mandag 29. september 2008

En gammel slager - gul ertesuppe

Når jeg for en ukes tid siden spurte dere om dere hadde noen matønsker så kom det forslag om en kraftig høstsuppe. Min store favoritt på høsten er gul ertesuppe slik mamma lager den. 

Det tar litt tid å lage denne suppen, så jeg lager vanligvis et ordentlig stor posjon. Arbeidsmengden øker ikke i det hele tatt, men mengden middagsmat er enorm. Som mor så datter; jeg fryser ned suppen i 1-liters melkekartonger og tar opp litt og litt i løpet av høsten. Jeg har også valgt den rause varianten i forhold til kjøttmengden, men det styrer du selv. Husk at det er mye fett og bein på en knoke, så kjøttmengden blir ikke så gal når kjøttet er plukket rent.

Gul ertesuppe
(gir 6 liter!)

1,5 kg tørre gule erter
2 kg svineknoke
2 løk
salt&pepper
timian

Ha ertene i en stor bolle og ha godt med kaldt vann over. La ertene stå natten over (pass på at du hele tiden har nok vann i bollen, ertene "drikker" mye vann). Jeg pleier å røre rundt i ertene noen ganger slik at jeg får opp endel erteskall til overflater - det plukker jeg ut)  Neste dag legger du knoken i en 10-liters kjele og har godt med kaldt vann over. Kok opp og la knoken trekke til kjøttet løsner fra benet. Sist brukte jeg en stor knoke og da tok det to og en halv time - det går sikkert litt raskere med en-to mindre knoker. Når knoken er klar fisker jeg den opp av kjelen og plukker kjøttet fra fett og bein (ikke hell ut kraften!). 
Hell så av vannen ertene har ligget i og mål opp 3 liter av kjøttkraften. Ha ertene og kraften i en ren kjele, kok opp og skru så ned varmen så det småkoker. Rør av om til. En periode vil det hele se ganske uapetittelig ut ettersom erteskallene flyter opp til overflaten og legger seg som et lokk oppå suppen. Jeg plukker alltid ut endel skall, men det er strengt tatt ikke nødvendig da det til slutt blander seg godt sammen. Etter at ertene har kokt i tre kvarter har du kjøttbitene, løken og en god kvast timian i kjelen. Smak til med salt og pepper. Kok suppa et kvarter til og server. Hvis du bruker salt knoke så er det ikke sikkert du trenger så mye ekstra salt. 
Det du ikke bruker fryser du ned i passende posjoner. Du vil trolig trenge å spe på den opptinede suppen med litt vann ellers blir den altfor tjukk. Deilig og enkel husmannskost.

9 kommentarer:

Torunn sa...

tIL Å FÅ VANN I MUNNEN AV!
Er stadig innom deg og ser hva du har å by på og ikke sjelden har jeg hentet inspitasjon til middag her hos deg :-)

Ha en deilig dag!

pepperkverna sa...

Takk for at du minte meg på hvor godt ertesuppe er. Det skal på bordet snart. Hege

Terese sa...

Det så godt ut. Husker jeg ofte spiste det da jeg var liten, men har aldri laget det selv, kanskje på tide.
Jeg lagde nettopp en variant med grønne erter, det er også godt :)

Anonym sa...

Skal prøve den oppskriften en gang, men det blir da ikke ekte ertesuppe uten pannekaker til.. først en tallerken ertesuppe også pannekaker etter på.. sukk.. lengter hjem til mamma ;)

Du har mange gode oppskrifter her, bare å fortsett :)

Muskatt og kardemomme-Kjersti sa...

Hei på deg,
er kjempeglad jeg fannt frem til din hærlige,fristende blogg,gjennom Pepperkverna.
Sitter her med vann i munn,og har allerede notert meg mange oppskrifter fra deg :0)
Skjønn header!Markjordbær er bare hærlige!
Og ellers mange fantastiske bilder her hos deg!!
Synes også at du skriver lett og godt,fryd og lese.
Dersom du ikke har sjekket ut bloggen sweetpaul.typepad.com,har du noe lekkert i vente!!!
Ellers lurer jeg på hva du bruker din spennende hylleblomsteddik+bringebæreddik til...
Håper du vil stikke innom min muskattogkardemomme.blogg.no,som handler om mat litt innimellom mye annet!
Kjerstiklem

Lekkermunn sa...

Lyst på livet: Hyggelig at du finner inspirasjon på Lekkermunn. Det viktigste er jo egentlig ikke oppskriftene men ideene (utenom i baking da:-). En fin dag til deg også

Pepperkverna: He he - ja noen ganger trenger man å bli minnet på ting. Lag mye så har du litt.

Terese: JA! Nå er det på tide. Gjerne med hjemmebakt grovt brød til..

Tronds: Pappekaker og suppe hører sammen. Hjemme hos oss var det alltid tomatsuppe med makaroni og kokt egg før pannekakene.

Muskattogkardemomme: Tusen takk skal du ha for hyggelige kommentarer. Jeg er stadig innom SweetPaul - jeg har mange av 5-6 av kokebøkene hans og liker godt både maten og stylingen hans. Jeg kan vel ikke si at hyllebæreddiken er veldig mye i bruk, men jeg bruker den alltid når jeg lager marengs. Bringebæreddiken bruker jeg stort sett i vanlige vinaigretter.

Anonym sa...

Denne oppskriften minner meg om mammas ertesuppe, som er veldig god. Hun pleier også å ha oppi potetbiter (som koker seg møre i suppa). Det synes jeg er godt. :-)

Unknown sa...

Heisann.

Eg kom heim i går med ein stor svineknoke med plan om å laga ertesuppe. Siden eg aldri har laga det før, googla eg etter oppskrift og eit av treffa var bloggen din. Den er kjempefin!

Er sjølv veldig matglad og koste meg lenge med å lesa og se på fine bilder. Kjem nok til å kikka innom her oftere i framtida.

Lykke til!

Lekkermunn sa...

Ingvild: Så hyggelig at du liker Lekkermunn. Velkommen skal du være. Jeg håper ertesuppa blir bra. Jeg er i Egypt og her er det lite varme supper og ennå mindre svineknoker..