onsdag 2. juli 2008

Flate som....fersken?

Et av målene mine med denne bloggen er at jeg skal bli flikere til å prøve ingredienser jeg ellers ikke bruker så mye eller ikke bruker i det hele tatt. Jeg har jo i grunnen god greie på hva fersken smaker og hva den kan brukes til, men disse flate ferskenene hadde jeg lyst til å prøve. Jeg tenkte vel at det kun var fasongen som var annerledes, så overraskelsen var stor når det fantastiske sødmen eksploderte i munnen min. Jeg har aldri smakt søtere fersken, ikke engang lengere sør i Europa. Prøv de hvis du finner dem - jeg har stort sett observert dem i tyrkiske butikker her i Oslo.


Jeg prøvde en veldig enkel dessert med disse ferskenene. Bak dem i ovnen eller pakk det hele inn i litt folie og ha de på grillen.

Bakte fersken

fersken
brunt sukker
mandelflak

mascarpone
1/2 sitron
1/2 vaniljestang

Sett ovnen på 200 grader. Ta ut steinene av ferkenene og del de i båter. Ha dem i en ildfastform og stø over mandelflak og litt brunt sukker. Stek de i 20-30 minutter. Jeg serverte denne desserten sammen med mascarponen som jeg hadde pisket opp sammen med litt sitronsaft og frøene fra en halv vaniljestang, men vaniljeis, pisket krem eller Kesam (vanilje) gjør også susen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Denne har jeg laget en god del ganger nå. Perfekt dessert å imponere med når man får gjester og ikke har lyst å bruke altfor lang tid på kjøkkenet. Jeg pleier da å lage den i forkant (faktisk noe av det første jeg gjør, før jeg starter på resten av kokkeleringen). De hadde ikke flate ferskner i butikken sist, så det ble vanlige istedet. Det fungerte like så greit. Det er nok sikkert godt å gjøre dette med annen frukt også, kanskje neste gang?

Anonym sa...

Prøvde nettopp denne -- med flate ferskener. Veldig bra. Kan tenke meg at plommer også ville fungere fint her. Tror jammen jeg skal prøve det nå som det er plommesesong.

Mascarponekrem er også kjempegodt, men jeg pleier å halvblande mascarpone og vaniljekesam så det blir litt lettere. Ellers gjør jeg som deg og blander inn litt sitronsaft og frø fra en (hel ;-) vaniljestang + litt melis.

Lekkermunn sa...

Morten: Syntes du de var søtere enn vanlige fersken? Jeg har tenkt til å lage en dessert med plommer her på bloggen snart, men du skal få tipset nå. Clafouti er en fransk dessert som kan varieres i det uendelige. Du tar friske bær eller myk frukt og har det i en ildfast form. Så heller du over en pappekakerøre - og lar det hele stivne i ovnen. Den minner om en pai men det har jo ingen bunn. Ha plommene raskt i kokende vann først, slik at du lett kan ta av skinnet. Oppskrift kommer i løpet av et par uken.

Anonym sa...

Takk for tipset! Jeg har en del clafoutis-oppskrifter i diverse kokebøker, men har ikke prøvd alle. Skal bli interessant å se din. :)

Kjenner du til Donna Hay? Jeg har stor sans for bøkene hennes.

Akkurat de flate ferskenene jeg kjøpte, var egentlig ikke så mye søtere enn vanlige fersken, men gode var de, særlig når de ble bakt i ovnen. Det får jo uansett frem mer sødme i frukt.

Lekkermunn sa...

Morten: Ja, jeg liker godt Donna Hay. Har nettopp kjøpt Donna Hay magazine. Oppdaget det på de beste Narvesenbutikkene for noen uker siden. Jeg er god til å scanne matbladhyllene, så jeg tror det er ganske nytt i Norge. Frisk pris for et blad (119,-), men men:-)