmmh herlig! Elsker sitronkake! :)Fin side du har, herlige bilder:)

Morten sa...

Jeg ser du har San Pellegrino med sitron på bildet. Hvor kjøper du den? :-) (Jeg vet om noen som fører den, men tar gjerne imot tips om flere.)

Lekkermunn sa...

Takk for alle kommentarene. Det var veldig hyggelig.
Så til spørsmålene:
Eva: Ja, jeg kjørte de sønder og sammen i en foodprocessor. Fort gjort. Jeg har ikke sett at man kan kjøpe ferdige finmalte mandler i Norge, men jeg ser det i Sverige og Danmark.
Morten: Det var først i går at jeg så de i kiosk - og det var på Deli de Luca i Majorstukrysset. Jeg fant mine i sekspakk på Smart Club. Jeg hadde aldri smakt den før - og syntes den var god og sur. De hadde også en rosa variant der, så den tenkte jeg at jeg skulle prøve neste gang jeg skal dit.