tirsdag 15. juli 2008

Glaserte spareribs

Sist helg var jeg i Sverige og på vei nedover vestkysten suste jeg innom Nordby og kjøpte med kjøtt til helgen. Min gleder var stor da jeg fant "tjokke revbenspjäll" uten marinade. Dette var andre saker enn tynne og ferdigmarinerte spareribs man finner hjemme. Jeg har ringt Matprat for å finne ut det norske navnet og mannen jeg snakket med syntes det hørtes ut som grillribbe i skiver. Jeg gjorde det første forsøket på kjøttet på søndag, men skivene var så tjukke at jeg hadde store problemer med å få de gjennomstekt på grillen. Vel tilbake i gamlelandet gav jeg kjøttet en ny sjansen. Denne gangen hadde jeg vært inne på svenske nettsider og sjekket hvordan de tilbereder dette kjøttet. Løsningen var å trekke kjøttet først. Så jeg kokte opp vann sammen med en krydderbukett (bouquet garni) og lot kjøttet trekke en time. Så lot jeg det avkjøle seg før jeg la det i en pose sammen med følgende marinade i to timer: 

Marinade til spareribs

1 dl olivenolje
1 dl søt soysaus
1 ts kanel
2 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1 ss honning
saften av en lime

Til glasering

mørk sirup



Jeg penslet kjøttet med mørk sirup de siste to-tre ganger jeg snudde på kjøttet. Til kjøttet hadde jeg den enkle bønnesalaten min og bakte potetbåter. 

Nå, tilbake til mannen fra Matprat som jeg nettopp har snakket med. Han gav meg masse nyttig informasjon om grilling. Han ville først og fremst ha trukket kjøttet i cola! Og han mente at det ville være bedre å ha litt krydder i colaen/vannet enn å marinere kjøttet etter at det var blitt kaldt. Han sa videre at han ville latt kjøttet ligge og avkjøle seg i colaen/vannet i steden for å ta det ut og kjøle det på benken. Han fortalte meg videre at grillkjøtt kunne smakssettes på tre forskjellige måter; marinering, rubs eller glasering. Han mente at marinering var det dårligste måten å smakssette på. Bedre var det med rubs (en amerikansk metode hvor man gnir inn kjøttet med tørkede krydder rett før man griller det). Nestbest var glasering, hvor man pensler kjøttet med et eller annet som inneholder krydder og sukkerholdige ingredienser. Dette gir en fin og blank overflate. Ikke vet jeg, men dette var iallefall noe tips fra en kokk som hadde vært med på VM i grilling, så da så. Jeg sier bare, prøv dere frem. Her finner du oppskriften som det norske grillandslaget (haha) serverte i årets VM - det er blant annet oppskrift på en rub.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er det beste jeg vet ;-)

Ja dette har ikke normen eller butikker i Norge skjønt ennå, men det kommer kanskje en dag. Det viktigste er å trekke kjøttet mins 1 time, du trenger egentlig ikke noe krydder i trekkevannet.
Dette er min oppskrift, noe av det samme.

Begynn med marinaden. Finhakk løk og hvitløk. Ha alle ingrediensene sammen med kjøttet og bland det godt sammen. La det stå til marinering minst et døgn.

Ha dette så over i en kjele og fyll på med vann til det dekker kjøttet. Kok opp og la det småkoke til kjøttet er mørt ca 1 time. Løft stykkene forsiktig ut av kjelen og legg dem på et stekebrett til de er tørre.
Lag sausen. Smelt sukkeret til karamell og tilsett hvitløk, ingefær og sirup. Ha på hakkede tomater, ketchup og soyasaus. La dette småkoke i 10 min, så er sausen klar til bruk.

Pensle kjøttet med BBQ sausen og stek sprøtt i ovn på grillvarme 230 i ca 15 min.

Lag så maispur’een. Kutt maiskolbene og ha dem i en kjele med fløtemelk. Kok dette mørt på svak varme i 15 min og miks dette til pure’ med smøret og smak til med salt og pepper.

Ingridienser:
2 kgspareribs

Marinade:
2 fedd hvitløk
1 ss paprikapulver
1 ss tabasco
1 stk løk
1 ss korianderpulver
2 ss tomatpure’
2 dl olivenolje
2 ss eplesider edikk
2 ss sukker
Salt + nykvernet pepper

BBQ sause:
100 g sukker
1 ss hakket hvitløk
1 ss hakket frisk ingefær
1 dl mørk sirup
2 bx hakket tomat
2 dl ketchup
1 dl soyasus

Maispure’:
4 stk maiskolbe
4 dl fløtemelk

Lekkermunn sa...

Arvid K: Takk for oppskriften din, den skal jeg prøve en dag. Skal til Sverige på sopptur til helgen, så kanskje jeg skal kjøpe meg meg litt kjøtt da. Ellers går jeg mest og drømmer om et eller annet laget med oksehale for tiden. Jeg vet ikke hvor det kommer i fra, men jeg så en innbydende oppskrift i et australsk blad for litt siden...