mandag 22. september 2008

Fransk oksegryte

I forrige uke fikk jeg en forespørsel om en oppskrift på comfort food. Hvis ikke denne retten gir massevis av comfort.... ja da kan ikke jeg hjelpe. Dette er en av mine absolutte franske favoritter. Gryten er enkel å lage, det smaker fantastisk og den blir ennå bedre en dag eller to etter at du har laget den. Derfor er dette genial selskapsmat. Lag den på forhånd, ta den ut av kjøleskapet rett før gjestene kommer, varm den opp og voila! Garantert stressfritt.
Det viktigste du trenger for å lage denne retten er tid. Koketiden er lang, men jeg lover deg at det er det vel verd.Fransk oksegryte
(6 personer)

1,5 kg høyrygg
2 gulrøtter
1 potet
10 sjalottløk
4 fedd hvitløk (finhakket)
salt og pepper
1 boks tomater
en flaske kraftig rødvin
en neve tørkede traktkantareller*

persille

Skjær kjøttet er store terninger og brun det i panne med litt olje. Jeg gjorde dette i 4 omganger og hadde det så over i en stor gryte. Etter at alt kjøttet er brunet har du en skvett vin i panna og så heller du vinen og kraften fra kjøttet over i gryta. Skjær grønnsakene i små terninger og fres det i litt olje, ha i hvitløk, salt & pepper og ha det så over i gryta sammen med kjøttet. Hell tilslutt over resten av vinen og tomatene. Kok opp og la det småkoke i 2-3 timer. Det er ikke nødvendig med sopp i, men siden jeg har skapet fullt av tørket sopp hadde jeg altså en neve med tørket knust traktkantarell i gryta.

Hvis du skal spise denne med en gang har du litt finhakket persille i på slutten av kokingen. Lages gryta for senere bruk venter du med å ha i persillen til den varmes opp igjen.

Denne retten kan du servere med forskjellinge ting; kokte poteter, pasta, ris eller som jeg gjorde i helgen - med sellerirotpuré.

Sellerirotpuré

3 sellerrirot
smør
litt fløte
salt & pepper
tørket koriander (ikke malt)

Skrell selleriroten og skjær den i mindre biter. Kok den mør og hell av vannet. Mos den med litt smør, fløte og tørket koriander. Smak til med salt& pepper.

*Hvis du ikke tar tørket sopp i skapet, så finnes det er Knorr soppbuljong (jeg har foreløpig kun funnet den i Sverige). Den er god på smak, men saltinnholdet er høyt, så smak før du salter

Fotograf og middagsgjest: Fredrikke Wetherilt

5 kommentarer:

pepperkverna sa...

Denne er jo perfekt for høstdagene. Gleder meg til å prøve den. Spennende med tørket sopp!
Hege

Anonym sa...

Prøvde denne for noen dager siden, med hell. :) Etter min smak kunne nok noe av vinen vært byttet ut med kraft, men godt ble det. Serverte bl.a. buljongbakte gulrøtter ved siden av.

Liker du gryter av denne typen, bør du prøve Jamie Olivers "Jools' favorittkjøttgryte". Deilig! :)

Lekkermunn sa...

Pepperkverna: Vet ikke helt om jeg klarte å spore soppsmaken så veldig, men det var nok med på at hele opplevelsen av gryta ble så bra som den ble.

Morten: Så bra at den funka. Jeg elsker den tunge vinsmaken, men kraft gjør sikkert susen også. Prøver gjerne Jamie sin gryte, husker du hvilken av bøkene den er i?

Anonym sa...

S. 238 i Jamie hver dag. :)

Anonym sa...

Dette er virkelig noe av den beste maten jeg får. Mannen min lager noe lignende dette og det blir utrolig godt.

Det jeg synes er veldig godt er å ha i lett stekte potetterninger. Vi bruker indre- eller ytrefilet, så dag trenger det ikke så lang koking, så potetene kommer i ikke lenge etter kjøttet, men om man skal koke veldig lenge bør man vente litt med potetene, ellers blir de tilslutt til jevning *erfart*

Takker igjen for utrolig mange spennende oppskrifter og fine bilder