mandag 21. juli 2008

Man tager en..... spisskål!


Jeg har lovet meg selv at jeg skal prøve meg på nye ingredienser i denne bloggen og denne gangen falt valget på spisskål. Jeg har sett den ligge litt uskyldig på nederste hylle i grønnsaksbutikken min i ukesvis og jeg var virkelig usikker på hva jeg skulle gjøre med den. Jeg er i grunnen ingen storbruker av kål generelt og denne spisse varianten appellerte vel ikke noe videre til meg den heller. Den norske spisskålen høstet i mai og juni og ifølge frukt.no har den de samme egenskapene som nykål. Bladene er sprø og saftige og det eneste man ikke spiser er den harde hvite kjernen som du ser når du deler den i to.

 

Pasta med spisskål
(to personer)

1 spisskål
1/2 grønn chili
2 fedd fersk hvitløk
olivenolje
salt & pepper
parmesan

pasta

Del kålen på langs og skjær ut den harde hvite kjernen. Skjer deretter kålen i 3 cm brede striper på tvers av kålen. Stek kålen i en panne med olivenolje (ikke vær gjerrig på oljen, den fungerer som sausen i denne retten). Jeg lot den steke så lenge at det satte seg litt farge på kålen. Ha i chili og hvitløk på slutten, slik at dette ikke brenner seg i pannen. Bland med ønsket pastatype og rasp over godt med parmesan. 


3 kommentarer:

Maud sa...

Takk for all inspirasjon Cecilie.
Jeg har jo blitt en flittig bruker og har jo allerede prøvd en god del av oppskriftene. Gleder meg til enda flere.

Denne synes jeg så veldig interessant ut. Har egentlig ikke tenkt tanken med kål til pasta, men det må jo fungere veldig bra.

Må prøves ut ganske snart.

Anonym sa...

Spisskål er godt!!! (Om man bare kan få tak i den.... flere "kjøpmenn" har sett dumt på meg når jeg har spurt etter denne grønnsaken). Denne oppskriften skal prøves!!

Lekkermunn sa...

Maud: Så hyggelig at du følger med og lager oppskriftene. Det er godt å vite at det svinger rundt på flere kjøkken.

Anonym: Jeg syntes jeg ser spisskål overalt jeg, men det er sikkert bare jeg som har blitt litt opphengt. Jeg har sett den og kjøpt den i butikker som driver av kyrkiske kjøpmenn, kanskje det er litt avhengig av hvem som driver butikkene. Men det er skal jo være en gammel norsk slager dette her. I går kveld leste jeg i boken Lærebok i kjøkkenet (fra 1955) og der var det referert til spisskål flere ganger. Har sett den brukt i endel moderne danske oppskrifter også.