mandag 28. september 2009

Eplemos
Endelig bugner det av norske epler, både i butikker og i hager. Jeg brukte søndagen til å lage noen beger med eplemos. Så nå kan jeg hente frem høstsmak når som helst i løpet av vinteren. Du trenger ikke en enorm eplehage for å lage litt eplemos , så du kan godt kjøpte litt i en butikk. Jeg fikk meg fire beger eplemos av en kilo epler fra en kollegas hage.


Eplemos med vanilje

1 kg epler
1 dl vann
1/2 vaniljestang
ca 300 gram sukker per kilo mos

Skrell eplene og fjern kjernene. Del eplene i småbiter og ha dem i en kjele. Hell på vannet. Sett på lokket og la eplene koke opp på svak varme. Rør av og til. Del vaniljestangen på langs og ha vaniljefrøene i kjelen. Når eplene er helt møre moser du eplene. Jeg brukte en grov potetstapper, fordi jeg gjerne ville ha noen litt større biter med. Hvis du vil ha masen helt fin, bruker du en tettere stapper eller en foodprocessor. Ha mosen på en vekt og finn ut hvor mye sukker du skal i. Jeg hadde 250 gram i min mos, som veide 850 gram. Rør sukkeret inn i mosen og la den avkjøles før du har den i beger og fryser den ned.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Herlig! Det ryktes om modne Gravensten i min barndoms hage. Må komme meg hjem og plukke litt..

e.

Salatbolla sa...

Nam eplemos.. jeg har laget eplekake.. så kanskje eplemos også! :)

Anonym sa...

Spennende med vanilje, det må jeg prøve.

Ellers synes jeg du var litt raus med sukkeret. Vi lagde en stor porsjon her forrige helg og brukte 75 gram per kg epler. Det holdt lenge til nydelig eplemos.

Lekkermunn sa...

Enotria: Og så Gravensten da, min favoritt. Sammen med Aroma!

Siri Malene: JA! Alt på en gang når det endelig er sesong.

Anonym: Ja, jeg var nok kanskje litt vel raus med sukkeret. Hadde snakket med en dame som sa 500 gram per kilo mos - og det syntes jeg hørtes helt vilt ut. Men jeg tror nok jeg bør gå ned ennå mer i sukkermengde til neste runde. Litt kanel eller kanskje stjerneanis også kan bli godt. Trenger større fryser tror jeg.