torsdag 11. september 2008

Hjemmelaget pasta

Her på Lekkermunn fikk jeg for noen uker siden spørsmål om hjemmelaget pasta og her er en enkel oppskrift. Jeg har hentet den fra den enorme italienske kokebøkmursteien Il Cucchiaio d'argento (The Silver Spoon) og den er lett å huske. Regelen er enkel; 1 egg per 100 gram mel.
Hjemmelaget pasta
(4 pers*)

400 gram mel**
4 egg 
litt salt

*Jeg syntes dette er passe til en lunsjrett, men til middag ville jeg laget en større deig. Jamie Oliver mener 600 gram mel (og 6 egg)  er passe for 4 personer.
**Jeg bruker det italienske melet Tipo OO som har en veldig fin malingsgrad. Det finnes i flere og flere butikker, men du kan også bruke vanlig hvetemel. 

Pastadeigen kan lages både i en kjøkkenmaskin og for hånd. Når jeg først laget pastaen selv foretrekker jeg å lage deigen for hånd. Det er god terapi og jeg får bedre føling med konsistensen. Ha melet og saltet på kjøkkenbenken og lag en grop i midten. Ha eggene i gropen og bruk en gaffel til å gradvis piske eggene inn i melet. Sakte men sikkert vil deigen binde seg. Hvis du syntes deigen virker for løs har du i litt mer mel, er den for fast har du litt vann i deigen. Elt den i ca 10 minutter. Den kjennes ganske hard ut når den er klar for 20 minutters hvile. 

Det går selvsagt an å lage pasta uten pastamaskin, men jeg syntes det er veldig mye ekstra arbeid. Du kan kjevle ut deigen og skjære ut tykke pastabånd, men har du tilgang til en pastamaskin så er det helt klart best. Skjær deigen opp i passende biter og kjør de gjennom maskinen. Først på det tykkeste innstillingen og så tynnere og tynnere. Pass hele tiden på at du har nok mel på både benken og hendene, slik at deigen ikke klistrer seg sammen. Det kan være en fordel å være to stykker på kjøkkenet, slik at en kan sveive og en kan la imot deigen i det den kommer ut av maskinen. Pastaen kokes i kun noen få minutter.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Denne oppskriften på pasta er den beste jeg har prøvd! Og jeg har prøvd mange!

Anonym sa...

denne oppskriften skal jeg bruke, den virker veldig bra!

Virrvarr sa...

Spørsmål: Hvor får du kjøpt Tipo 00? Noen butikker i Oslo du anbefaler?