torsdag 24. juli 2008

Aprikosterte

Denne terten er så enkel at det kan vel nesten ikke kalles for baking. Det er i grunnen mest snakk om å kjevle og steke butterdeig. Oppskriften er fra Smaken av Provence som jeg har skrevet om tidligere. Jeg har ikke boken her nå (så dette blir etter hodet), men den kan vanskelig ødelegges. 

Aprikosterte

3 plater med butterdeig
1 kg aprikoser
2 dl aprikossyltetøy
1 egg
melis

Sett ovnen på 200 grader. Legg to butterdeigsplater ved siden av hverandre og kjevl de ut slik at de limer seg til hverandre. Ikke kjevl deigen for tynn. Ta bunnen av den største kakeformen du har og bruk bunnen til å skjære ut butterdeigen til en sirkel. Legg butterdeigen på en bakeplate og pensle bunnen med et pisket egg. Ikke pensle de ytterste 2 cm av deigen. Ta den siste butterdeigsplaten og kjevl ut 4 striper på ca 2 cm hver, i samme tykkelse som den runde bunnen. Legg så disse remsene i to lag langs kanten av bunnen. Pensle så disse remsene og ta en gaffel og prikk endel hull i den runde bunnen. Stek bunnen i 20 minutter. Fjern stenene i aprikosene og skjer aprikosene i båter. Når bunnen er ferdig stekt legger du aprikosene over butterdeigsbunnen, pensler aprikosene med syltetøy og drysser et tynt lag med melis over det hele. Deretter setter du terten inn i ovnen igjen i 15 minutter.

 

Du kan selvsagt fylle tertebunnen med andre ting. Du kan også bruke fersken - da må terten inn i ovnen slik som aprikosterten. Men du kan også steke tertebunnen, avkjøle den litt, fylle bunnen med en vanilje- eller eggekrem og så fylle opp med jordbær, bringebær eller blåbær. Mulighetene er mange, din fantasi er begrensningen! Noen hakkede hasselnøtter eller mandelflak kan du gjerne drysse over også. I den orginale oppskriften tok de ut kjernene av aprikossteinene og hadde de hakket over aprikosene. Litt for bittert for min smak, men prøv det gjerne.


Ingen kommentarer: