Jeg har kjøpt mange bøker om mat og drikke i år og her har dere en liste over de ti beste kjøpene:
- Jeg har allerede skrevet om Den hemmelige kokken av Mats-Eric Nilsson. Det er den viktigste boken jeg har lest i år og det har gjort handling av matvarer betydelig vanskeligere enn det var tidligere. Kan bestilles her.
- Som en oppfølger til Den hemmelige kokken har Mats-Eric Nilsson kommet med boken Äkta vara. Den er ennå ikke kommet ut på norsk, men det gjør den sikkert over nyttår. Boken gjennomgår en del av de mest vanlige matvaregruppene og forteller deg hvilke produkter som er best og verst i klassen når det kommer til tilsetningsstoffer og villedende markedsføring. Kan bestilles her.
- The Tea lover's guide er en flott og veldig informativ bok om te. Det omhandler tehistorie, produksjonsmetoder, tilberedning, tesmaking osv. Boken får du kjøpt i Le Palais des Thés sine butikker.
- Jeg har tidligere lest boken Roast Chicken and Other Stories i fillebiter og i år kjøpte jeg meg endelig oppfølgeren Second Helpings of Roast Chicken av Simon Hopkinson. Hopkinson skriver gode og hyggelige historier knyttet til oppskriftene sine. Jeg vil likevel advare de som er avhengige av matporno i form av foto på hver side i en kokebok. Det finnes nemlig ikke bilder i bøkene til Hopkinson, det er kun en enkel tegning i begynnelsen av hvert kapittel. Begge bøkene anbefales på det varmeste. Kan bestilles her.
- Hvis du har lest noen av Andreas Viestads artikkler eller kokebøker har du kanskje stusset over begrepet molykylær gastronomi. Mannen Viestad stadig refererer til er Hervé This og hans bok Molecular Gastronomy. This er fysiker og jobber med forskning på det nasjonale forskningsinstituttet for landbruk i Paris. Boken høres kanskje tung og vrien ut, men det er korte kapitler knyttet opp til en rekke påstander og problemstillinger innen kokekunstens felt. Jeg ble ordenlig lei meg når jeg leste at det tipsen jeg en nyttårsaften i Wien fikk fra en fransk diplomat om at Champagne holder seg lengere frisk i åpnet flaske hvis man putter en sølvteskje i åpningen, ikke holder vitenskaplig stikk. Ja, så har jeg levd i den villfarelsen i noen år, men pytt pytt. Boken kan du kjøpe her.
- Det er ikke det at jeg ikke har kokebøker med italiensk mat fra før av, men jeg har vært litt spent på hva Gordon Ramsays stjernekokk Angela Hartnett og boken Cucina kunne diske opp med. Boken skuffer ikke og det er full av deilige og rustikke oppskrifter. Kan kjøpes her.
- En av mine favoritter av internasjonale matblogger er Delicious Days. Etter å ha fulgt prosessen med bokprosessen på bloggen var det veldig morsomt å se det endelige produktet. Boken heter Delicious Days og er skrevet av Nicole Stich. Jeg fryktet at forlaget hadde fått henne til å legge boken på et annet spor enn den opprinnelige bloggen, men det har heldigvis ikke skjedd og boken er tro mot orginalet. Hun tar gode bilder og skriver godt, så denne er jeg allerede veldig glad i. Boken kan kjøpes her.
- Det har ikke blitt så mange norske kokebøker i år og her kommer ennå en fra England. Det er Ottolenghi - The cookbook av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi. Boken er basert på den maten som serveres på restauranten med samme navn i London. Boken er full av deilige oppskrifter på mat som passer på et buffetbord. Maten er i sterk grad influert av kjøkkenet i Midt-Østen, men det er også innslag av italienske impulser. De to kokkene er begge vokst opp i Jerusalem. Den ene er israeler fra vest og den andre er palestiner fra øst, de er begge født i det samme året og vokste opp kun kilometer fra hverandre men i to forskjellige virkeligheter. Boken kan kjøpes her.
- Jeg har allerede skrevet varmt om Gordon Ramsay her på bloggen - og for ikke lenge siden dumpet den enorme Gordon Ramsay - Three star chef ned i mitt fang. Dette er langt fra den raske og relativt enkel maten han har laget i en rekke kokebøker og i sine tv-serier. Dette er førsteklasses komplisert mat, men det er veldig gode trinn-for-trinn forklaringer, så det er slett ikke umulig å følge disse oppskriftene. Boken koster 20 pund på Amazon og 484 kroner på Tanum. Valget er ditt, men jeg lager linken til Amazon jeg.
- Den siste boken jeg vil anbefale er boken Africa on my Mind av den svenske kokken Marcus Samuelsson. Jeg har lest om han i sverske Elle à la carte siden han i 1991 flyttet til New York og begynte å arbeide på restauranten Aquavit. Samuelsson er adoptert fra Etiopia og har har de siste årene reist mye rundt i Afrika for å finne frem til de gode smakene og de store forskjellene som rommes av det afrikanske kjøkken. Jeg har ennå ikke laget noe fra boken, men jeg gleder meg. Dette er en flott og spennnede bok. Finnes på både svensk og engelsk - kan kjøpes her.
Dett var dett. Jeg håper det er noe som frister. Når jeg nå er ferdig med listen merker jeg meg at det er ikke er en eneste norsk bok på listen, men det er tydeligvis ikke så mye som frister på norsk for tiden. Jeg har bare blinket meg ut en norsk bok jeg ønsker meg til jul og det er oppfølgeren til den gode boken Mat & Drikke (av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal), nemlig Mer.
2 kommentarer:
Hei! Jeg leste dine reisetips i forbindelse med Krakow hos Glamourbibliotekaren. Jeg befinner meg akkurat nå i Krakow og leter etter den julekulebutikken du snakket om som ligger på torvet. Dessverre har jeg ikke funnet den ennå. Er det slik at man kan se kulene fra torvet? Husker du hvor inngangen er eller hva den heter? Hørtes så innmari koselig ut å titte i den butikken. :)
Pernille: Hei - jeg håper du koser deg. Hvis du står på torget og ser rett mot inngangen til kirken - så følger du bare bygningene nedover på høyre side av kirkeinngangen - ca. 50-60 meter. Det er i annen etasje og det er en ganske "vanlig" inngang (kanskje det er et reisebyrå der også). Du får litt følelsen av at du er på vei inn til noen leiligheter. Du skal se julekulene i vinduet i 2. etg.
Legg inn en kommentar