Jeg er veldig heldig. Jeg kjenner nemlig flere mennesker med hage, men uten næringsvett! Derfor har jeg den siste tiden raidet flere hager for rips. Jeg er ingen stor tilhenger av rips naturell, men med en god dose sukker og glass eller flasker kan jeg lett forvandle rips til godsaker som kan nytes i løpet av høsten og vinteren.
Jeg har hatt en morsom kveld med gjennomlesing av Lillemor Erkens bok Sylting, safting og konservering fra 1939, men jeg har likevel heller hørt på AL som er er røver på feltet sylting.
Først ut i går var ripssaft, som jeg aldri hadde laget før. Jeg har derimot drukket min mammas ripssaft i barndommen, og den var VELDIG sur. Derfor har jeg spandert litt mer sukker på denne. Jeg takker J for saftkokeren - den gjorde susen.
Ripssaft
3 kg rips
1 kg sukker
Jeg brukte saftkoker - da blir bærene dampet og ikke kokt. Ha kokende vann i saftkokerens nederste kammer. Ha på den neste kammeren, hvor saften skal renne ned. Til slutt legger du rips og sukker lagvis i det øverste kammeren. La dette dampe i ca 2 timer, til bærene faller helt sammen og begynner å miste farge. Ha saften på varme og helt rene glass. Sett på kork med en gang. Du kan også lage saft uken saftkoker. Da har du sukker, rips og litt vann i en kjele og koker dette langsomt opp. La det trekke til bærene skifter farge og faller sammen. Deretter på det hele siles gjennom et klede. Kok saften opp igjen før du heller den over på rene og varme flasker.
Ripsgelé
2 kg rips
1/2 liter vann
1 kg sukker per liter saft
Rens ripsene, fjern blader og rusk men stilkene kan du la bli. Kok opp bær og vann og la de småkoke i 30 minutter. Si det hele etterpå. Ta en ren kjele og mål opp hvor mye saft du fikk ut av denne blandingen. Kok opp saften og ha så i sukkeret. Du skal ha en kilo sukker per liter saft. La det hele koke i 30 minutter til. Sett en tallerken i fryseren i 10 minutter. Ta tallerkenen ut og hell en ts med kokende saft på tallerkenen og sett den i kjøleskapet i 5 minutter. Ta den ut og sjekk om saften har stivnet til gelé. Hvis den har stivnet er den klar til å helles over på rene og varme glass. Lukk glassene og sett de på hodet for å sjekke at de er helt tette. La de avkjøles før du oppbevarer de kaldt og mørkt frem til geleen skal brukes. Hvis saften ikke stivner må du koke saften videre.