torsdag 7. august 2008

Makrell på vei!

Hvis du har tenkt til å spise makrell i sommer er tiden inne nå. Fisken er her og den blir fetere og fetere for hver dag som går. På våren har makrellen et fettinnhold på omkring 5 prosent men dette øker til 20 prosent når høsten setter inn for fullt. 
Så hva sier du til en skikkelig klassiker? Stekt makrell med rømme og agurksalat. Du kan steke makrellen som filét eller som hel fisk, og du kan steke den både i panna og i grillen. Jeg foretreker å steke hel fisk i panna. 
Rens og skyld fisken godt. Skjær noen snitt i skinnet og strø litt salt og en god urteblanding inni fiskens buk. Jeg har i dag brukt dill og (i god Fjernsynskjøkken-ånd) kruspersille. Stek fisken i smør, gi fisken god varme med en gang, og sett ned varmen og stek fisken i ca ti minutter.


Agurksalat

Agurk
Klar eddik (7%)
vann sukker

Skjær agurken i tynne skiver, bruk gjerne en ostehøvel. Bland sammen 1 dl vann og 2-3 ss eddik. Ha i 1-2 ts sukker. Bland sammen og la salaten trekke en halvtime før servering. Server med rømme (gjerne med finhakket dill i) og kokte poteter.


Bildet er fra et makeløst makrellfiske utenfor Ålesund. Takk for den fine turen Jan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmm, makrell er deilig. Også på grillen. Lag en klissete marinade av honning, olje, curry, hvitløk, chilli, salt og pepper. Lag snitt i fisken langs begge sidene, la fisken ligge og trekke i marinaden lenge. Snitt forsiktig hele chilli og putt en inni hver fisk. Etter noen timer legges fisken på grillen. Nydelig. Vi kaller det for djevelsk makrell, pga chillien som ligger og godgjør seg inni buken under grilling :-)

Janke