søndag 3. august 2008

Focaccia og aïoli

I forbindelse med blåskjellene jeg serverte på thailandsk vis her om dagen lagde jeg også litt brød og aïoli til. Det er enkelt å lage dette italienske landbrødet, men ha godt med tid til hevingen. 
Jeg skjemmes over at jeg har så store vanskeligheter med å lage aïoli. Med 1 1/2 år på baken i tjukkeste Provence syntes jeg at jeg burde få til dette, men jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måttet ty til redningsoperasjoner med aïolien. Jeg blir for utålmodig og heller i oljen for fort, men jeg har lært hvordan man redder den flytende majonesmassen så skadene er opprettelige. Høstens mål er å slippe disse evinnelige redningene og rett og slett få til aïolien med en gang.

Focaccia

500 gram mel
1 ts salt
1 pk tørrgjær
1 ts sukker
2 ss olivenolje
litt ferske urter
flaksalt

Sett ovnen på 220 grader. Bland sammen mel, salt og tørrgjær. Rør ut sukkeret i 3 dl vann. Bland vannet og 1 ss olivenolje i melblandingen. Elt deigen i ca. 5 minutter til den er glatt og fin. Ha litt oljen på deigen dekk den til med plast. La den heve til dobbelt størrelse. Kna deigen og elt den ut til den passer på en smult bakeplate. Dekk deigen til igjen og hev den på nytt en time til. Bruk fingeren til å presse små "hull" i deigen. Pensle deigen med den siste ss med olje, dryss over flaksalt og stikk noen toppskudd fra urter ned i deigen. Jeg brukte timian sist jeg bakte. Stek i 10 minutter før du senker temperaturen til 190 grader og steker i 10 minutter til. Kjøl den av på en rist.
Aïoli

6 fedd fersk hvitløk
1/2 ts fint havsalt
2 store eggeplommer
2, 5 dl olivenolje

Knus eller finhakk hvitløken og bland den sammen med saltet og eggeplommene. Bland først i noen dråper olje og fortsett med å bland i oljen i en veldig rolig stråle. Dette kan gjøres enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Hvis du ikke får majonesen tykk (eller den skiller seg) gjør du som følger. Ha 1 ts rødvinseddik og en eggeplomme i en ren bolle/kjøkkenmaskin og så heller du veldig sakte den opprinnelige majonesmassen inn i eddiken/eggeplommen. 


1 kommentar:

Anonym sa...

Trikset med å unngå flytende aioli er ikke bare å tilsette oljen i en veldig tynn stråle, men å passe på at du har tempererte varer. Hvis oljen er romtemperert og eggene kalde blir det ikke bra. Legg evt eggene i en bolle med svakt lunket vann for å få fart i sakene ;)

Ann Kristin