fredag 26. september 2008

Humble Pie - Gordon Ramsay

Jeg begynner å lure på om matinteressen min tar tatt av i en litt syk retning nå. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle lese kokkers selvbiografier, men det har jeg nå gjort. Jeg har lenge vært fascinert av Gordon Ramsay og jeg har ikke klart å bestemme meg for om jeg syntes han er genial eller en skikelig drittsekk. Etter å ha lest boken er jeg helt sikker på at han er genial. Ramsay blir stadig kritisert for å være PR-kåt og mer opptatt av TV og kokebøker enn av å lage mat. Men den mannen har virkelig mye mer for seg enn å vise seg frem.  

Ta en titt på hjemmesidene hans og se hvilken enorm restaurantverden han har bygd opp. Han sitter på tilsammen 7 Michelin-stjerner, han står selv på kjøkkenet i en av sine restauranter fire kvelder i uken og han har klare tanker om hva kunder vil ha. Hvis du skal til London og ikke har råd til å gå på de fine restaurantene hans (hvor det også er vanskelig å få bord), så finnes det også enklere steder, 3 puber og en deikatessebutikk.

At mannen har hatt en veldig heftig og vanskelig oppvekst gjør min beundring større. Dette er en mann som har jobbet seg opp fra ingenting. Han har arbeidet hardt og lenge og han har en klar filosofi bak alt han driver med. Språket i boken er like saftig som det er i hans TV-serier, men det føles riktig. Jeg kan helt klart høre stemmen hans når jeg leser. 
Jeg liker også at han sier at kokebøker er en viktig inspirasjon for han. Han ler av de kokkene som mener at kokebøker ikke er for kokker. Selv har han en samling på 2 500 bøker (så jeg fremstår selv som veldig moderat med 150 bøker + noen hundre matblader) Boken anbefales på det sterkeste (billig og raskt levert på Amazon) 


3 kommentarer:

Olstad sa...

Jeg må si meg enig med deg han er nok et geni. Jeg er ikke spesiellt flink til å lage mat eller spesiellt optatt av kokekunsten. Men jeg er derimot ganske opptatt av markedsføring og ledelse og der mener jeg at han er et geni og har mye å komme med. Tror jeg skat lese boken jeg.

Kanon blogg du har. Jeg kommer tilbake.

Lekkermunn sa...

Olstad: Tusen takk. Hyggelig at du liker Lekkermunn. Gordon (føler jeg kan være på fornavn med han nå) har skrevet en bok til etter Humble Pie - den heter Playing with Fire og den skal være en rendyrket ledelse- og businessbok. Men det er slett ikke dumt å få med seg litt om bakrgunnen hans og det får du virkelig i Humble Pie.
Ha en fin helg.

Smilla sa...

Har hatt fornøyelsen av å spise på hans Boxwood Cafe i London, og det er nok en av topp tre matopplevelser så langt i mitt liv. Gemalen spiste på nye Plain Food på Terminal 5 på Heatrow forrige uke og er også en veldig stor fan!

Liker kokebøkene hans også, for det er stort sett enkle, geniale og perfekte!