torsdag 18. september 2008

Drueplukking i Frankrike

Mens jeg sitter her og føler at høsten kryper inn på meg drømmer jeg meg tilbake til denne samme datoen for et år siden. Den kvelden satt jeg glad, fornøyd, sliten og småfull etter en lang dag ute på druemarkene i en liten landsby i Sør-Frankrike. I tre dager var jeg med på arbeidet med å få 2007-årgangen av Côtes du Rhône-druer i hus. Familien jeg besøkte kunne ikke fatte at jeg ville bruke ferien min til drueplukking, men for meg var dette en drøm som endelig gikk i oppfyllelse. Vertskapet gjorde det de kunne for at jeg skulle ha det fint, noe som innebar mengder med god mat, enorme ostefat, masse vin og ennå mer pastis. Når man i tillegg, etter endt tjeneste, kunne stupe uti et svømmebasseng og titte på fjellet Mont Ventoux mens kveldssolen skrudde på sitt varme lys.. Ja da er livet verd å leve for en lekkermunn.

Et lite stopp på vei tilbake til gården etter at vi hadde levert dagens druer til den lokale kooperativen.


Gården dyrket både grenach og syrah og hver morgen fikk vi beskjed om hva de ville ha på kooperativen den dagen. Deretter var det bare å sette kursen mot dagens utvalgte drue.Jeg måtte stadig smugspise litt av vindruene og jeg syntes i grunnen at de smakte ganske godt. Franskmennen jeg plukket sammen med mente disse druene var ubrukelige til spising.
Tibo ble nøkkelen til min franske drueplukkedrøm. Vi traff hverandre i Brasil i 2006 og har blitt gode venner. Han har også vært på besøk i det norske vinterfjellet og han syntes det var like eksotisk som jeg syntes drueplukking var noe helt eksepsjonelt. Han har plukket druer hver høst siden han kunne gå og var i grunnen ganske lei av det hele. Han trodde jeg tullet når jeg sa jeg ville komme nedover og hjelpe til. Selv den første dagen sa han at det selvsagt ikke var forventet at jeg skulle jobbe og at jeg bare kunne installere meg ved svømmebassenget.Fikenpaien ble tryllet frem på kjøkkenet mens jeg var ute og plukket druer. Moren til Tibo var en fantastisk kokk og hvert eneste måltid var en fantastisk opplevelse..... Det er bra jeg skal på Brasserie France i kveld, nå fikk jeg vann i munnen.........


1 kommentar:

Terese sa...

Høres ut som en fantastisk måte å bruke feriedagene på :)