tirsdag 23. september 2008

Marokkansk myntete

Man skal ikke gå mange meter i en marokkansk souk (marked) før muligheten til en kopp myntete dukker opp. Med de karakteristiske teglassene og den spesielle tekannen er det helt klart en seremoni som gjennomføres når teen kommer på bordet.

 
Fra et tebesøk i Ourika utenfor Marrakech

Først står kannen der en stund, så er det en som tar ansvar, hever kannen en god halvmeter over teglasset og heller i teen. Deretter åpnes lokket på kannen og teen helles tilbake i kannen. Dette skjer ofte tre ganger før det er klart for å drikke. 
Jeg har ved flere anledninger forsøkt meg på å be om teen usukret, men da ler folk av meg. Det er så mye sukker i teen at man kan få følelsen av at teskjeen din kan stå rett og og ned i glasset. Når du lager teen hjemme kan du heldigvis styre dette selv, men det er helt klart at litt sukker hører med. 

Marokkansk myntete

gun powder te*
fersk mynte (ikke peppermynte)
sukker

*Dette er en grønn te fra Kina (finnes i de fleste innvandrerbutikker)

Lag teen i kanne. Bruk 1-2 ts te per person. Ha teen i en sikt og skyl den godt i lunkent vann. Du får vasket teen ren og dermed får du en klarere te, noe som er en fordel når den skal serveres i glass. Ha deretter litt sukker og en god nevne med mynte i kannen. Du kan gjerne legge stilkene til mynten oppi også - ta bare kvasten med mynte og riv den i to og stapp alt sammen i kanna. Deretter heller du på kokende vann og rører litt. Smak til så du får et sukkernivå hun kan leve med og nyt smaken av teppekjøp og hyggelige samtaler.

Ingen kommentarer: