mandag 8. juni 2009

Pavlova - eller?

I helgen ble A drukket ut etter alle kunstens regler - og jeg hadde ansvaret for desserten vi skulle ha etter en bedre sushimiddag. Jeg syntes at pavlova er en deilig og enkel rett til mange mennesker. Jeg hadde fått beskjed om at det var 20 munner som skulle mettes og tenkte at to langpanner ville holde i massevis. Vi var til slutt 16 og det var vel kun et stykke igjen når alle var forsynt (for noen krevde det faktisk tre-fire serveringer) så  jeg har følelsen at denne desserten falt i smak. Serverer du den rett på tallerkener er det lettere å kontrollere mengden til hver person - vi opererte med selvbetjening. 
Så til innholdet - det skal vel egentlig være pisket krem på en pavlova, men jeg er ikke så glad i krem. Det skal egentlig være kiwi og jordbær, men det ville ikke jeg ha på. Det skal ikke være nøtter på, men det ville jeg ha. Så egentlig har jeg ikke laget en pavlova, men fantastisk godt ble det iallefall. 

Liksom-pavolva
(til 8-10 personer)

6 eggehviter
300 gram sukker
en klype salt
1 ts eddik (jeg brukte hylleblomsteddik)

vaniljeis
blåbær
bringebær
hakkede pistasjnøtter
Sett ovnen på 150 grader. Stivpisk eggehvitene med saltet og tilsett så litt og litt av sukkeret. Du skal piske så lenge at du nesten har helt stive topper av marengs. Rør inn litt eddik når marengsen er ferdig pisket. Ha et bakepapir i en langpanne og ha marengsen utover.  Stek bunnen i 1 time. Skru så av ovnen og la bunnen avkjøles i ovnen. 
Ta ut vaniljeis slik at den begynner å smelte. Med bare hendene brer du isen utover marengsbunnen og har blåbår, bringebær og nøtter over. Serveres med en gang. 
Bunnen kan du godt lage på morgenen eller du kan lage små posjonspavlovaer - som du kan lage dagen før og ha en en tett boks. Du kan selvsagt variere i det uendelig når det gjelder frukt på toppen. Jamie Oliver har laget en deilig vintervariant med hermetiserte pærer, varm sjokoladesaus og ristede haselnøtter. Bruden ble utdrukket, så nå er det bare å glede seg til bryllup. Takk til I og T for et veldig hyggelig arrangement. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

De så fantastisk deilig ut!!!
KlemK

Morten sa...

Har du noen gang prøvd å blande pisket krem med crème fraîche? Det gjør den litt friskere og passer godt til den søte pavlova-marengsen, synes jeg. Ellers lagde jeg nylig noen mini-pavlovaer med pistasjnøtter i marengsen, servert med rabarbrabiter (kokt i sukkerlake) og rabarbrasirup. Anbefales!

lee sa...

ser fantastisk ut! takk for en veldig fin og inspirerende blogg!