mandag 18. august 2008

It must've been something I ate - Jeffrey Steingarten

Jeg leste ferdig denne herlige boken i helgen. Steingarten var advokaten som endte opp som matskribent i amerikanske Vogue. Denne mannen går grundig til verks når han lager mat. Han smeller nemlig ikke sammen en pizzadeig og gir sine lesere en passe gjennomtenkt oppskrift. Steingarten reiser New York og Italia rundt med sin termometerpistol og måler temperaturen i hundrevis av pizzaovner før han selv går i gang med å ødelegge egne og venner ovner og griller for å få riktig temperatur. Og når den perfekte espresso skal lages ryker sikringene i leilighet hans grunnet en imponerende mengde espressomaskiner på rekke og rad. Steingarten og hans assistent tråler butikker for svineblod eller kjøtt til Pot-au feu og det er sjelden tilfeldighetene som råder når han kokkelerer. Dette er ikke en kokebok, men en essaysamling med morsomme og rare fortellinger om hvordan mat blir til. Fornøyelig hvis matinteressen er over gjennomsnittet. Hvis ikke kan dette trolig bli litt langdrygt. Jeg frydet meg med hver eneste side.

7 kommentarer:

Snåta sa...

Hei! Har du noen erfaring med søtpotet? Jeg har fått det servert et par ganger (bl.a som potetmos, tror jeg), men aldri lagd det selv. Har du noen tips? Er det f.eks godt å blanda det med vanlig potet i en mos? Eller har du mere spennende varianter setter jeg pris på det:-)

Lekkermunn sa...

Snåta: Hei. Jeg har stort sett brukt søtpotet til mos eller som en av flere ovnsbakte grønnsaker. Her kan du se en mos hvor jeg brukte 50/50 vanlig potet og søtpotet; http://lekkermunn.blogspot.com/2008/07/deilig-tunfisk-med-rotmos.html
Hvis du ovnsbaker søtpotet sammen med andre grønnsaker (gulrøtter, pastinakk, sellerirot, poteter eller persillerot) merk deg at den trenger noe mindre steketid enn de andre grønnsakene. Du kan endte servere den så myk som den blir, eller legg den i formen litt senere enn resten av grønnskakene.

Anonym sa...

Apropos bøker -- har du lest denne?

http://www.amazon.com/Heat-Adventures-Pasta-Maker-Apprentice-Dante-Quoting/dp/1400034477/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1220486614&sr=8-1

Jeg jobber som oversetter og skal oversette denne til vinteren en gang. Følg med i bokhandelen neste år. ;) Burde være av interesse for alle matinteresserte.

Lekkermunn sa...

Morten: Jeg har ikke lest den, men det ser virkelig ut til å være en bok jeg vil like. Ser også at den har fått god kritikk på Amazon. Så nå er spørsmålet, skal jeg lese den på engelsk eller skal jeg vente på din oversettelse? Ville aldri trodd at det var en bok som et norsk forlag ville oversatt, men det er veldig bra. For tiden holder jeg på med en bok av Patricia Volk, Stuffet - growing up i a restaurant family. Jeg blir ikke helt revet med så langt. Neste på lista er Humble Pie - av Gordon Ramsay.

Anonym sa...

Du må selvfølgelig vente på oversettelsen. ;-) Evnt. lese begge deler.

Lekkermunn sa...

Morten: Det er en plan. Da kan jeg jo sjekke hvor god du er...

Lekkermunn sa...

Morten: Jeg ser i ettertid at den kommentaren min kunne se spydig ut...og det var den ikke ment som. Smilet som jeg hadde i ansiktet med når jeg skrev fulgte ikke med ned i tastaturet. Jeg sier bare; The plan is so cunning you could stick a tail on it and call it a fox!