onsdag 9. juli 2008

Aprikossyltetøy


Det er for tiden deilige, billige og søte aprikoser i butikkene. Jeg har kun laget syltetøy av aprokos et par ganger før, men jeg lagde en liten ladning i går kveld. Dette syltetøyet er godt på ristet landbrød. 

Aprikossyltetøy

1,2 kg aprikoser (renset for stener)
700 gram sukker
saften av 1 sitron
1 vaniljestang
1 dl mandelflak
1 dl vann

Hvis du har tid kan du rense aprikosene og ha de i en kjele sammen med sukkeret over natten. Da vil noe fuktighet trekke ut av aprikosene. Hvis du gjør dette kan du redusere noe på vannmengden i oppskriften. Kok opp syltetøyet med sitronsaften, vann og vaniljestangen (skjær den opp på langs slik at frøene kommer seg ut i løpet av kokeprosessen). Det kan være lurt å starte med svak varme til sukkeret har løst seg helt opp, og så setter du opp varmen så snart dette har skjedd. La syltetøyet koke i ca. 20 minutter. Ha i mandelflakene det siste minuttet. Ha syltetøyet over på sterile glass. Bør oppbevarer kjølig. Holdbarheten er ca ti dager når du først har åpnet et glass. 



NB! Jeg har flere ganger blitt lurt av at konsistensen på syltetøyet er for tynt og så har jeg vært litt for rask til å tilsette fruktpektin. Sist jeg gjorde det med aprikossyltetøy brukte jeg 3 ss pektin på denne oppskiften og jeg endte opp med noe som lignet aprikosbetong. Det kan være litt vanskelig å se hvor tykt syltetøyet blir når det bobler i kjelen. Hvis du er redd for at syltetøyet blir for tynt kan du dra kjelen av varmen og la det kjøle seg litt ned. Hvis det fortsatt er rennende kan du heller gi det et oppkok igjen og tilsette litt fruktpektin

2 kommentarer:

Unknown sa...

Dette ble kjempegodt! Jeg droppet mandelflak (orket ikke gå i butikken..), men ble nydelig likevel. Hilsen Hilde som du møtte i bursdagslunsjen til Maud

Lekkermunn sa...

Hilde: Hei Hilde og takk for sist. Så ble jammen meg Maud mamma i dag.
Morsomt at du skrev kommentar på akuratt denne oppskriften, jeg har nemlig tenkt at det var en ting fra i fjor sommer som jeg skulle lage igjen, men jeg husket ikke hva det var. Men nå kom jeg på det.